Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Emekliler bu yalanla kandırılıyor
2008/11/11 08:19
Emekliler bu yalanla kandırılıyor


Emekliye 213 YTL yalanı!

Ülkemizde hemen her konunun çok sayıda uzmanı var.

Hatta kimi alanlarda uzman enflasyonu yaşanıyor. Ancak nedense sosyal güvenlik alanında uzman sayısı yok denecek kadar az. Hele hele basında, bu alanda kalem oynatan olarak sayımız bir elin parmağını geçmiyor. Bu uzman kıtlığı, bir de sosyal güvenlik reformu ile birleşince, hem konunun reytingi hem de vatandaştaki bilgi boşluğu tavan yapmış oldu.

Hal böyle olunca vatandaşın doğru/ yanlış bilgilendirilmesi de bu 3- 5 kişinin insafına kaldı. İşte böyle bir ortamda dönüp dolaşan yalan/ yanlış iddialardan birisi de emekli aylıklarının bundan sonra 213 YTL'ye düşeceği. Bu konuda daha önce de yazdık ancak madem ki iddialar ısıtılıyor biz de cevabımızı ısıtalım .

Aylıklar düşmeyecek, yavaş artacak

Öncelikle hemen belirtelim ki taban aylık dediğimiz ve asgari ücret üzerinden bağlanan aylığın 1 Ekim'den sonra 213 YTL'ye düşmesi söz konusu değil. Evet, yeni SGK'da taban aylık asgari ücretin %35'ine çekilmiştir. Fakat bu oran bugünkü asgari ücrete değil, tam olarak 2040'lı yıllardaki asgari ücrete uygulanacak bir orandır. O yıllarda ise Türkiye'de kişi başı milli gelirin o dönemin Avrupa ortalamasında yani 35-40 bin dolar olması, asgari ücretin de 3000 dolar civarında olması tahmin ediliyor. Bu bizim değil, devlet kurumlarının tahmini. Buna göre en düşük emekli aylığı da 213 değil 1.575 YTL olacaktır.

Asgari ücretteki artışı gören yok!

En düşük emekli aylığının gelecekte ne kadar olacağı asgari ücrete bağlı. Bu arada asgari ücretin gidişatı ile ilgili olarak fikir vermesi bakımından geçmiş 6 yıldaki artışa bakabiliriz. Dolar bazında 2002 yılında asgari ücret 150 dolardı, şuan 420 dolar. Yani yaklaşık 3 kat artış var. Bu istikrarlı artışın korunması durumunda, İsviçre standardında bir orta sınıf, bizim için hiç de hayal olmaz.

Bu hedefler tutar mı tutmaz mı bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey var ki tam olarak 2040'lı yıllarda uygulanacak olan yeni aylık hesaplama sistemini, şimdi uygulanmaya başlanmış gibi takdim ederek vatandaşı tedirgin etmek, en hafif ifade ile reyting avcılığıdır. Yine biliyoruz ki konuyu bizim anlattığımız şekliyle ifade etmek, ''Emekli aylıkları 213 YTL'ye düşecek!'' haberi kadar reyting getirmez. Fakat şahsım ve BUGÜN Gazetesi olarak bir şeyin farkındayız ki sel gider kum kalır.

Emekli çalışanlar, maaşınızda düşüş yok

Son günlerin merak edilen konularından birisi de, emekli olduğu halde SSK'ya tabi olarak çalışmaya devam eden vatandaşlarımızın, yeni kanunla aylıklarında bir düşüş olup olmayacağı. Kısaca ifade edecek olursak, bu durumdaki emekli çalışanların emekli maaşlarında bir kesinti eskiden de yoktu, yeni kanunda da yok. Sadece 1 Ekim'den sonra bunları çalıştıran işverenlerin ödemekte oldukları destek priminde artış var. Emekli olup SSK'ya (4/a) tabi olarak çalışanlar bundan sonra da emekli maaşlarını tam olarak alacaklar.

Ancak işverenleri, %30 olan destek primine ilave olarak bir de iş kazası-meslek hastalığı primi ödeyecek.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com