Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

“Sıfır faizli kredi”
2008/09/17 14:28
“Sıfır faizli kredi”


Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez’in, KOBİ’lerin küresel rekabette daha güçlü olmasını sağlamak amacıyla talep ettiği sıfır faizli ‘cansuyu niteliğindeki’ kredi talebine hükümetten olumlu yanıt geldi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnafa tanınan sıfır faizli kredi desteği kapsamının genişletildiğini Üzülmez’e gönderdiği ‘özel’ yazıyla bildirdi.
Gerek Konya Ticaret Odası’ndaki faaliyetleri, gerekse Türkiye Odalar Borsalar Birliği’ndeki (TOBB) çalışmalarıyla iş dünyasının sorunlarına çare arayarak, üyelerinin menfaatleri için çalışan Başkan Üzülmez’in 25 Ağustos’ta yaptığı sıfır faizli kredi talebine hükümetten olumlu yanıt geldi. Çağrının ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez’e ‘kişiye özel’ gönderdiği yazıda esnafa tanınan 25 bin YTL tutarındaki faizsiz kredinin kapsamının genişletildiğini bildirdi. Bakan Çağlayan imzasını taşıyan yazıda şu ifadelere yer verildi: “Hükümet olarak Türkiye ekonomisinin ana omurgasını oluşturan KOBİ’lerimizin sorunlarını çözmeye çalışıyor, finansman maliyetlerini düşürmeye gayret ediyoruz. Bu çerçevede, ‘SIFIR’ faizli kredi desteği uygulamasını başlattık. Başlattığımız İstihdam Kredisi Faiz Desteği Programı, 1000 +1000 KOBİ Yatırım Destek Programı, İmalatçı Esnaf ve Sanatkarlara Yönelik programımızla, küresel finans piyasalarında kriz ve dalgalanmanın sürdüğü bir ortamda KOBİ’lerimize, sanayicilerimize, üreticilere, esnaf ve sanatkarlara ‘CANSUYU’ vermeye çalıştık.
“SIFIR” Faizli Kredi Faiz Desteği programlarına bir yenisini daha ekledik. Bu kez de, ihracatçı KOBİ’lerimize ‘sıfır’ faizli İhracat Destek Kredisi ile ‘Cansuyu’ vereceğiz. 15 Eylül 2008 tarihinde başvuruları almaya başladığımız programdan ‘İhracat Taahhüdünde’ bulunan KOBİ’ler yararlanabilecek.
“Sıfır” Faizli Kredi desteği programında kredinin üst limiti 100 bin dolar, vadesi ise 6 ay olacak, kredi geri ödemesi 6 ay sonunda defaten yapılacak. Uygulamaya koyacağımız bu programla 650 milyon dolarlık bir kredi hacmi yaratılacak. “Sıfır” faizli destek kapsamında oluşturulacak olan bu kaynağın yüzde 30’u kalkınmada öncelikli yörelerdeki ihracatçı KOBİ’lere, yüzde 70’i de normal ve gelişmiş yörelerdeki ihracatçı KOBİ’lere kullandırılacak. Bu bölgeler arasında kullanılmayan kontenjanlar olursa diğer bölgelere tahsis edilecek.
Programda, 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı yada mali bilançosu 25 milyon YTL’yi aşmayan, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve ihracat taahhüt eden KOBİ’ler yararlanabilecek. Teminat sıkıntısı yaşayabilecek ihracatçı KOBİ’ler, Kredi Garanti Fonu’na (KGF) teminat için başvurabilecek.”
Bakan Çağlayan, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez’e gönderdiği yazıda ayrıca, “2023 yılında yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümünde Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma hedefinin Türk özel sektörü, KOBİ’lerimiz, sanayicilerimiz sayesinde gerçekleşeceği bilinciyle ‘Cansuyu’ uygulamalarına devam edilecek” mesajı verdi.
Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez 25 Ağustos tarihinde kendisini ziyarete gelen AK Parti Milletvekillerine, esnafa sağlanan sıfır faizli kredinin, Ticaret Odası Üyeleri ve KOBİ’lere de ‘Cansuyu niteliğinde’ sağlanması talebinde bulunmuş, bu talep yazılı ve görsel basında geniş yer bulmuştu. Üzülmez, üyelerinin rahat nefes almasını sağlayacak uygulamalara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceklerini bildirdi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com