Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Memurlar arasındaki büyük fark
2009/01/14 09:21
Memurlar arasındaki büyük fark


Eskiye 470, yeniye 289 TL yardım...

Eski memurun ölüsü de para!

Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesiyle birlikte kamu çalışanları arasında eski memur-yeni memur ayrımı ortaya çıktı.

Buna göre reform kanununun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce memur olanlar eski memur, bu tarihten sonra göreve başlayanlar ise yeni memur sayılıyor.

Aslında yasada bu tabirler yok ancak pratikte böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Zira reform kanunu ile getirilen yeni düzenlemelerden eski memurlar hemen hiç etkilenmiyorlar. Etkilendikleri noktalarsa zaten lehlerine olan konular. İşte bu noktada eski memurları yenilerine göre ayrıcalıklı kılan bir uygulama da emzirme ve cenaze yardımlarıyla ilgili.

Eskiye 470, yeniye 289 TL

Aslında reform kanununun 2006 yılındaki ilk halinde memurlar da dahil tüm sigortalılara 1300 TL civarında emzirme, 2000 TL civarında da cenaze yardımı öngörülmüştü (bugünkü rakamlarla). Ancak daha sonra söz konusu düzenlemeler yasadan çıkarıldı ve bu yardımların SGK yönetim kurulunca belirlenmesi karara bağlandı.

Öte yandan reform kanunu eski memurlar aleyhine uygulanmadığı için, eskiler 5434 ve 657 sayılı Kanunlara göre, yeni memurlar ise SGK tarafından belirlenen tarifeye göre bu yardımları alacaklar.

İşte SGK, geçtiğimiz günlerde 2009 yılında SSK'lılar, Bağ- Kur'lular ve yeni memurlar için uygulanacak emzirme ve cenaze yardımı rakamlarını belirledi.

Buna göre emzirme yardımı 70 TL, cenaze yardımı ise 289 TL olarak uygulanacak. Bu rakamlardan emzirme yardımı 2008 yılında 50 YTL, cenaze yardımı ise 247 YTL olarak uygulanıyordu. Şunu da belirtelim ki Bağ- Kur'lulara reform öncesinde emzirme yardımı verilmiyordu. Diğer taraftan eski memurlar için SGK'nın açıkladığı tarife değil yine eski uygulama geçerli olacak. Yani 2008 rakamlarıyla söylersek eski memur emzirme yardımı olarak 124 TL, cenaze yardımı olarak 470 TL alacak.

Askerler için ise cenaze yardımı 940 TL olarak uygulanıyor. Görüldüğü üzere hem emzirme yardımında hem cenaze yardımında eski memur ile yeni memur arasında yaklaşık %100 fark var. Bu farkı görünce insan, ''eski memurun ölüsü de para dirisi de'' demekten kendini alamıyor. Yeni memur içinse bunun tam tersi geçerli elbette.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com