Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Dolar aldı başını gidiyor
2008/10/21 18:01
Dolar aldı başını gidiyor

Güne hafif bir yükselişle başlayan dolarda öğleden sonra yeni bir hareket yaşandı.


Dolar kuru 1.56'nın üzerine çıkarak son 27 ayın zirvesine tırmandı. Uzmanlar, yabancı alımlarını dengeleyen yerlilerin artık satış tarafından çekildiğini ve hızlı bir yükseliş yaşandığını belirtiyor. Dolardaki yükselişte genelde gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı yoğunlaşan satışlar da çok etkili oluyor.

Rüzgar dolardan yana esiyor

Öte yandan dolar euro karşısında da yüzde 1'in üzerinde bir yükselişle 1.3155'e kadar tırmandı. Dolar euro karşısında son 19 ayın zirve seviyelerinde bulunuyor.

DOLARDA HIZLI YÜKSELİŞ

Dolarda bir süredir devam eden yükseliş bugün hız kazandı. Şimdiye kadar yabancı talebine yerli yatırımcılar satışla karşılık verirken bugün işler tersine döndü. Yerlilerin de doların yükseleceği beklentisi ile satıştan çekilmesi doları son 27 ayın zirvesine taşıdı.

Dolar bankalararası piyasada 1.57 YTL'ye kadar ulaşırken, serbest piyasada saat 17.55 itibariyle düne göre yüzde 3.5 artışla 1.5670 YTL'den el değiştirdi.

Dolar yılbaşına göre yüzde 34.50 değer kazanırken, sadece ekim ayı içerisindeki artışı ise yüzde 25'i geçti.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, yabancı yatırımcılar ve hedge fonların ellerindeki varlıkları satarak dolar talebinde bulunmasının bu çıkışta etkili olduğunu kaydetti. Kasabalı, ''Elinde dolar bulunan yerli yatırımcıların da dolardaki artışın devam edeceğine yonelik beklentisi ile satış tarafından çekilmesi doların artışına neden oldu'' ifadesini kullandı.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, dolardaki yükselişte hedge fonların çok etkili olduğunu belirterek, ''Geçen hafta da bu fonlar döviz piyasasında alım yapıyordu, ama bankacılık sisteminden çıkan para bunu frenledi” dedi.

ABank Döviz Masası Müdürü Sevgi Aytekin, gelişmekte olan ülkelere yönelik bir tedirginlik olduğunu ve YTL'deki değer kaybının bununla da ilişkili olduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülkelere yönelik şimdiye kadar göz ardı edilen cari açık gibi sorunların gündeme oturmaya başladığına işaret eden Aytekin, dolarda 1.60 seviyelerinin görülebileceğini ifade etti.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com