Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Dolar ''göç''ürüyor
2008/10/23 11:48
Dolar ''göç''ürüyor

Piyasalardaki kan kaybı dinmek bilmiyor. Krize karşı oluşturulan dünya ittifakına rağmen global para cephesi bir darbe de döviz kurlarından yedi. Dolar/avro paritesi 1,27'Ye kadar çekilerek avrodan kaçışı hızlandırdı. Paritenin düşmesi ile dünya genelinde büyük bir atağa kalkan dolar YTL karşısında da büyük değer kazandı. Dün gün içi 1,67 YTL seviyesine kadar gerileyen dolarda kapanış yüzde 5.6'lık primle 1.65 seviyesinden gerçekleşti. Döviz cephesinde sert yükseliş yaşanırken, hisse senedi piyasalarında da ciddi düşüşler gerçekleşti. İstanbul Borsası 25 bin 624 puana gerileyerek günlük bazda yüzde 4,11 düştü. Avrupa borsalarında da düşüş ortalama yüzde 5'leri buldu. Dünyanın yakından izlediği Arjantin borsası ise yüzde 10'dan fazla eridi.
Hedge fonların gelişmekte olan ülkelerden kaçması Türkiye ile aynı kulvarda değerlendirilen Arjantin'de batık emeklilik fonlarına el konulması olumsuz beklentileri ateşledi. Gelişmekte olan ülkelerdeki olumsuzluklar ister istemez Türkiye'yi de vuruyor ve uzmanlarca, tehlikeli gelişmelerin yaşandığı belirtiliyor.

'ARJANTİN BATACAK KORKUSU'

Arjantin'in iflas edebileceğine dair söylentilerin, güvenli limanlara sığınma yaklaşımını hızlandırdığının altını çizen Finansbank Baş Ekonomisti İnan Demir, Arjantin ile ilgili haber çıkmaya başladığından beri bunun fiyatlara bir ölçüde dahil olduğunu söyledi. Dövizdeki yükseliş bu kadar keskin yaşanırken, döviz almanın çok da cazip olmadığını dile getiren Demir, bu açıdan hükümetin risk primini düşürecek adımlarının önemli olduğunu vurguladı. İnan Demir, “Bu noktada hükümet tarafından atılması gereken adımların başında IMF ile kaynak kullanımının da olacağı bir anlaşma geliyor” diye konuştu.

Gelişen piyasalarda para birimlerinin dolar karşısında zayıfladığını, dolardaki değer kazanma trendinden en çok Türkiye gibi cari açık veren ülkelerin etkilendiğini kaydeden Demir, dolardaki hareketlilikte “dalga boyu ve volatilite” bu kadar yüksekken seviye verecek tahminlerde bulunmanın imkansız olduğuna, gelişen piyasalar üzerindeki baskının devam ettiğine ve bu baskının doları yerel para birimleri karşısında daha da yukarı taşıyabileceğine dikkati çekti.

'FAİZ ARTMAZSA DOLARI YÜKSELTİRİZ!'

Demir, şu andaki kur hareketine karşı Merkez Bankasının yine faiz silahıyla müdahale edebileceğinin dile getirildiğini, ancak burada Merkez Bankasının likidite yönetimi yoluyla gecelik faizlerin yükseltilmesine izin verecek şekilde YTL likiditesini sıkıştırmayı tercih edebileceğini aktardı. Ekinvest Yatırım Analisti Uğur Ertürk dolardaki yükselişle ilgili olarak ilginç bir tespitte bulundu. Dolardaki hareketin temelinde yabancının faiz oranlarına yönelik bir takım beklentileri olduğunu anlatan Ertürk'e göre ABD'deki belediye fonları ülkeye para çekmek adına yüzde 20'ye yakın faiz veriyor. Mevcut kriz koşulları etrafında Türkiye'deki faiz oranlarını yeterli bulmayan yabancı fonlar hükümete ve Merkez Bankası'na 'faiz artır yoksa dolar artar' baskısı uyguluyor.



