Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

“Markalaşarak rekabet gücü arttırılabilir”
2008/12/30 12:32
“Markalaşarak rekabet gücü arttırılabilir”
MÜSİAD Konya Şubesinde Konya Makina Sanayii konuşuldu.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Öncülüğünde oluşturulan Konya Gelişim Grubu’nun organize ettiği “Konya Makina Sanayii” konulu müzakere toplantısı MÜSİAD Konya Şubesinde yapıldı.

Makina sektörünün çok önemli bir sektör olduğunu vurgulayan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk “Bundan yaklaşık iki ay önce Konya Gelişim Grubumuz Otomotiv sektörünü ele almıştı. Çok verimli geçen o toplantının ardından yapılan bu özverili çalışma öyle temenni ediyorum ki Konya’mız için hayırlara vesile olacak ve Konya Makina sektörünün önünü açacaktır” dedi.

Konya Gelişim Grubu adına bir sunum yapan Konya Gelişim Grubu Başkanı Dr. Lütfi Şimşek’te Konya’nın makina sektörünün profilini anlattı.
Dr. Lütfi Şimşek şöyle konuştu; “MÜSİAD Konya Şubesi’nin öncülüğünde Konya’mızın meselelerinin tartışıldığı “Konya Gelişim Grubu Toplantıları” başlatılmış ve bugüne kadar 6 farklı konuda toplantı gerçekleştirilmiş ve bugün 7. si gerçekleştirilen Makina sektör toplantısı yapılmıştır. Makina sanayi, en temel sanayi kollarından biridir. Nasıl makina olmadan üretim düşünülemezse, makina sanayi olmadan sanayide gelişmişlikten bahsedilemez. Ülkelerin stratejik ve rekabetçi tüm sanayi sektörlerinin arkasında güçlü bir makina sanayi vardır. Konya makina sanayiinde azımsanmayacak bir ölçektedir. Değirmen makinalarında sektör lideri olan Konya, tarım makinalarında Türkiye payının % 65’ine, metal işlememakinalarında % 70’ine ve araç üstü ekipman sanayisinde Türkiye payının % 75’ine sahiptir. Konya makina sanayicileri olarak güçlü yanlarımızı iyi kullanıp zayıf yanlarımızı güçlendirmeye çalışırsak bu bağlamda fırsatlarımızı daha iyi değerlendirir iç ve dış tehditlere karşı daha dirençli durabilirsek avantajlarımızı daha iyi kullanabiliriz.”

Daha sonra OAİB (Orta Anadolu İhracatçı Birliği) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. İsmet Yalçın ülkenin makina sektöründe geldiği noktayı ve Konya makina sektörünün görünümünü anlattı. Güçlü ülkelerin ilerlemelerindeki en temel sebep makina sektörlerinin yeterince gelişmiş olmasıdır diyen Yalçın: “Unutulmamalıdır ki dünya küreselleşirken mekanın çok da bir önemi kalmamıştır. Özellikle Çin ve Hindistan’ın küresel işbölümünde yer alması ile rakibimiz çoğalmakta ve büyümektedir. Ama bu küreselleşme içerisinde Çin ve Hindistan başta olmak üzere birçok üretici ülkenin dahi tüketici olarak ürün talep etmeye başlamış olması bizim için yeni pazar arayışları demektir. Dünyanın teknolojik olarak geliştiği ve aynı oranda küçüldüğü bu dönemde yaptığımız işi diğerlerinden farklı yaptığımız müddetçe yenilikçi yanımız ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ihracat sepetinin değiştiği şu günlerde Konya bu sepette önemli bir yer edinmesi gerektiğine vurgu yapan Yalçın: “Yenilik yapılmalı, ürün yelpazesi çeşitlendirilmelidir. Ve en önemlisi kümelenmeye gidilmelidir. Dar alanda birbirleri ile rekabet eden firmalar çok fazla. Herkes makinanın aynı aksamını yapmaktansa aynı makinanın farklı aksamlarını yapmalıdır. Bunu yaparken de ürün kalitesine dikkat edilmeli ve rakiplerinden sıyrılabilmelidir.” Konya’da markalaşmaya büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade eden İsmet Yalçın “markalaşarak aslında Konyalı firmalar rekabet güçlerini artırabilirler. Bu sektörde Konya’nın iyi bir potansiyelinin olduğuna inanıyor ve çok daha iyi bir yer edineceğine ve geniş bir üretim hacmine sahip olabileceğini biliyoruz” dedi.


Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com