Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Devletten işçiye 800 TL
2009/01/19 08:49
Devletten işçiye 800 TL
Bu yeni uygulama kriz atlatılıncaya kadar işçi ve patrona can simidi olacak...


Devlet, patronların işten atmayıp çalıştırmaya devam ettiği işçiye ayda en az 400 en çok 800 lira maaş ödeyecek. Yeni uygulama kriz atlatılıncaya kadar işçi ve patrona can simidi olacak...

Hükümet, kriz döneminin en büyük ve en kritik paketini işsizliği önlemek için açıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni pakete göre, krizden olumsuz etkilendiği halde işçisini işten çıkarmayan iyi niyetli patronların ücret yükünü devlet üstlenecek.

MAAŞ 400-800 LİRA

İş Kanunu ve İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılacak değişikle, halen uygulamada olan kısa çalışma ödeneği kriz şartlarına göre yeniden düzenlenecek. Buna göre, faaliyetini geçici olarak tamamen veya kısmen durdurmak zorunda kalan, ancak işçisini işten çıkarmayan işyerleri İş Kur’a başvurarak, maaşların İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesini isteyecek.

İş Kur, eğer faaliyet tamamen durmuşsa, asgari ücretle çalışan işçilere 400 TL maaş ödeyecek. Daha yüksek maaşlı işçiler ise, yine 400 TL’nin altına düşmemek kaydıyla, mevcut maaşının yarısını alacak. Yeni sistemde üst limit 800 TL’ye yükselecek. Böylece maaşı bin 600 TL ve daha üzerinde olan işçiler, fabrikaları çalışmadığı halde 800 TL maaş almaya devam edecek.

SÜRE DE UZAYACAK

Üretimin kısmen durduğu işyerlerinde ise, işçinin bir miktar maaşını patron, geri kalanını Fon ödeyecek. Mevcut sistemde söz konusu kısa çalışma ödenekleri 263 TL ila 527 TL arasında değişiyor. Yeni düzenlemeyle, halen 3 ay olan kısa çalışma ödeneğinin süresi 6 aya kadar uzatılacak. Ayrıca, sistemden yararlanmak çok daha kolay hale getirilecek. Sistemden yararlanmak isteyen firmalar için her hangi bir işçi sınırlaması olmayacak.

IMF İNCELEMEK İSTEDİ

Bakanlık bürokratları, kriz döneminde işten atılmaları frenleyeceği düşünülen yeni sistem hakkında IMF’ye brifing verdi. IMF teknik heyeti, bilgilendirme toplantısının ardından olumlu ya da olumsuz bir karar açıklamak yerine, “Düzenlemenin getirisini ve maliyetlerini kendi yöntemlerimizle daha detaylı incelemek istiyoruz” dediler. Yasa değişikliği için IMF bekleniyor.

Patronlar hâlâ duymadı

Yetkililer, kısa çalışma ödeneği hakkında bir çok işverenin hâlâ yeterli bilgi sahibi olmadığını, bu nedenle bu haktan yararlanmak yerine, kendileri için daha maliyetli olan işçi çıkarma yoluna gittiklerini söylediler. Yetkililer, yeni sistemle birlikte tanıtıma da ağırlık verileceğini belirttiler. Aralık 2008 itibariyle 650 kişiye 59 bin TL kısa çalışma ödeneği ödenmişti.


Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com