Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

İslam ve Batı yan yana olmuyor
2005/04/08 15:30
İslam ve Batı yan yana olmuyor
ABD'de George Washington Üniversitesi'nde İslam Araştırmaları Profesörü Seyyid Hüseyin Nasr, İslam ve Batı sözcüklerinin karşılıklı telaffuz edilmesinin doğru olmadığını söyledi.

İslam Medeniyeti ve Batı başlığı altında dünya genelinde ve özelliklede İslam coğrafyasında çeşitli tartışmaların olduğunu hatırlatan Nasr “İslam bir dindir. Batı ise bir coğrafi bölgenin ismi. İslam ile bir coğrafi bölgenin isminin karşılıklı olarak telaffuz edilmesi doğru değil” şeklinde ifade kullandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından organize edilen “İslam Medeniyeti ve Batı” konulu konferansı sunan ünlü düşünür Seyyid Hüseyin Nasr, tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu mesajın Mevlana felsefesinde yattığını belirtti. İnsanların özellikle Amerika’dan ve dünyanın değişik bölgelerinden çok uzun yolculuklar ardından buraya gelerek bu mesajı almaya çalıştıklarını ve Türkiye’nin AB’ye bu mesajını sunması gerektiğini bildiren Nasr, “Batı ülkelerinde, özellikle birliğe üye ülkelerde yaşayan insanlar hala işgal edilmekten korkuyorlar. Tüm dünyada büyük ilgi gören Hz.Mevlana’nın görüşleri AB yolunda olan Türkiye tarafından bu birliğe üye ülkelere sunulabilir” diye konuştu. İslam Medeniyeti ve Batı gibi sözcüklerin karşılıklı olarak kullanılmasının doğru olmadığını da dile getiren Seyyid Hüseyin Nasr; “İslam bir dindir. Batı ise bir coğrafi bölgenin ismi. İslam ile bir coğrafi bölgenin isminin karşılıklı olarak telaffuz edilmesi doğru değil. Bu söylem batılı fikir adamlarının hoşuna gidiyor. İslam, medeniyetlerin tümüne kaynak teşkil etmektedir. Köleliğin yaşandığı Atina, batı coğrafyasında demokrasinin beşiği olarak algılanıyor. Bunların doğru olarak anlatılması ve insanlığa sunulması gerekiyor. Batı Medeniyeti, İslam Medeniyetini yok olmuş gibi göstermeye çalıştı. İslam medeniyeti hala ayaktadır. Buna en güzel örnek Osmanlının Avrupa coğrafyasında ve özellikle Anadolu’da bıraktığı eserler ve kültürel yapısıdır. İslam medeniyeti dünyanın dört bir yanında hala ayakta olan kurumlar ve eserler bırakmıştır” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Alaaddin Keykubat Salonu’nda düzenlenen konferansta kalabalık bir kitleye hitap eden Nasr, Konya’ya da övgüler yağdırdı. Konya’nın maneviyatın başkenti olduğunu hatırlatan Hüseyin Nasr, Konya’dan dünyaya sunulacak çok güzel mesajlar olduğunu, bugün başta Amerikalılar olmak üzere dünyanın dört bir yanından insanların uzun yolculukların ardından Konya’ya gelerek bu mesajı yerinde almaya çalıştıklarını bildirdi. Nasr, “ABD’de Hz.Mevlana şiirlerinden daha fazla satan ve ilgi gören ikinci bir şair ve eser yoktur. Ancak Amerikalılar Hz.Mevlana’nın George eyaletinde yaşamış bir Amerikalı olarak tanıyorlar” şeklinde konuştu.Gerçekleştirilen konferansa Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, sivil toplum kuruluş temsilcileri, Amerikalı misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Davetlerini kırmayıp Konya’ya geldiği için kendilerine çok teşekkür ettiklerini dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana’yı dünyaya tanıtmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Kültürel belediyecilik hedefleri çerçevesinde çeşitli etkinliklere imza atacaklarını belirterek Akyürek, özellikle Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecekleri etkinliklerle şehir kültürünü canlı tutacaklarını bildirdi. Konferansta izleyicilerin sorularını da cevaplayan Hüseyin Nasr, konferansını Hz. Mevlana’nın bir şiirini Farsça ve İngilizce okuyarak tamamladı. Konferansın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hüseyin Nasr’a, Büyükşehir Belediyesi Kültür Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan Hz.Mevlana’nın Mesnevisi’nin İngilizce baskısını hediye etti.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com