Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

 Yeni Pazarlar Bulmalıyız
2008/10/18 13:04
Yeni Pazarlar Bulmalıyız
Yeni Şafak Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci 28 şubat sürecinin Türkiye'ye ekonomik anlamda pahalıya mal olduğunu söyledi

Ülkemiz için 1991- 2001 yıllarının kayıp yıllar olduğunu ifade eden Yeni Şafak Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci; bu yıllar ortaya çıkan erken emeklilik, meslek liselerinin etkisizleştirilmesi, KİT’lerin görev zararları gibi birçok konunun ülkemize ağıra mal olduğunu ve hala bu hataların borcunu ödemeye çalıştığımızı söyledi.
Gelenekselleşen ve Konya’nın önemli kültürel faaliyetlerinden birisi haline gelen MÜSİAD Cuma Toplantılarında bu hafta Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci vardı.
MÜSİAD Konya Şubesi Konferans salonunda yapılan ve çok sayıda dinleyicinin iştirak ettiği konferansın açış konuşmasını MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk yaptı.
Daha sonra Kürsüye gelen Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci, ''FİRMALARIN KRİZDEN KORUNMA YOLLARI'' başlıklı bir konferans verdi.
Türkiye ekonomisinin 2010 yılına kadar bazı sıkıntılar ve daralmalar yaşayacağını ama 2010 yılında ülkemizin birçok açıdan çok rahatlayacağını ifade eden İbrahim Kahveci “Elbette bir kriz yaşıyoruz ve ABD’de başlayan bu kriz bir şekilde her ülkeyi etkiliyor. Burada önemli olan krizin bize etkisi Uzak Doğu ülkeleri kadar olmayacak olmasıdır. Bundan önce üretimini Uzak Doğu ülkesine kaydıran birçok yatırımcı bu süreçte yatırımlarını bizim ülkemize getirecektir. Çin’le rekabet edemeyen birçok sektör bu süreçte rekabet üstünlüğü elde edecektir. Önemli olan bu süreçte bizim firmalarımızın yeni açılımlar bulabilmesidir. Özellikle yeni ortaklıklar geliştirilmeli, yeni modeller bulunmalı ve yeni sistemler oluşturulmalıdır. Yapacağımız bu ataklarla bu krizden avantajlı çıkmayı başarabiliriz” dedi.
Net borç stokunun ülkemiz için sürdürülebilir düzeyde olduğunu, cari açığın net göstergelerine bakıldığında ciddi sorunlar içermediğini belirten İbrahim Kahveci, “Türkiye’de bu gün 96 Milyar Dolar net dış borç vardır. Bu sürdürülemez bir düzey değildir. Özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşle önümüzdeki süreçte ülkemiz cari açıkta da ciddi mesafeler katedebilir. Tabi ülkemizin para yönetiminde hala ciddi sorunlar var. Bir an önce maliyet ekonomisini iyi öğrenmemiz ve bu alanlardaki açıkları kapatmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ülkemiz için 1991- 2001 yıllarının kayıp yıllar olduğunu ifade eden Kahveci, bu yıllarda erken emeklilik, meslek liselerinin etkisizleştirilmesi, KİT’lerin görev zararları gibi ortaya çıkan birçok konunun ülkemize ağıra mal olduğunu ve hala bu hataların borcunu ödemeye çalıştığımıza işaret etti. Kahveci bu yıllarda göreceli bir büyümenin olduğunu ama bu büyümenin altının boş olduğunu söyledi. İbrahim Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü; “28 Şubat Süreci Meslek Liselerini Yok Ederek Türk Sanayine Darbe Vurmuştur. Bu süreçte ülkemiz için yaşanan en büyük sorunlardan biriside budur. Böylece sanayimizin ihtiyaç duyduğu kalifiye insanları yetiştiremez hale geldik. Ne yazık ki bu sorunlar tam olarak hala çözülebilmiş değil. Enerjimizin büyük bir bölümü bu yıllarda bu tür hata kararlarla tahrip olmuştur.”
Türkiye’nin bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Kahveci özellikle Körfez Ülkeleri ve Afrika pazarının bu süreçte iyi pazarlar olduğunu belirterek, “enerjimizi iyi kullanmalıyız. Basit konularla ülkemiz uğraşmayı bırakmalıdır. Yeni ürünlerle yeni pazarlara girilmelidir. Bu süreci iş dünyamız işçi çıkartmadan, kendi ülkemizin potansiyellerine yönelerek ve yeni pazarlar keşfederek geçirmelidir. Zaten ülkemizin mutlaka Pazar çeşitlemesine gitmesi gerekmektedir, reel sektörün bu krizden sorunsuz çıkabilmesinin yolu da budur” ifadelerini kullandı.
Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk Yeni Şafak Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci’ye bir hediye takdim etti.
Bilindiği gibi MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantıları adıyla her hafta mutat konferanslar tertip ediyor.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com