Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Piyasalar şok içinde...
2008/10/06 13:31
Piyasalar şok içinde...
Küreseler finans piyasalarının kasıp kavuran kriz borsaları vurdu

Uluslararası piyasalardaki tedirginlik Türkiye'yi çok kötü vurdu.


Borsa, tarihinin en büyük beşinci düşüşünü gerçekleştirirken, dolar 1.36 ile Ağustos 2007'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

BORSA: Cuma günkü satışlar hızlanarak devam etti. endeks günü 2 bin 978 puan düşüşle tamamlarken, tarihinin en büyük düşünü kaydetti. Oransal olarak bakıldığında ise değer kaybı yüzde 8.62'ye ulaştı. Borsa günü 31 bin 575 puandan tamamladı.

DOLAR: Sabahki yükseklişin ardından öğleden sonra ikinci bir dalga daha geldi. Dolar 1.36 ile son 14 ayın zirvesine tırmandı.

FAİZ: Gösterrge faiz yüzde 20.44 ile 25 Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

ULUSLARARASI BORSALAR: Global borsalarda hızlı bir düşüş görüldü. Rusya Borsası yüzde 15 düşüşün ardından kapatılırken Avrupa'daki kayıpla yüzde 6'yı aştı.

PARİTE: Dolar euroya karşı yüzde 1.5 değer kazanarak 1.3580 seviyesine yükseldi. Dolar euro önünde son 13 ayın zirvesinde bulunuyor.

Rusya Borsası yine kapatıldı

BORSADA TARİHİ DÜŞÜŞ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda tarihi bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz haftayı bayram tatili nedeniyle az hasarla atlatan İMKB bugün gelen satışlarla tam anlamıyla çarpıldı. Günlük düşüş 2 bin 978 puana ulaşırken, bu rakam puan bazında İMKB tarihinin en büyük beşinci düşüşü olarak kayıtlara geçti.

Borsa 22 Mayıs 2006'da 3 bin 292 puan, 16 Ağustos 2007'de 3 bin 240 puan, 17 Mart 2008'de 3 bin 176 puan ve 21 Ocak 2008'de de 3 bin 113 puan gerilemişti.

Yapı Kredi hisseleri tepetaklak





Küreseler finans piyasalarının kasıp kavuran kriz borsaları vurdu. Dünya finans piyasalarında ardı ardına çok radikal kararlar alınıyor. Gül, MB Başkanı Yılmaz'ı çağırdı
BORSA

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, Cuma günü ikinci seans kapanışına göre 2.404,98 puan azalarak 32.148,02 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 6,96 değer kaybetti.

-DÖVİZ

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 12.00 itibariyle şöyle:

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 1,3370 1,3390
Avro 1,8150 1,8170
Sterlin 2,3450 2,3550

ANKARA
ABD Doları 1,3300 1,3450
Avro 1,8080 1,8320
Sterlin 2,3130 2,3600

GÜL, DURMUŞ YILMAZ'I KÖŞK'E ÇAĞIRDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı kabul edeceği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, basına kapalı kabul saat 15.30'da gerçekleşecek.


KÜRESEL FİNANSAL KRİZ

AVRUPA MERKEZ BANKALARI PİYASALARA PARA POMPALIYOR

Avrupa'da merkez bankaları piyasalara para pompaladı 06 Ekim 2008 11:52
Avrupa'da merkez bankaları mali piyasaların nakit ihtiyacını karşılamak için piyasalara para pompaladı.
Avrupa Merkez Bankası bugün (AMB) piyasaya 50 milyar dolar, İngiltere Merkez Bankası 10 milyar dolar, İsveç Merkez Bankası ise 14,2 milyar dolar verdi.

MOSKOVA BORSASI KAPANDI

Moskova borsası aşırı değer kaybı nedeniyle kapandı.

-AVUSTURYA'DA BORSA YÜZDE 8,4 DÜŞTÜ

Avusturya'da borsa açılışta yüzde 8,4 değer kaybetti.

Viyana borsasında ATX endeksi açılış ziliyle birlikte yüzde 8,4 düşerek (237,3 puan) 2.579,25 puana geriledi. Yetkililer, borsanın Mayıs 2005'ten bu yana en düşük seviyesine indiğini söyledi.

Avrupa'nın en küçük borsalarından biri olan Viyana borsasındaki düşüş, küresel ekonomik krizin büyük küçük demeden bütün piyasaları nasıl etkilediğini gösteriyor. Borsadaki düşüşten en fazla bankalar etkilendi.

Ülkenin önde gelen bankacılık grubu Erste Group'un hisseleri yüzde 12,5 ve Raiffeisen International'ın ise yüzde 11 değer kaybetti.

-İNGİLTERE'DE DEVLETİN BÜYÜK BANKALARDAN HİSSE ALMAYA HAZIRLANDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

İngiltere'de devletin büyük bankaları rahatlatmak adına bu bankalardan hisse satın almayı planladığı öne sürüldü.

İngiltere'de yaşanan krizin derinleşmesinin önüne geçmek için çareler arayan hükümetin, büyük bankalardan hisse satın alması planı yaptığı The Daily Telegraph ve Financial Times gazeteleri tarafından duyuruldu.

Maliye Bakanı Alastair Darling'in milyarlarca sterlinlik hisse satın alınmasını içeren acil plan üzerinde çalışmalarıyla ilgili olarak Hazine yetkililerine talimat verdiği öne sürüldü.

