Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Öğretmenler tembel
2005/04/13 12:45
Öğretmenler tembel

Milli Eğitim Bakanlığı’nın boşta bulunan okul müdür yardımcılığı kadrolarını doldurmak için açtığı ilk sınavda öğretmenlerin ancak yüzde 5,8’i başarılı olabilmişti. Soruların çıkacağı mevzuatların sınav öncesinde açıklanmasına ve puan sistemi değiştirilmesine rağmen öğretmenlerin başarı oranı ikinci sınavda da yüzde 11,62’yi geçemedi.

Okul müdür yardımcılığı için yapılan ilk sınavda yüzde 5 başarı yakalayabilen öğretmenler, soruların nerelerden çıkacağı önceden açıklanan ikinci sınavda da yüzde 3,8 başarı gösterebildi. Ancak bakanlığın başarının artması için ikinci sınavda uyguladığı yeni değerlendirme sistemi sebebiyle öğretmenlere 13 puan fazladan verildi ve başarı yüzde 11,6’ya yükseldi. Yeni değerlendirme sistemi ile sınavda başarılı olan öğretmen sayısı 7 bin 231’e çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise 15 binden fazla müdür yardımcısına ihtiyacı var.
Milli Eğitim Bakanlığı, müdür yardımcılıklarına atama yapmak için 10 Ekim 2004’te öğretmenler arasında merkezî sınav yapmış, sınavda öğretmenlerin sadece yüzde 5,8’i başarılı olabilmişti. Bakanlığın 26 Mart 2005’te yaptığı ikinci Eğitim Kurumu Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı’nın da sonuçları açıklandı. 62 bin 238 öğretmenin girdiği sınavda başarı yine istenen oranda gerçekleşmedi. Eski sisteme göre en yüksek 87,4 puanın alındığı sınavda, 70 barajını sadece 2 bin 417 öğretmen geçebildi. Barajı geçemeyenlerin imdadına ise yeni değerlendirme sistemi yetişti. Uygulanacağı sınavdan önce açıklanan ‘standart sapma ve 100’e öteleme yöntemi’ adlı yeni sistemle alınan en yüksek puan 100’e çekildi, diğer puanlar da buna göre yükseltildi. Böylece 10-13 puanlık bir artırma ile 4 bin 814 kişinin daha sınavı kazanması sağlandı. Sınavı kazananların sayısı da 7 bin 231’e (yüzde 11,62) yükseldi. Ancak bu sonuçlar da okullardaki müdür yardımcılığı kadrolarının yine doldurulamayacağını gösterdi. Bakanlığın halen 15 binden fazla müdür yardımcılığı kadrosu vekaleten yürütülüyor.
Birinci sınavdaki başarısızlık sebebiyle ikinci sınavda değerlendirme sisteminin değiştiği açıklandı, sınavda sorulacak soruların çıkacağı kanun ve yönetmelikler de kılavuzda detaylı bir şekilde yazıldı. Soruların geleceği kanun ve yönetmelikler sayıldığı için öğretmenlerin ciltler dolusu kitaba çalışması gerekmedi. Öğretmenler soruların çıkacağı kanun ve yönetmelikler önceden ilan edilmesine rağmen yine de soruların zor olduğu konusunda birleşirken, “İlk sınavda sorular çok zordu, ikinci sınavda ise soruları çok detaylı sormuşlar, tamamen bilgiye ve ezbere dayalı sorulardı.” dediler. İlk sınavda 66, ikinci sınavda 70 puan alan tarih öğretmeni Murat G., ilk sınavda genel kültürün tarih ağırlıklı olması sebebiyle zorlanmadığını, ikinci sınavda ise çok karışık sorular geldiğini söyledi. Kanun ve yönetmeliklerin isminin daha önceden açıklanmasının kendilerini ciltler dolusu kitaba çalışmaktan kurtardığını itiraf eden Murat öğretmen, “Sorular yine de zordu. Tamam mevzuat bilelim ama bu kadar da ince ince soru sorulmaz ki?” dedi.
Bakanlık yetkilileri ise, öğretmenlerin hiç çalışmadan sınava girdiğini, başarısız olunca da soruların zorluğundan şikayet ettiklerini belirtti. Müdür yardımcılığını yöneticiliğin ilk basamağı olduğu için önemsediklerini anlatan yetkililer, “En basit mevzuatı bile bilmeyen bir öğretmeni nasıl müdür yardımcısı yapalım?” diye konuştu.

Zaman
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Eğitim Haberleri
[:.:]
Konya'ya yeni rektörler
Lokman Koyuncuoğlu
Recep Konuk’da bir öğretmenmiş
Taner Aydın
2016 da ne olacak?
Mustafa Azılıoğlu
Bu kitaplar kaça?-1
Memduh Nihat Ada
İnsan yetiştirmek zor iş
Hakan Bahçeci
Şehitliği Akif ve Çanakkale ruhuyla anlamak
Alev Ayyıldız
Elit Üniversiteler…
Dr.Ali Can
SALI 20:30 KINALI KUZULAR
Nadide Ü.Altıparmak
Yanlış Hatalar Yapıyoruz :)
Dr.Erdinç Yücel
Zamane gençliği
H.Tekin Gökmenoğlu
Ziya Gökalp ve Felsefe Dersleri
Mustafa Kara
DEVLET OLMAK VE GELİŞİM
Abdullah Öksüz
Bu üniversitenin rektörü kim?
Mustafa Tatlısu
ÖSS' ye 6 önemli tavsiye.
Murat Can
Konya'daki Eğitim Başarısı ve YÖK gölgesi
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com