Bankalardan baskı var!


Diğer yandan Türk özel sektörünün ciddi bir döviz açığı olduğu her fırsatta dile getiriliyor. Bu döviz riskinin özel sektörün üzerinde görüldüğü belirtilirken, farklı açıdan bakıldığında işin içinde bankaların da olduğu ortaya çıkıyor. Bu konu ile ilgili yorum yapan uzmanlar, 'açık riski reel sektörde görünüyor fakat bu borçlara aracılık edenler bankalardır. Sektörler sıkıntıya girerse bankalarda da bu anlamda ciddi sorunlar yaşanır. Bu noktada bankalar reel sektöre 'döviz pozisyonlarınızı kapatın' diyerek reel sektörü döviz alımına yöneltiyor olabilir. Bu durum ise zaten yükselme eğilimindeki kurlardaki hareketleri hızlandırır' diyorlar.


Önce satış sonra çıkış!


Kur 1,17 seviyelerindeyken, dolarda yeni bir yükseliş hareketi yaşanabilir ve bu hareket 1,65'e kadar devam edebilir' diyen ve bu öngörüsü gerçekleşen Uluslararası Vadeli İşlemler Traderı Hüsnü Gönen'e göre bundan sonraki süreçte dolarda 1,52-1,53 seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşanabilir. Genelde para piyasalarındaki yükseliş ve düşüş trendleri 3 sene sürer' diyen Gönen sözlerini şöyle sürdürüyor; “Dolar/avro paritesi 1,27'ye kadar geriledi. Aralık ayına kadar parite 1,33'lere kısa vadeli bir hareket gerçekleştirebilir. Parite'nin yükselmesi ile dolarda 1,52 seviyesine kadar geri çekilme yaaşanabilir. Fakat uzun vadede dolar kademeli olarak ilk etapta 1,73 ardından da 1,91 YTL seviyesine kadar yükselebilir.



Dolardaki yükselişler 15 hafta sürüyor


Anadolu Yatırım Teknik Analisti Halil Rençber Yeni Şafak'a şu değerlendirmede bulundu: “Dolardaki mevcut yükselişi incelerken dolar/YTL paritesindeki son 7,5 yılın hareketlerine bakmak gerekiyor. İlk olarak 2001 yılının mayıs ayında başlayan yükseliş hareketi 19 hafta boyunca sürerek ekim ayında bitti. Bu süre içinde dolar yüzde 50'ye yakın değer kazandı. Mayıs ayından Ekim ayına kadar sürede dolar 1,10'dan 1,65'e yükseldi. Dolardaki ikinci büyük yükseliş ise 8 nisan 200 tarihinde başladı ve 14 hafta boyunca devam etti. Bu süre içinde yüzde 32'lik prime ulaşan dolar 1,29'dan 1,69 YTL'ye kadar yükseldi. Üçüncü yükseliş hareketi ise şubat ayında 1,29 seviyesinde başlayarak Haziran ayında 1,77'ye dek sürdü. aradan geçen 16 haftada dolardaki yükseliş ise yüzde 36 olarak gerçekleşti. Son yükseliş hareketi olan mevcut çıkış ise ağustos ayında başladı ve dün itibariyle 1,65'yi gördü. Ağustostan bu yana 11 hafta geçti ve bu zaman zarfında yüzde 45'lik bir yükseliş görüldü. Mevcut teknik veriler ışığında dolardaki yükselişlerin ortalama olarak 15 hafta sürdüğünü söylemek mümkün. Bu 15 haftalık ortalamalarda dolardaki yükselişler ise yüzde 40 seviyelerinde dengeleniyor. Mevcut durumda ise 11 haftalık yükselişte yüzde 45'lik bir prim söz konusu. Yani istatistiki olarak bu seviyelerden itibaren kar satışları yaşanabilir. Ben mevcut kur seviyelerinde kademeli olarak satış yapılabileceğini ve 1,50'lere bir geri çekilme yaşanabileceğini düşünüyorum.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com