Hazinenin de vergi mükelleflerinin cebinden bir anda milyarlarca sterlin çıkarabilecek planla ilgili çalışmalara başladıkları belirtildi. Hazine yetkilileri ise, planla ilgili hazırlıkları doğrulamaktan kaçındı.

İngiliz hükümetinin ise bankaların birbirlerine ve müşterilerine kredi vermeye başlamamaları halinde, adımın atılmasını kaçınılmaz gördüğüne dikkat çeken Telegraph gazetesi, hükümetin üzerindeki mevduatların tümünün devlet garantisi altına alınması yolundaki baskının da sürdüğünü yazdı.

Financial Times gazetesi ise, yapılan planın İngiltere'de bankacılık sektörünün bir bölümünün devletleştirilmesi anlamına gelecek kadar kapsamlı olduğuna işaret etti.

-GÜNEY KORE, ÇİN VE JAPONYA'YA ÜÇLÜ FİNANS ZİRVESİ ÖNERİSİNDE BULUNACAK

Güney Kore'nin Çin ve Japonya'ya, dünyada yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak üçlü finans zirvesi önerisinde bulunacağı bildirildi.

Güney Kore'de iktidardaki Büyük Ulusal Parti'den yapılan açıklamaya göre Devlet Başkanı Lee Myung-bak, öneriyi söz konusu ülkelere, bu ayın sonunda Pekin'de yapılacak Asya-Avrupa Toplantısında götürecek.

Devlet Başkanı Lee, üç ülkenin işbirliği yapmaları durumunda finansal zorlukların üstesinden gelebileceğini söyledi.

Planlanan zirvede, mevcut küresel ekonomik krizle baş etme yollarının tartışılması hedefleniyor.

Kredi krizinden kaynaklanan gerginlikten etkilenen birçok Asya ülkesinin ihracata dayalı ekonomilerinin, ABD'de yaşanabilecek bir iktisadi durgunluk sonucunda daha çok zarar göreceği ifade ediliyor.

-PETROL FİYATI 90 DOLARIN ALTINA GERİLEDİ

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün fiyatı 90 doların altına düştü.

ABD ham petrolünün varil fiyatı kasım ayı teslimi 4,69 dolar düşerek 89,19 dolara geriledi.

Petrol fiyatının düşmesinde küresel finansal krizin yayılmasının, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamayı daha da artıracağı ve petrol talebini düşüreceği kaygıları etkili oldu.

ABD ham petrolünün varil fiyatı, 147,27 dolarla tüm zamanların en yüksek değerini gördüğü 11 Temmuz'dan bu yana yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti.

Geçen ay küresel finansal kriz zirveye çıkmadan önce dünyanın en zengin ülkelerinin petrol talebi mayıs ayından bu yana gerilemeye başlamıştı.

İZLANDA HÜKÜMETİNİN BANKALARI DESTEKLEME PLANI YOK

-İSVEÇ HÜKÜMETİ MEVDUATTA GARANTİ TUTARINI ARTIRIYOR

-İNGİLTERE: ''KÜÇÜK TASARRUF SAHİPLERİ KORUMASIZ OLMAYACAK''

İzlanda hükümeti, bankaları desteklemek için bir ekonomik paket sunmayacağını bildirdi.

İzlanda Başbakanı Geir Haarde, hafta sonu yapılan toplantılardan sonra hükümetin özel bir önleme ihtiyaç olmadığına karar verdiğini söyledi. Haarde, dün İzlanda bankalarının denizaşırı varlıklarından bazılarını satacağını açıklamıştı.

İzlanda hükümeti, geçen hafta sıkıntıdaki ülkenin üçüncü büyük bankası Glitnir bankasını devletleştirmişti.

İsveç hükümeti ise mevduatta garanti tutarını bugünden itibaren artıracağını açıkladı.

Açıklamada, mevduatta halen 35 bin 500 dolar olan garanti tutarının, ülkedeki bankalara güveni desteklemek amacıyla 71 bin dolara çıkarılacağı belirtildi.

Maliye Bakanı Anders Borg ve Sermaye Piyasaları Bakanı Mats Odell yaptığı ortak açıklamada, ''bu önlemin, banka müşterilerinin mali sisteme olan güvenini sürdürmeyi amaçladığını'' kaydetti.

Danimarka Ekonomi Bakanlığı da borç veren kurumların, hesap sahiplerinin kayıplarını karşılamayı garanti etmeye yardımcı olacak bir fona iki yıllığına 6,4 milyar dolar katkıda bulunmayı kabul ettiğini bildirdi.

Öte yandan İngiltere, küçük tasarruf sahiplerini küresel finansal kriz karşısında korumasız bırakmayacağını bildirdi.

İngiltere Hazine Bakanı Yvette Cooper, BBC radyosuna verdiği demeçte, ''Bu koşullar altında vatandaşlarımızı ve küçük tasarruf sahiplerimizi korumasız bırakmayacağız'' dedi.

Almanya'nın tüm bankacılık sektörü için bir plan üzerinde çalıştığına ilişkin haberlerle ilgili olarak Almanya'dan konuya açıklık getirmesini beklediklerini söyleyen Cooper, hükümetin ''gerekli olduğunda radikal kararları almaya hazır olduğunu'' ifade etti.

Almanya bugün, finansal krizde duruma göre çözümün etkisiz olabileceğini belirterek, tüm bankacılık sektörü için bir ''B planı'' üzerinde çalıştığını açıkladı, ancak ayrıntı vermedi.

AA


Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com