Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Ney’in bakımı üflemesi kadar zor
2005/02/24 12:52
Ney’in bakımı üflemesi kadar zor
Ney'in bakımı büyük titizlik istiyor. Sıcaklık değişimlerinden de etkilenen ney'in bakımı, üflemesi kadar zor. Peki ney'e nasıl bakım yapılıyor? Tıklayın...

Dinlediğimizde insanı başka alemlere götüren ve Mevlana ile özdeşleşen Ney’in bakımı, tıpkı insan gibi özen istiyor. Ani sıcaklık değişimlerine mâruz bırakmamak, soba yakını, kalorifer üstü gibi yerlere konmaması ve soğuk havalarda uzun süre dışarıda korumasız bırakılmaması gibi bakım özellikleri olan neyin korunması titizlik istiyor. Ney bakımıyla alakalı internette bir site hazırlayan Timuçin Çevikoğlu, neyi üstün bir performansla ve yüksek verimlilikle uzun yıllar kullanabilmek için başpâresini değişik neylerde kullanmamak, kamışa giren yerdeki konik açısı farklı olan bir başpâreyi neye takmaya çalışmamak gerektiğini ifade ediyor. Neylerde en çok yaşanan problemlerden birisinin eğilmeler olduğunu belirten Çevikoğlu, ney’in eğilmesini önlemek için uzun süre duvara dayalı olarak bırakmamak, eğer masa üstü gibi düz bir zemine konulacaksa, başpâresi masadan taşacak şekilde (yani gövdenin tamamı zemîne temas edecek şekilde ) koymak gerektiğini ve bu konudaki en doğru yöntemin neylerin özel bir çanta içinde muhafaza edilmesi gerektiğini vurguluyor. Neyin doğru zamanda, doğru bir yağ kullanılarak, doğru bir sistemle yağlanması verimliliği ve ömrü açısından çok önemlidir diyen Timuçin Çevikoğlu; “Neyler yeni açıldığında iç cidârını soğan zarı görünümünde bir zar kaplar. Bu zar yağın kamışa tam olarak nüfûz etmesini önler. Bu bakımdan neyleri açıldıktan sonraki ilk üç ay için haftada bir kez, ikinci üç ay için iki haftada bir kez, sonrası için sürekli olarak ayda bir kez yağlamak gerekir. Bu yağlama periyodları neylerin günde 2-3 saat üflendiği varsayılarak ayarlanmıştır. Eğer ney daha fazla üfleniyorsa yağlama periyodları da buna bağlı olarak sıklaştırılmalıdır.
Neyler üflendikten sonra havadar bir yerde en son üflendiği süre kadar bekletilerek, sıcak nefesin yoğunlaşması nedeniyle iç yüzeyinde oluşan ıslaklığın kuruması sağlanmalı, daha sonra özel çantasına konulmalıdır. Neyler yağlanmadan önce de bu işlem uygulanarak iç yüzeyindeki suyun uçması sağlanmalıdır” diyor.
Yağ olarak öncelikle sıvı tatlı badem yağının, ikinci olarak susam yağının, eğer bulunamıyorsa sıvı parafin yağının kullanılabileceğini sözlerine ekleyen Çevikoğlu, yağlamada harbi kullanmanın, neylerin boğum içlerinde aşınmalara ve küçük kırılmalara sebep olacağından mümkün olabildiğince kullanılmaması gerektiğini ve en ideal yağlama yönteminin, neyin yağla dolu bir tankta 1-2 saat bekletildikten sonra 4-5 saat süzdürülerek, sadece dışının kurulanması olduğunu ifade etti.



Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com