Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Kredi çekmek için 1 şubatı bekleyin!
2009/01/21 11:26
Kredi çekmek için 1 şubatı bekleyin!


BDDK, yaptığı düzenlemeyle banka faizlerine şeffaflık getiriyor. Bankalar 1 Şubat’tan itibaren aldıkları gizli faizleri ve komisyonları açıklayacaklar.

TÜRK bankacılık sektöründe, 1 Şubat’tan itibaren yeni bir dönem başlıyor. Bankalar, tüketiciler arasında gizli faiz olarak bilinen, bireysel kredilerde uyguladıkları komisyon dosya parası gibi ücretleri, kamuoyuna açıklamak zorunda kalacaklar. Bu tarihten itibaren, kullandırılacak tüm bireysel kredilerde, faiz tutarı ve diğer masraflar ayrı ayrı hesaplanarak tüketiciye anlatılacak. Böylece, tüketici, kredinin kendisine olan maliyetini öğrenecek.

SIFIR FAİZ KANDIRMACASI

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine başlattığı ‘bankaların kredi kartlarına uyguladığı gecikme faizlerini internet sitesinden ilan etmesinin ardından bazı bankaların tüketicileri, sıfır faiz reklamları ile kandırdığı ortaya çıktı. Bankaların, ‘sıfır faiz’ sloganları ile pazarladıkları kredilerden, komisyon ve dosya gideri adı altında piyasadaki faiz oranlarının üzerinde bir gelir elde ettiği saptandı.

KURUŞUN HESABINI VERECEK

BUNUN üzerine harekete geçen BDDK, Türkiye Bankalar Birliği ile görüşerek, bankaların bireysel kredilerde, faizlerin yanında krediden alınacak olan tüm ücretleri de ayrı bir kalem halinde açıklamasına ilişkin düzenleme yaptı. İşte bu söz konusu uygulama 1 Şubat 2009 tarihinden itibaren başlıyor. Yeni düzenlemeye göre, bankalar ihtiyaç, otomobil ve konut kredilerinde, faizlerin yanı sıra krediden alınacak komisyonların tamamını ayrı bir kalem halinde hesaplayacak. Ortaya çıkan bu rakamları ise tüketicilere duyuracak.

Reklamlar da açıklayıcı olacak

INTERNET sitelerinde veya basın kuruluşlarında kredilerle ilgili yapılan reklamlarda da, aynı ayrım yapılacak. Bankaların kredi reklamlarında, kredinin faizinin yanı sıra krediden alınacak olan dosya masrafları, haberleşme gideri ve diğer giderlerin tamamı açıklanacak. Böylece gizli faizin önüne geçilmiş olacak. Vatandaşlar da, krediyi masraflarını da bilerek kullanıp kullanmaya karar verecek.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com