Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Kriz fırsata döndü,Türkiye yatırımı kaptı
2008/11/05 10:21
Kriz fırsata döndü,Türkiye yatırımı kaptı


Otomotiv devi Japon Toyota, hafif ticari araç üretim üssü olarak Türkiye'yi seçti. Türkiye, projeye aday olan Çin, Japonya ve Rusya gibi ülkeleri geride bıraktı. Yeni ticari araç Adapazarı'nda üretilecek.
Güney Koreli Hyundai de, Türkiye'de üreteceği yeni modelini belirledi. Yeni model 2011'de devreye girecek. İki yatırım haberi, oto devlerinin Türkiye'ye duyduğu güvenin en güçlü göstergesi.

ABD'de patlak veren ve tüm dünyayı saran mali krizin belirtileri Türkiye'de de kendini göstermeye başladı. Kriz beklentisi nedeniyle iç pazarda satışları gerileyen, Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle ihracat gelirlerinde tehlike yaşayan otomotiv sektörü hedeflerini düşürüp yeni planlar yaparken yurtdışından gelen iki yatırım haberiyle moral buldu.

Kriz döneminde gelen iki yatırım haberi otomotiv devlerinin Türkiye ekonomisine ve Türk otomotivine olan güvenini göstermesi açısından büyük önem taşıyor. İlk iyi haber Japon Toyota Motor'dan geldi.

Toyota'nın hafif ticari araç projesi için Türkiye'yi seçtiği konuşuluyor. Toyota, böylece ilk kez gireceği hafif ticari araç üssü olarak Türkiye'yi belirledi. İkinci iyi haber ise Hyundai'den geldi. Güney Koreli Hyundai Türkiye'de üretmeyi düşündüğü modeli belirledi.

Hyundai Assan İzmit tesislerinde yeni i20 modelinin üretimi planlanıyor. Toyota'nın hafif ticari araç üretimiyle ilgili planlarını ilk olarak Toyota Motor Avrupa Başkanı Tadashi Arashima açıklamıştı. Arashima, hafif ticari araç üretimi için Türkiye'nin de aday olduğunu söylemişti.

İkinci önemli açıklama ise Toyota Başkanı Katsumi Watanabe'den gelmişti. Watanabe, Tokyo Motor Show'da sorduğumuz soruya, ''Ticari araç pazarı hem Türkiye'de hem de Avrupa'da büyüyor. Biz de bu pazarda yer almak istiyoruz. Hafif ticari araçla ilgili çalışmalarımız sürüyor'' şeklinde yanıt vermişti.

Japonlar ikna oldu

Bu gelişmeler üzerine Toyota Türkiye'nin CEO'su Tamer Ünlü ise hafif ticari araç projesi için Japonya ve Rusya fabrikalarının da aday olduğunu belirterek, ''Toyota'yı ikna etmek uğraşıyorum. Kalitemizi ve başarımızı ispat ettiğimizi, bu proje için en doğru yerin Türkiye olduğunu sürekli söylüyorum'' açıklamasını yapmıştı. Toyota'yı Türkiye'de yatırım için ikna etmeye çalışan ve Toyota'nın üst yönetimi ve hissedarları ile tek tek görüşen Ünlü sonunda çalışmasının meyvesini aldı. Toyota, ticari araç projesini kalitesini kanıtlayan Adapazarı tesislerinde yapmaya karar verdi.

Rusya ve Çin geride kaldı

Toyota'nın hafif ticari araç projesinde Türkiye'nin yanı sıra Çin, Japonya ve Rusya aday ülkeler arasında bulunuyordu. Ancak, Adapazarı tesislerinin kalite konusunda kendisini kanıtlaması, hafif ticari araç projesinin Türkiye'ye gelmesinde etkili oldu. Ayrıca, Türkiye'nin ticari araç üretimi konusunda tecrübeli olması da Toyota'nın kararında etkili olduğu belirtiliyor.

Hyundai'nin i20 modeli İzmit'te üretilecek


Hyundaı dünyayı sarsan finansal krize rağmen Türkiye'deki yatırımlarını sürdürüyor.
Güney Koreli Hyundai ile Kibar Holding ortaklığı olan İzmit'teki Hyundai Assan fabrikasında yeni yatırımla ilgili karar yıl sonuna kadar verilecek. Ancak Sabah gazetesi, resmi açıklama yapılmamadan Hyundai Assan tesislerinde üretilecek yeni modelin ne olacağı bilgisine ulaştı. 2011'den itibaren devreye girecek yeni model Hyundai'nin i20 modeli olacak. Ekim ayında düzenlenen Autoshow Fuarı'nda Hyundai Assan CEO'su Kwang Heum Um, Türkiye'ye güven mesajı vermişti.

Um, küresel kriz ortamında Türkiye'deki planlarında bir değişiklik olmadığını söyleyerek, yeni modelin 2011'de devreye gireceğini söylemişti. Küresel krize değinen Um, şöyle konuşmuştu: ''ABD'de başlayan kriz, Avrupa'yı da etkiledi. Ama Türkiye'de pazar geçen yılla aşağı yukarı aynı seviyede gidiyor. Ama insanlar 'dünyadaki kriz bizi de vurur mu' diye psikolojik olarak böyle düşünürlerse daha kötü etki yaratır. Üretimde kısıntı düşünmüyoruz. Planlarımızda değişiklik yok.''

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com