Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Şimdi Altın alma zamanı
2008/10/11 13:20
Şimdi Altın alma zamanı
MÜSİAD Konya Şubesinde seminer veren Doç Dr Yaşar Erdinç yatırımcılara önemli uyarılar yaptı

MÜSİAD Konya Şubesinde bu hafta Cuma Toplantısında Doç Dr Yaşar Erdinç vardı. “Küresel Kriz ve Ülkemize Etkileri” konulu konferansa çok sayıda İş Adamı ve Sanayici ilgi gösterdi.
Beykent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Ekonomi Yazarı Doç Dr Yaşar Erdinç “Global Kriz ve Türk Ekonomisine Olası Etkileri” konulu konferansta dünyada yaşanan ekonomik krizi ve bu krizde iş dünyasının atması gereken adımları anlattı.
MÜSİAD Konya Şubesi Konferans salonunda yapılan ve çok sayıda dinleyicinin iştirak ettiği konferansın açılış konuşmasını MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk yaptı. Öztürk konuşmasında dünyada yaşanan kriz sürecinin zor bir süreç olduğunu, üç ay önce -dibi gördük- dedikten sonra geçtiğimiz eylül ayında yeni bir sarsıntıyla daha dibin görülmediğini ve kriz sürecinin devam ettiğini anladıklarını söyledi. Selçuk Öztürk “Ülkemizi bu krizin nasıl etkileyeceği hepimizin merak konusu, umarız en az hasarla bu süreçten çıkarız” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Akademisyen ve Ekonomi Yazar Doç Dr Yaşar Erdinç Küresel Krizin nedenleri, dünyayı ne derecede etkileyeceği, ülkemize etkilerinin neler olacağı ve bu kriz sürecinde atılması gereken adımları ayrıntılarıyla anlattı.
Krizlerinin nedenini geçmişi unutmak, ekonomik balonların oluşması, kolay para (kredi) buluna bilmesi, risk konusunda sapmaların oluşması olarak anlatan Yaşar Erdinç Amerika’da yaşanan krizin nedenini şöyle aktardı; “Bankaların türev ürünleri satma çılgınlığı bugün yaşanan krizin asıl nedenidir. Amerika’da evi olmayanları ev sahipleri yapabilmek için yoğun konut kredisi verilmişti. Krediyi satan bankalar daha sonra bu fonları Mortgage şirketlerine sattı, Mortgage şirketleri de bu fonları yatırım bankalarına sattı. İlk iki yılda kolay ödenen borçlar daha sonraki yıllarda faizin yüzde yüz artması ile ödenemez hale geldi. 1,5 trilyon dolar düzeyinde ödenmeyen bu fonlar bugün krizin nedenidir ve bu fonları elinde bulunduran bankalar batmaktadır ya da el değiştirmektedir” dedi. Krizin boyutlarının çok ciddi oranda olduğunu ve bu krizin ABD’de %15 oranında bir tüketim daralması meydana getirmesinin beklendiğini ifade eden Yaşar Erdinç dünyanın bu krizden etkilenmemesinin imkânının olmadığını söyledi. Özellikle Çin’de önümüzdeki dönemde ciddi bir reel krizin yaşanacağını söyleyen Erdinç “Çin’deki Krizi beklemek gerekir. Çin’de çok ciddi boyutlarda bir kriz yaşanabilir. Bu kriz finans krizi de değil ne yazık ki” şeklinde konuştu.
“Yaşanan Küresel Kriz ülkemizi de mutlaka etkileyecektir. Bugün Almanya’nın en büyük ticari partneri ABD’dir, bizim en büyük ticari partnerimiz ise Almanya. Mutlaka bir kelebek etkisi ile bizleri etkileyecek. Tabi en kötü etkisi işsizliği tetiklemesi olacaktır. Onun için ülkemizde banka müdürleri ile bir toplantı yapılarak bankaların reel sektörü dar boğaz etmesi önlenmelidir. Bakalar bireysel hareketten kaçınmalıdır. Bankaların reel sektörü darboğaz etmesi reel sektörün işçi çıkarmasına neden olacaktır. İşini kaybeden insanlar borçlarını ödeyemez hale gelecektir. Dolayısıyla ciddi bir kriz oluşabilecektir. Oysa bankaların mantıklı hareket etmesi, reel sektörle birlikte adım atması bu krizi önleyebilecektir. Hükümetinde bu noktada farklı birçok senaryoya göre atacağı adımlar olmalıdır” diyen Yaşar Erdinç Merkez Bankasının sadece enflasyonu düşürmeye odaklanmış olmasının doğru bir adım olmadığını belirtti. Merkez Bankasının hemen faiz rakamlarını düşürmesi gerektiğini anlatan Yaşar Erdinç yüksek büyüme beklentilerinden de vazgeçilmesi gerektiğine işaret etti.
İş dünyasına kriz döneminde atılması gereken adımlar konusunda tavsiyelerde de bulunan Yaşar Erdin şöyle konuştu; “İş adamlarımız nakitte kalsın, borç yapmasınlar, döviz iniş çıkışları olacak, buna hazırlıklı olalım, ama iniş çıkışlara fazla kapılmayalım, zira bu iniş çıkışlar spekülatiftir. Mutlaka iş yerlerimizde tasarruf edelim, Romanya, Çin, Ukrayna, ABD gibi ülkelerde firmalar çok ucuza el değiştirecektir. Birçok ülkede bugün konut fiyatları, fabrika fiyatları çok düşmüştür. Buralarda bilinçli satın almalar yapmalıyız. İşçi çıkartmayalım, çok zor durumda kalırsak ücretlerinde indirime gidelim ama işçi çıkartmayalım, işçi çıkartmak demek kriz demektir. Stokları artırmamak gerekir. İç talebin bir miktar kısılmasını bekliyoruz, buna göre adımlar atmalıyız. Altın fiyatları yükselecektir, spekülatif hareketlere dikkat edilmesi gerekir ”
Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkan Yardımcısı Lütfi Şimşek Doç Dr Yaşar Erdinç’e bir hediye takdim etti. .
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com