Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Şeb-i Arus gibi kutlama
2005/05/04 13:07
Şeb-i Arus gibi kutlama
Hz. Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 777. yıldönümü, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler çerçevesinde düzenlenen temsili karşımla törenine, Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın yanı sıra, binlerce vatandaş katıldı.

Bir hafta sürecek olan, Hz. Mevlana ve ailesinin Konya’ya teşriflerinin 777. yıldönümü etkinlikleri başladı. İl Kültür Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikler, bu yıl uzun tutulacak. Hz. Mevlana’nın Konya’ya geliş tarihi olan 3 Mayıs’ta düzenlenen temsili karşılama törenine katılan ve sonrasında da, Mevlana Kültür Merkezi’nde ‘Mevlana ve İnsan’ konulu konferans veren Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın; “Herkes gibi Mevlana’da bir yolcudur. Önemli merhalelere ulaşan Mevlana en büyük yolculuğu kendi iç dünyasında yaparak önemli örnekler vermiştir. Mesnevi, aslında bir yolculuğun hikayesidir. Mevlana’nın anlattığı bizim hikayemiz. Fakat biz, bizi bilmekte zorlanıyoruz” dedi. Konya Valisi Ahmet Kayhan’da, Mevlana’nın sevgiyi, hoşgörüyü, ve barışı temsil eden düşüncesinin çağları aşarak bugüne ulaştığına dikkat çekerek, “Hz. Mevlana günümüze ışık tutan bir yol göstericidir. İnsanı insan yapan değerlerin unutulmaya yüz tuttuğu günümüzde, Mevlana, eserleriyle insanlığa rehber olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Mevlana’dan istifade etmeye çalıştıklarını ve Mevlana anlayışının dünyaya yayılması için Mesnevi’yi çeşitli dillerde tercüme ettirdiklerini dile getirerek, gelecek kuşaklara Mevlana’yı anlatmaya çalıştıklarını ve aldıkları emaneti daha geniş kitlelere yaymaya çalıştıklarını kaydetti. Etkinlikler; sanat müziği konserleri, sema gösterileri, paneller, beste yarışmaları, yemek ikramları, uçurtma şenlikleri, film festivalleri, aşık atışmaları ile 8 Mayıs’a kadar devam edecek. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Konya’ya geliş hikayesi ise şöyle: Hz. Mevlana’nın babası Sultanü’l Ulema Bahaaddin’i Veled’in Belh’ten Şam’a, buradan da Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile 1222’de Karaman’a gelmesiyle başlıyor. O tarihlerde Selçuklu devletinin başkenti Konya’dır. Devlet, en parlak dönemini yaşamaktadır. Hükümdar Aleaaddin Keykubat, Sultanü’l Ulema Bahaeddin Veled ve ailesini Konya’ya davet eder. Bahaeddin Veled, sultanın davetini kabul eder ve 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile birlikte Konya’ya gelir. Sultan Aleaddin, kendilerini muhteşem bir törenle karşılar ve Altunapa (İplikçi) Medresesi’ni ikametlerine tahsis eder.

Mevlana’nın Konya’ya teşrifi dolayısıyla Konya’ya gelen ve çeşitli incelemelerde bulunan Devlet Bakanı Mehmet Aydın çeşitli açıklamalarda bulundu. Bakan Aydın Konya Büyükşehir Belediyesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette hükümetin Konya’ya yönelik yaptığı yatırımlara değinirken, hızlı tren projesinin Konya için çok önemli bir kazanç olacağını belirterek “Büyük ve nüfusu yoğun olan şehirlere komşu illere hızlı tren gibi projelerle ulaşım desteği sağladığınız zaman o illerin gelişimini durdurmuş olursunuz. Ancak Konya altyapısı ve şehircilik hususunda bir çok eksiğini giderdiği için bu durum Konya’yı etkilemez. Aksine pek çok insan yerleşmek için Konya’yı tercih edecektir” dedi. Konya programı çerçevesinde Vali Ahmet Kayhan'ı ziyaret eden Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in başörtüsü konusunda yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Bu tür açıklamaların toplumda ilgi ve belli ölçüde de tepki gördüğünü belirten Bakan Aydın, ''Bir konu ortaya atıldı. Zaten devam edip gelen bir konuydu. O konuda hiç kimsenin dağarcığında yeni bir şey yok. En yeni şeyler bile yıllardır söylenen şeyler. Bu türden konuların gündemi fazla işgal etmesine taraf değilim. Bir açıklama, yanlış da olsa doğru da olsa toplumda ilgi görüyor ve belli ölçüde de tepki görüyor. Bu demokrasinin güzelliğidir. Türkiye'de demokrasinin geldiği noktada herkes görüşünü, fikrini rahatlıkla söyleyebiliyor. Bu tartışmalar medeni bir ölçüde devam ettiği sürece, demokrasiyi bir bakıma ne kadar savunmamız gereken bir rejim olarak önümüze koyuyor'' dedi.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com