Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

''ABD'nin etkisi azalıyor!''
2008/08/15 13:53
''ABD'nin etkisi azalıyor!''
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Abdullah Gül'ün konuğu olarak İstanbul’daydı.Gül Ahmedinejad'la şunları görüştü:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul' da ağırladığı İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a, İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda Tahran yönetimi ile Batı arasında görüş ayrılığının giderek arttığı bir dönemde, ''Uluslararası toplumun kaygılarını dikkate alın. Sorumluluk ve iyi niyetle hareket edin.'' çağrısında bulunurken; öte yandan Batı'ya ise, ''İran'ın meşru haklarını gözetin.'' diye seslendi.

Sorunun çözümü için yasalara bağlılık ve diyaloğun en iyi yol olduğunu söyleyen İran lideri ise Cenevre'de başlayan süreci desteklediğini ve ''yeni önerilere açık olduğunu'' belirtti. Ahmedinejad, İran'ın iradesinde bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Çırağan Sarayı'ndaki görüşmelerde ağırlıklı olarak İran'ın nükleer faaliyetleri üzerinde duruldu. İki lider, ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda İran ile 6 Batılı ülke (BM Güvenlik Konseyi'nin 5 üyesi ve Almanya) arasındaki görüşmelerin geldiği noktanın ''taraflara bir fırsat penceresi açtığını'' vurgulayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Çözümün uluslararası toplumun kaygılarını dikkate alan, aynı zamanda İran'ın, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması çerçevesinde meşru haklarını gözetecek bir içerik taşımasını arzu ediyoruz.'' dedi.

Konuk Cumhurbaşkanı da, İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak Gül'ün ülkesinin haklarını savunduğunu belirterek teşekkür etti. Ahmedinejad, ''Sakin bir ortamda, diplomatik çözüme kavuşması çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bize göre de diyalog en iyi yoldur. Yasalara bağlılık ve diyalog, sorunun aşılması için en iyi yoldur.'' dedi. İran Cumhurbaşkanı, ''İran'ın nükleer faaliyetleri ne teknik ne de hukuki bir sorun, siyasi bir sorun. ABD hükümeti, 30 yıldır halkımıza karşı ambargo uyguluyor. Taraflar, sorunun diyalogla sonuca ulaşabileceğini gördü. Cenevre'de iyi görüşmeler yapıldı, doğru bir yol açıldı. Bunların süreklilik kazanması olumlu. Biz onlara bir öneri paketi sunduk, onlar da sundu. İki paket üzerinde uzlaşma mantıklıdır. Süreci destekleyecek her türlü öneriye açığız. Türkiye, her zaman olumlu bir rol üstlendi.'' diye konuştu. İran lideri, isim vermeden depoları nükleer bombalarla dolu olan ülkelerin diğerleri üzerinde baskı yaptığını söyledi. Ahmedinejad, ''Ellerinde bomba olan ülkeler, bu temiz enerjiden herkesin yararlanmasına hak tanımalıdır.'' dedi. Konuk Cumhurbaşkanı, Türkiye ile ilişkilerinin gelişmesinin hiçbir ülke aleyhine olmadığına vurgu yaptı.



Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad İstanbul'da gazetecilerin soruları üzerine bölgede ABD'nin etkisinin azalmaya başladığını, doğacak güç boşluğunun bölge ülkeleri tarafından doldurulması gerektiğini söyledi. Ahmedinejad şunları belirtti: ABD'nin bölgede etkinliği azalıyor. Şu açık ki ABD bölgeden yakında ayrılacak ve bölgede bir boşluk doğacak. Güvenlik boşluğunu bölge ülkeleri doldursun, diğerleri buna karışmasın.

Sultanahmet Camii'nde namaz kılacak

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a yöneltilen bir diğer soru Cuma namazını kılacağı cami ile ilgiliydi. Ahmedinejad 'Bir Osmanlı camisinde namaz kılacaksınız. Bu Sünni bir cami. Neler hissediyorsunuz' şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: ''Bunun için çok mutluyum. Bir Cumhurbaşkanının orada olması siyasi bir mesaj değil midir? İslam coğrafi sınırlardan çok daha ötedir. Cuma namazı ibadet ve siyasetin yan yana geldiği bir şeydir. Benim bu namazda olmam Türk halkının yanında olduğum anlamına gelmektedir. Ve çok büyük bir siyasi olay anlamına gelmektedir.''

Trafik için özür diledi

Öte yandan Ahmedinejad'a dün geçtiği yolların kapatılmasından kaynaklanan İstanbul'daki trafik sıkışıklığı da soruldu. Ahmedinejad güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili konuda kararın kendisine ait olmadığını, kendisinin burada misafir olduğunu belirtti. Ahmedinejad 'yine de Türk halkından trafik için özür diliyorum' dedi.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com