Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Ergenekon dünya basınında
2008/10/20 11:00
Ergenekon dünya basınında

İngiliz basınında önemli gazetelerin bir çoğu bugün Ergenekon davasına ilişkin haberlere yer verdi. Ergenekon davasının Türkiye için önemini vurgulayan The Independent gazetesi, ülkede davayla birlikte suçlu ve silahlı bir örgütün aydınlanacağına yönelik umutların olduğunu yazdı.

Ergenekon örgütünün Türkiye'nin gelişmekte olan demokrasisini on yıllardır gizli faaliyetleriyle 'sakatladığı' görüşünü vurgulayan gazete, bugün başlayacak olan davada 86 kişinin laik ve aşırı sağcı kesimden oluştuğunu yazdı.

Örgütün İstanbul'da emekli bir askerin evinde 27 el bombanın bulunmasıyla ortaya çıktığını yazan Independent, savcıların ellerinde topladıkları delillerin, bu örgütün suikastlerle olan ilişkisini ortaya çıkardığını kaydetti.

Ergenekon örgütünün amacının yüksek rütbeli kişilere suikast düzenleyerek toplumda tansiyonu yükseltmek olduğunu yazan gazete, böylece ordunun yönetime el koymasını kolaylaştıracak bir ortam yaratmanın hedeflendiği ifadelerini kullandı.

Geçmişte Türkiye'de derin devlet tarafından yapılan olayların sola yakın laik kesimlerce üstünün kapatıldığını yazan Independent, bu kesimlerin de asker, polis, siyaset ve hatta CIA ile ilişkilerinin olduğuna dikkat çekti.

Son olarak Türkiye'deki karanlık örgütlerin Susurluk kazasıyla ortaya çıktığını da yazan Independent'da ''Orduya yakın üst düzey kişilerce yürütülen örgüt, Susurluk kazasıyla birlikte Türkiye'deki altın çağını da nerdeyse kapattı'' denildi.

DAILY TELEGRAPH

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, Ergenekon davasına ilişkin haberinde, örgütün hükümeti yıkmaya ve Türkiye'de kaos ortamı meydana getirmeye çalıştığını bildirdi.

Ergenekon'un çok sayıda kişiye suikast planladığını vurgulayan gazete, aralarında Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, yazar Orhan Pamuk ve Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'a bile suikast planlandığının altını çizdi.

Tutuklanan 86 kişinin 30 ayrı suçtan yargılanacaklarını duyuran gazete, en ağır suçun ise terör örgütü kurmak, üye olmak ve hükümete karşı silahlı bir hareketi savunmak olduğunu yazdı.

Telegraph ayrıca, örgütün Türkiye'de kaos ortamı oluşturmak ve böylece amacının ordunun hükümete müdahale etmesini sağlamak olduğuna dikkat çekti. ''Türk ordusu zaten geçmişte dört hükümeti devirdi'' ifadesini kullanan Telegraph'ta, ''Ordu geçtiğimiz yıl da AK Parti hükümetini tehdit etmişti'' denildi.

Bu arada gazete, davayı izleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün gelişmelerden memnun olduğunu ve davayı alkışladığını yazarak, bir yetkilinin, ''Bu dava Türkiye'ye, yapılan yanlışlardan dolayı güvenlik güçlerinin bile sorumlu tutulacağı şansını tanıyacaktır'' sözlerini aktardı.

THE TIMES

Ergenekon davasına yer veren bir diğer İngiliz gazetesi The Times, derin devlet olarak adlandırdığı örgüte üye olmakla suçlanan 86 kişinin yargılanmasının bugün başladığını bildirdi.

Örgütün toplumda huzursuzluk çıkarmak ve iktidarın gücünü zayıflatarak ordunun müdahale etmesini kolaylaştırmak amacında olduğunu yazan Times'da şu ifadeler yer aldı: ''Ergenekon örgütü ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de karşı olan bir örgüt. Örgüt, üyeliğin Türkiye'nin düşmanlarına karşı ülkeyi zayıflatacağı düşüncesindeler. Eski generaller cezaevine gönderildiler. Askerler ilk kez tutuklandı ve üst düzey kişiler yine ilk kez sorgulandılar''

Ergenekon örgütünün Türkiye'de bir çok tabakadan üst düzey isimlere suikast düzenlemek için bir liste hazırladığını da yazan Times, bu örgütün ordu içinde bazı kesimlerce silah yardımı aldıklarını yazdı.

Örgüte ilişkin ilk şüphelerin Susurluk kazasıyla ortaya çıktığını yazan gazetede ''Susurluk olayının üzeri kapatılmıştı. Ergenekon'un da aynı şekilde üzerinin kapatılmasına ilişkin endişeler var. Zaten geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan darbe iddiasının askeri yetkililerce incelenecek olması, hali hazırda bir hayalkırıklığı meydana getirmişti'' denildi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com