Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Selçuklu’ya yakışan sempozyum
2008/10/09 14:53
Selçuklu’ya yakışan sempozyum



Konya’da düzenlenen ‘Selçuklu uygarlığı ve şehirleri’ sempozyumun sonuç bildirgesini Prof. Dr. Metin Sözen, Prof. Dr. Selçuk Mülayim ile Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen açıkladı. Başkan Adem Esen, belediye olarak iyi bir organizasyon yaptıklarına inandıklarını belirterek, ''Bu fikri ilk olarak Metin hocama iletmiştim. İsmini taşıdığımız uygarlığa ait Konya'daki eserleri gündeme getirelim dediğimde hocam Anadolu'daki eserleri de işin içine kat dedi. Bu fikri sayın Cumhurbaşkanımıza ilettiğimizde organizasyona hamilik yapmaktan büyür onur duyacağını söyledi. Bu tarih bilincinin tüm devlet organlarında hissedildiğinin göstergesidir. Bu tür organizasyonlardan belediyelerimiz çekiniyor ancak şunu belirteyim eğer 1 harcıyorsanız emin olun yanına sıfırlar eklenerek size geri dönüşü oluyor. Önümüzdeki ay bir turizm paneli düzenleyeceğiz ve çıtayı giderek yükselterek bu tür organizasyonları yapmayı sürdüreceğiz'' şeklinde konuştu.
Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’da düzenlenen ve Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği,Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesince desteklenen Anadolu Selçuklu Şehirleri ve Uygarlığı Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi;

1. Anadolu’da Selçuklu döneminde kurulan şehirler bugün 49 il ve 110 ilçe merkezini kapsamaktadır. Anadolu Selçuklu şehirlerinin ve anıtlarının korunması Selçuklu döneminin ekonomik, sosyal, kültürel, bilim ve sanat dünyasını öğrenmeye yönelik bu ilk sempozyum başarılı geçmiştir. Selçuklu Belediyesine, destek veren kuruluşlara ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz.
2. Selçuklu Belediyesince yayınlanan Anadolu Selçuklu Eserleri Fotoğraf Albümü başarılı bir biçimde yapılmış ve bu alandaki yılların açığını kapatmıştır. Benzeri bir Fotoğraf Albümünün Büyük Selçuklu Coğrafyasındaki yapılar için de hazırlanmasının gerekli olduğuna inanmaktayız.
3. Selçuklu Şehirlerinin mahalli yöneticilerinin çalışmalarına katkıda bulunmak için sempozyumların her yıl bir başka şehirde belli bir konu başlığında düzenlenmesi ve Tarihi Kentler Birliği tarafından bu şehirlere yılın “Selçuklu Kültür Şehri” ünvanı verilmesi,
4. Anadolu Selçuklu Şehirleri ve Uygarlığı Sempozyumu’nun ikincisinin Kayseri Büyükşehir Belediyesince düzenlenmesi.
5. Şehirlerimizdeki Selçuklu ve Osmanlı kent dokuları korunmalı, kaleler, surlar, kent meydanları, çarşı-pazarlar, sokaklar, evler, anıtsal yapılar özenle korunup yaşatılmalı, Selçuklu kent tarihi yazılmalıdır. Bu konudaki bilimsel çalışmalar teşvik edilmeli, ilgili kurum ve kuruluşlarca desteklenmelidir. Selçuklu dönemi ile ilgili tüm yüksek lisans, doktora çalışmalarına ve diğer faaliyetlere burs desteği sağlanmalıdır.
6. Orta öğretimde Selçuklu tarihi ve sanatına önem verilmesi, sanat tarihi derslerinin zorunlu hale getirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmalıdır.
7. Selçuklu dönemi ve diğer tarihi yapıların restorasyonlarında yürürlükteki ihale yasası doğrultusunda yapılan onarımların yarattığı sorunlar gerekli iyileştirmelerle birlikte uzman restoratör ve ustaların çalıştırılması sağlanmalıdır. Bu bağlamda Vakıflar Genel Müdürlüğünce bir Restorasyon Okulu Kurulmalıdır.
8. Adalet, demokrasi, barış ve hoşgörü gibi ortak değerler etrafında birleşip yaşanabilir, sağlıklı kentler yaratmak, temel hedefimiz olmalıdır. Bunu yaparken tarihi kentlerimizin dokularını-yapılarını koruyarak “kültürel kimliğimizin” maddi kalıntılarına sahip çıkmalıyız.”

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com