Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Ucuz ampulden vazgeçin!
2008/09/19 12:11
Ucuz ampulden vazgeçin!



Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Özgören, enerji maliyetlerininin hızla arttığı son günlerde, bireysel olarak tüketilen enerjinin bilinçli kullanımının zorunlu hale geldiğini söyledi.
Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nin verilerine göre bir akkor lambanın, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde, yüzde 80 kadar aydınlatma maliyetini azalttığını belirten Doç. Dr. Özgören, “Ucuz ampul tasarruf sağlamıyor.
Lambanın kullanım ömrü boyunca aydınlatma enerjisi maliyetinin kendisinin alış maliyetinden 10 kat daha fazla olması, en ucuz ampulü seçmenin, uzun dönemde para tasarrufu sağlamayacağını ortaya koyuyor.”
AMPULLERİ TEMİZ TUTUN
İyi yapılmayan bakım sonucunda lamba üzerinde biriken tozların ışık miktarını azalttığını söyleyen Özgören, “Tozlanan armatür ışığın yüzde 50’sini yayar, yüzde 50’sini yutar. Bunları temiz tutmakla daha fazla enerji harcamadan aydınlatma miktarı arttırılabilir. Tüm lambaların ışık çıktıları zamanla azalır. Işık çıktıları azalan yani verimleri düşen lambalar değiştirilmelidir. Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalı, dekorasyon eşyaları mümkün olduğunca açık renk seçilmelidir. Dekoratif lambalarda açık renk, şeffaf gölgelikli abajurlar ışığı daha iyi geçirirler. Aydınlatma kontrolü ile enerji tüketiminde yüzde 30 ve işletme giderlerinde yüzde 10 tasarruf sağlanabilir.” Dedi.
Odaların doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmeleri gerektiğine de dikkat çeken Özgören, “Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında dikkate değer bir azalma sağlanabilir. Gün ışığıyla yapay ışığın akıllı kombinasyonu ile sağlanacak enerji tasarruflarına özel bir önem verilmelidir. Aydınlatma sistemlerinin bakımları yapıldığında daha verimli olarak çalışırlar.” Diye konuştu.
BİLGİSAYAR FİŞİNİ ÇEKİN
Bilgisayar ile işiniz bittikten sonra mutlaka fişini çekin diyen Doç. Dr. Özgören, “Bilgisayar, işlem yaparken ortalama 150 watt, işlem yapmazken 25-30 watt, kapalı olmasına karşın fişi çekilmediği durumda ise 5 watt elektrik harcar.” Dedi.
Enerji verimliliği kapsamında tüm Türkiye genelinde elektriğin tasarruflu kullanımının ülkeye 2 keban barajına denk bir elektrik tasarruf sağlayacağını vurgulayan Özgören, bu kapsamda kamunun yanı sıra ev ve sanayi kesiminin de tasarruflu lambalara geçmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Özgören, Türkiye’de toplam elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık yüzde 25’inin aydınlatma amaçlı kullanıldığı düşünüldüğünde, bu küçük değişikliklerle Türkiye genelinde ayda 1 milyar 120 milyon kWh'lik bir tasarruf sağlanabileceğini söyledi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com