Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Dün gece kimler rahat uyudu?
2008/12/18 12:10
Dün gece kimler rahat uyudu?


Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün Konya’da açıkladığı üç büyükşehir adayı, zaten AK Parti listesinde yeri en garanti olanlar arasındaydı.

Konya Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel 29 Mart 2009 seçimlerinde yine AK Parti adayları.

CHP lideri Deniz Baykal’ın önceki akşam CNN Türk’te Ahmet Hakan Çoşkun’un yönettiği Tarafsız Bölge’de sorulara verdiği cevaplarla açıkladıkları da o cephede bazı isimlerin önceki gece rahat bir uyku çekmelerini sağladı. CHP’li Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Baykal’ın ağzından dökülen ilk isimdi.

Baykal, İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da koca bir demet çiçek attı ama, Trabzon’unki kadar kesin bir ilan sayılmazdı. İzmir’de hâlâ bir değerlendirmenin sürdüğü anlaşılıyor. Akşam gazetesinde İsmail Küçükkaya’nın, bu seçimlerde CHP’ye destek veren Hüsamettin Özkan’ın İzmir için Baykal’dan Hakan Tartan için ricacı olduğu haberi dikkat çekiyordu. Baykal’ın CHP’nin İzmir’i kaybıyla sonuçlanacak yanlış bir adım atmamak için kılı kırk yardığı anlaşılıyor.

DSP’nin Ankara’da CHP’nin adayı Murat Karayalçın’ın karşısına, onun oyunu bölebilecek bir aday çıkarmama eğilimine karşın Eskişehir, Bartın ve Ordu’da bir beklenti içinde olduğu ortada. Baykal ise CHP’nin her şehirde mutlaka aday çıkaracağını söylüyor. Buna karşın Eskişehir’in DSP’li Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in CHP adayı olmasını istediğini övgüler dizerek ilan etti. Büyükerşen’in DSP’den aday olması halinde Eskişehir’i AK Parti’nin alma ihtimali, Büyükerşen’in CHP’den aday olması halinde ise CHP’nin alma ihtimali yüksek.

Baykal aynı şekilde Ordu’nun DSP’li Belediye Başkanı Seyit Torun’u CHP adayı olarak görmek istediğini söyledi. Baykal Bartın hakkında ise konuşmadı. Anlaşılan Baykal DSP’nin Bartın’daki gücünün artık kalmadığına inanıyor. Öte yandan AK Parti’nin Bartın’da ANAP’tan Enerji Bakanlığı yapmış Zeki Çakan’ı aday göstermesi ihtimali konuşuluyor. CHP’li ve DSP’li seçmenin ayrı ayrı seçime girmesi, AK Parti’nin Bartın şansını artırır.

Büyükşehir belediyelerinden Gaziantep için CHP’nin adayı, henüz kesinleşmese de eski bakanlardan Mustafa Yılmaz olacak gibi.

CHP’nin Diyarbakır gibi bir sorunu yok, ama AK Parti’nin var. Erdoğan’ın eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’yu Dengir Fırat’tan boşalan AK Parti Birinci Başkan Yardımcılığı makamına getirmesinin ardında, Diyarbakır ve aslında bütün doğu-güneydoğu seçmenine yönelik özel bir niyet de yatıyor. Aksu bölgedeki ‘asabiyeti’, ruh halini pek çok kişiden daha önce ve derinlemesine tartacak bir isim. Kimin Diyarbakır Belediye Başkanlığı için AK Parti adayı olacağının belirlenmesinde Erdoğan belli ki Aksu’nun uzmanlığına güveniyor. Çünkü halen Diyarbakır’da DTP farkla önde görünüyor.
Adana’da Aytaç Durak’ın istifası dengeleri değiştirdi. Durak eğer yeniden AK Parti’den aday gösterilmez ise bu Erdoğan’a pahalıya patlayabilir. Durak hakkında Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortaya attığı iddialar olmasa Baykal’ın onu CHP’ye davet edip seçimi de alması işten bile olmazdı. Dolayısıyla Adana’da dengeler hassas, MHP’yi bu şehirde hiç yabana atmamak lazım.

İstanbul’a gelince... Henüz ilan edilmese de Erdoğan’ın AK Partili Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la devam etmesi bekleniyor. İlçelerde değişiklik olabilir. İstanbul için asıl büyük beklenti CHP’de. Baykal neredeyse bir düzineyi bulan isim arasından hassas bir seçim yapmaya çalışıyor. AK Parti’nin İstanbul’da daha çok Karadenizli seçmen üzerinden siyaset yapmasının, CHP’yi İstanbul’da kendisini dışlanmış hisseden Doğulu seçmene yöneltmesi beklenir. Baykal’ın çarşaf (kendi deyimiyle) girişimi de aslında bu seçmene yönelik. Belki bugünlerde Kürt meselesine ilişkin yeni demeçleri bu eğilimi güçlendirebilir. CHP’nin İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de zaten doğu kökenli.

Ankara’da AK Parti’nin şansı Melih Gökçek’le yüksek. Erdoğan ola ki Gökçek’i aday göstermezse, bu işe en çok CHP’li Karayalçın sevinir.

( Samanyoluhaber)

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com