Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Çiftçi üretimi kısabilir
2008/10/01 11:57
Çiftçi üretimi kısabilir



Hububat fiyatlarının bu yıl, geçtiğimiz yıla göre düşük kalması nedeniyle yeni ekim döneminde çiftçilerin üretimi kısabileceği belirtildi.
Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, tek damlanın düşmediği yaz döneminin sonunda geçtiğimiz günlerde Konya'ya düşen yağışın çiftçiye moral verdiğini söyledi.
Ancak, Konya Ovası'ndaki çiftçinin, bu yıl hububat fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle korkmaya başladığını ifade eden Hepokur, ''Çiftçimiz bu hasat döneminde beklediğini bulamadı. Fiyatlar çok aşağıda kaldığı için pek çok çiftçi maliyetini ancak kurtardı'' dedi.
''Geçen yıl 48 YKr olan mısırın fiyatı bugün 38 YKr, geçen yıl 60-70 YKr'den satılan buğdayın fiyatı bugün 50-55 YKr seviyelerinde bulunuyor'' diyen Hepokur, şunları kaydetti:
''Bir yıl içinde elektik maliyetlerimiz yaklaşık yüzde 33, gübre yüzde 100, motorin ise yüzde 70 oranında zamlandı. Girdi fiyatlarındaki ortalama yüzde 60'lık artışa karşın fiyatların düşmesi nedeniyle bu ekim döneminde çiftçi daha az üretim yapabilir. Bu duruma yol açan en önemli etken, hububat alım fiyatlarının beklenenden düşük açıklanmasıdır. Açıklanan fiyatlar çiftçiyi tatmin etmeyince, pek çok çiftçi bu ekim döneminde ya hububat ekmeyecek ya da ekeceği hububat miktarını azaltacak. Çünkü kimse, zarar edeceğini bile bile üretim yapmak istemez.''
Hepokur, ayrıca, Türkiye'de hububatta ürün planlaması olmadığı için bir ürünün fiyatının düşük seyretmesinin ardından onu takibeden ikinci yıl üretim azlığı nedeniyle fiyatların aşırı şekilde yükseldiğine, hatta ithalat yapılmak zorunda kalındığına dikkati çekti.
Tüm bu sorunların çözümünün hububat alım fiyatlarında gizli olduğunu anlatan Hepokur, ''Açıklanan hububat alım fiyatları bu yıl olduğu gibi maliyeti kurtarmayacak şekilde düşük açıklanırsa benzer sorunlar bundan sonra da yaşanmaya devam edecektir. Önemli olan devletin maliyet-fiyat dengesini iyi gözetmesidir'' diye konuştu.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com