Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Çiftçiye yol haritası
2008/07/07 12:12
Çiftçiye yol haritası

“Doç. Dr. Kenan Peker, “Türkiye’de tarımsal dönüşüm gerçekleştiremedi”
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Peker, Türkiye’de uygulanan farklı proje ve reformların ‘Tarımsal Dönüşüm’ü gerçekleştiremediğini belirterek, “ Tarımda etkin olmayan kaynak kullanımı nedeniyle oluşan düşük verimlilik aşılamamıştır. Tarımsal üretimin hava koşullarına bağımlılığı azaltılamadı. Ürünlerin pazarlanmasında yeterli düzeyde mesafe alınamadı. Küçük işletmeler çoğunluğu oluşturmakla birlikte mevcut sermaye yetersizdir. ‘Havza Bazında Tarımsal Gelişme’ politikasının içeriği tarımsal işletmecilik açısından yeterince doldurulamadı. Bu sorunların genelini ifade edebilecek yılların birikimi olan yapısal sorunlar uzun yıllardır çözülemedi.” dedi.
Türkiye’de çiftçi, çiftçi organizasyonları, tarım ve tarımsal sanayi şirketlerinin kalkınması için çok büyük fırsatlar bulunduğunu ancak bunların yeteri kadar değerlendirilemediğini anlatan Doç. Dr. Peker, “Çiftçilerimiz Ar-Ge Kanunu, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Yönetmeliği, tarımsal teknoparkların kurulmasına olanak sağlayan 4691 Sayılı Teknoparklar Yasası, Üretici Birliklerinin ürün bazında kurulmasını sağlayan 5200 sayılı Üretici Birlikleri Yasası, Çiftçi, Çiftçi Organizasyonları, Tarım ve Tarımsal Sanayi İşletmelerinin avantajlardan yararlanarak bağımsız veya işbirliği içerisinde kalkınabilirler.” dedi.
Üniversitelerin Ziraat ve Veteriner Fakülteleri ile işbirliği yapılarak ‘Tematik Alan Komiteleri’ ve çalışma grupları oluşturmanın mümkün olduğunu belirten Doç. Dr. Peker, şunları söyledi:
“Sektör paydaşlarını kapsayacak şekilde “Yayım ve Danışmanlık” faaliyetlerinin yürütüleceği tüzel kişilikler oluşturularak, nitelikli eleman yetiştirilmeli, Ar-Ge faaliyetleri artırılmalı, çevre dostu tarımsal tekniklerle verim ve kalite esasına dayanacak şekilde büyüme sağlanmalıdır. Bu tür çalışmalarla tarımsal sorunlar zamanla çözülecektir. Önerilen ‘Yol Haritası’nın her aşamasında mülkiyet hakkı korunmakta, finansman temini kolaylaşmakta, tarımsal araştırma ve yayım esasına dayanan bilgi sistemi oluşmakta, yeni üretim ve dağıtım kanalları ile birlikte ‘Yeni Pazarlar’ için fırsatlar oluşmaktadır.”
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile üniversitelerin işbirliği içerisinde eskiden daha aktif olarak çalışması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Peker, “Havza Bazında Tarımsal Gelişme politikası içeriği Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ile üniversitelerin işbirliğinde yeniden ele alınmalı. Bir işbirliği ve profesyonel işletmecilik anlayışıyla devlet yol gösterici ve destekleyici olmalıdır. Tarımsal teknoparklar kurularak çiftçi bilimsel yönden desteklenmelidir. Önemli olan çiftçi, çiftçi organizasyonları, tarım ve tarımsal sanayi şirketlerinin bu yol haritasını detaylı öğrenmeleri ve uygulamalarıdır. Bu yol haritası ile çiftçilerin sorunları aşılacaktır.” diye konuştu.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com