Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Konya küreselleşmenin neresinde?
2005/03/21 12:32
Konya küreselleşmenin neresinde?
Küreselleşme uluslar kadar kentlerinde sorunu... Kentler küreselleşmenin karşısında durabilir mi veya durması gerekir mi? Konya küreselleşmenin neresinde, imajını değiştirmeli mi?

Prof. Dr. Yasin Aktay, şehirlerin küreselleşme karşısında duramayacaklarını belirterek “Dünyaya satacak bir ürününüz olmazsa başkaları ürettikleri bir ürünü size satarlar ve sonuçta küreselleşen dünyanın bir parçası olursunuz” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü, “Şehir Konferansları” kapsamında “Küreselleşme ve Konya” konulu bir konferans düzenledi. Konferansı sunan Prof. Dr. Yasin Aktay, Konya’nın tarihi değerlerini koruyarak gelişimini sürdüren modern ve model bir kent olduğunu söyledi. Aktay, Konya’nın mevcut imajını koruyarak geliştirmesi gerektiğini belirtti. Küreselleşen dünyada çok ortaklı ve uluslu şirketlerin ve kentlerin ortaya çıktığını ifade eden Aktay, “Küreselleşme sürecinde ülkeler ve uluslar yerine kentlerin aktör olarak ortaya çıktığını görüyoruz. Bu süreçte kentler ön plana çıkmaktadır. Küreselleşme aslında kentlerin kendi özelliklerini geliştirme ve kaderlerini tayin etme olarak ortaya çıkıyor. Küreselleşme ile birlikte ulusların üretim ve tüketim alışkanlıkları da değişmektedir. Bir ürün dünyanın her tarafında aynı şekilde üretiliyor ve tüketiliyordur. Buna en güzel örnek Mc Donalds’dır. Batı İslam coğrafyasını ele alırken sosyal toplum kuruluşlarının eksikliğinden ve yoksunluğundan söz etmektedir. Bu böyle değildir. Sosyal kültür kuruluşlarına en iyi örnek Ahiliktir” dedi. Yasin Aktay, Konya bir küresel kent olabilir mi? Konya Küresel kent olmak istemezse ne olur ? sorularına cevap verirken Konya’nın değerlerini koruyarak modernleşen örnek bir kent olduğunu söyledi. Konya’nın son günlerde imajı konusunda çeşitli tartışmalar yapıldığını hatırlatan Aktay, Konya’nın bir imaj problemi olmadığını, aksine mevcut özellikleri ile bir dünya kenti olabileceğine işaret etti. Aktay, “Konya’nın bir imaj problemi olduğunu söyleyenlere verebileceğiniz pek fazla bir şey yok. Ancak mevcut özellikleri geliştirerek bir dünya kenti olabilir. Ve zaten Konya bir model kent olacaksa mevcut özellikleri dolayısıyla olacaktır” dedi. Programda kısa bir konuşma yapan Konya Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek, küreselleşmenin karşısında olmadıklarını söyleyen belirterek, “Bugün burada ele aldığımız konu bizi yakından ilgilendiriyor. Amacımız Küreselleşme ve Konya başlığıyla şehrimizde bu konuyu fikri tartışmaya açmaktır. Küreselleşme konusu güçlünün yeryüzündeki hakimiyeti nedeniyle bizi biraz tedirgin ediyor. Ama inançlarımıza ve geleneklerimize bakıldığında tedirginliğimizin yersiz olduğu görülecektir. İnançlarımız ve geleneklerimiz küreselleşme yanlısı insanlar olduğumuzu gösteriyor. Burada ‘Yeryüzü mescit kılınmıştır” bakış açısını el alsak bile bizlerin küreselleşmeye bakışı ortaya çıkacaktır. Türkiye’nin AB sürecinde en çok ziyaret edilen illerin başında Konya gelmektedir. Bizleri ziyarete gelen ve Konya’daki genel yapıyı incelemeye gelen AB üyesi ülkelerin yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde şehrimizin AB’ye katacak çok değeri olduğunu ifade ediyor ve AB’ye değerlerimizle gireceğimizi belirtiyoruz” diye konuştu. Gerçekleştirilen konferansa Ak Parti Konya Milletvekilleri Hasan Anğı ve Mustafa Ünaldı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Sivil toplum Kuruluş Temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.


Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com