Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Vatandaşa kart uyarısı
2009/01/15 09:00
Vatandaşa kart uyarısı


Tüketici birliklerinden vatandaşak kredi kartı kullanımı konusunda önemli uyarılar...

Tüketiciler Birliği Başkanı Kaya, 37 milyar dolara ulaşan kredi kartı borcu konusunda kolaylık beklediklerini belirterek, “Parayı yöneten devler bile zorda. Şirketlere ödeme kolaylığı sağlanırken, tüketici göz ardı edilemez. Borç namustur ödenir, ancak biraz nefes istiyoruz” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklama ile kazandığından fazlasını kredi kartıyla harcayanları uyardı. Kredi kartı kullanımında ciddi yanlış yapıldığını savunan Erdoğan’a tüketici örgütlerinden kısmi destek geldi. 37 milyar dolara ulaşan kredi kartı borç miktarının küçük bir bölümünün yanlış kullanımdan kaynaklandığını ifade eden Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, kart borçlusu için ödeme kolaylığı istedi.

BORÇ NAMUSTUR

Türk insanının kredi kartı borcunu ödemek istediğini, ancak yüksek temerrüt faizi ile karşılaştığını savunan Kaya, “Türk tüketicisi, borcunu namus olarak görür. Bunu da ödemek istiyor. Ancak bankalardan ödeme kolaylığı bekliyor. Eğer tüketiciye bu konuda destek sağlanır ve nefes aldırılırsa, bu para yeniden ekonomiye kazandırılır” dedi. Geçmişte, hastane önlerinde kredi kartı dağıtıldığını, çaycılara 5 bin lira limitli kart verildiğini hatırlatan Kaya, bugün sorumlu aramaktan ziyade çözüme odaklandıklarını söyledi.

Kaya, “2001’de tüketicinin cebindeki paralarla bankalar kurtarıldı. Bugün de tüketicinin sıkıntısı dikkate alınmalı. Parayı yöneten devler bile zorda. Şirketlere ödeme kolaylık sağlanırken, tüketici göz ardı edilemez” diye konuştu. Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran da kredi kartı borcu konusunda herkesin üzerine düşeni yapmasını istedi. Başaran, “Bankalar bu duruma duyarsız kalmamalı. Kriz yüzünden sıkıntıda olan tüketiciye destek verilmeli. Borçlara taksitlendirme getirilmeli” şeklinde konuştu.

BOŞANMALAR ARTIYOR

Aydın Baro Başkanı Sümer Germen ise geçmişte banka önlerinde tüketicilere kredi kartı verildiğini hatırlattı. Germen, “Pek çok insan da kredi kartı aldı. Bunların bilinçli şekilde kullanımı mümkün olmadı. Kredi kartlarının ödenmemesi, sosyal yaşamı yani aileleri etkiliyor. Bu nedenle de boşanmalar hızla artmaya başladı. Çünkü, toplumun dengesi bozuldu” dedi.

Nasıl kullanmalı?

Tüketici birlikleri kart kullanımı konusunda vatandaşı uyardı:

Kredi kartı sadece tüketicinin gelirini göz önünde bulundurarak yapılan harcamalarda kullanılması durumunda avantajlı bir üründür.

Kredi kartı harcaması o ay tasarruf için ayrılacak miktarın yüzde 60’ını aşmamalı. Kira ve taksit varsa bu oran yüzde 40’a düşürülmeli.

Son ödeme tarihinde borcun tamamı kapatılmalı.

Kartta taksitlendirme yapılacaksa, taksit miktarı net gelirin yüzde 60’ını geçmemeli.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com