Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Adem Zengin'in dilinden 96 yıl önceki Konya
2009/01/21 17:23
Adem Zengin'in dilinden 96 yıl önceki Konya


Karapınarlılar Derneği Cuma kültür sohbetlerinde konuşan Eğitimci-Yazar Âdem Zengin, 96 yıl önceki Konya ve Karapınar’ı anlattı.
Eğitimci-Yazar Âdem Zengin, tarihi çok iyi okumak ve anlamak gerektiğini belirtti.

Tarih ve kültür şuuruna sahip toplumların geçmiş ve gelecek projeksiyonlarını doğru yapmaları ile gelecek vizyonlarını sağlam temeller üzerine bina edebileceklerini söyledi.

Tarih Kültür’ünün bir milletin önemli geçmiş miras varlığı olduğunu ifade eden Âdem Zengin, gelecek algılamasının devam şartı ve ana kaynağının tarih ve kültür olduğunun altını çizdi. Çok geniş ve ilgili bir izleyici kitlesine hitap eden Eğitimci-Yazar Zengin konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “ Son yüz yılımızı her yönüyle incelemek anlamak tahlil etmek durumundayız. Son yüzyılımıza ait, ne kadar kaynak bilgi belge günlük hatıra her nerede varsa vakit geçirmeden onlara ulaşmalı bu çerçevede bir gelecek öngörüsü yapmalıyız. İlçelerimizde görev yapmış kaymakam, kumandan, öğretmen gibi eli kalem tutan zevatın mutlaka anıları o yıllara ait belgeleri bir yerlerde vardır. Biz toplum olarak tarih yazarken her nedense tarihi zaptırabta alma hususunda ihmalci davranış sergileriz. Tarih ve kültür den yararlanmayan toplumların ebediyetle olan bağları kopar.”

Macar araştırmacı Bela Horvath’ın Birinci Dünya Savaşı 'nın hemen öncesinde, İstanbul ve Ankara üzerinden Nevşehir Niğde Konya ve Karaman 'a kadar at sırtında yaptığı 2300 kilometrelik seyahatte anlatılan anılarından örnekler veren Adem Zengin ,Macar gezgin Bela Horvath’ın son derece ilginç kültürel etnografik ve sosyolojik gözlemlerde bulunduğunu ifade etti.

Bilindiği üzere Macar araştırmacı Bela Horvath, Birinci Dünya Savaşı'nın arifesinde Budapeşte'deki Turan Cemiyeti ve İstanbul'daki Tahsil-i Sanayi Cemiyeti'nden aldığı referanslarla Anadolu'da bir seyahate çıktı. İstanbul ve Ankara üzerinden Nevşehir, Niğde, Konya ve Karaman'a kadar at sırtında 2300 kilometrelik bu seyahatte son derece ilginç kültürel, etnografik ve sosyolojik gözlemlerde bulundu. Devlet adamları, aydınlar ve subaylar ve sıradan Anadolu insanları ile yüz yüze diz dize görüştü.Macar siyaset bilimci ve ekonomist, Bela Hovarth,1913 yılında Türklere yakın bir duruşu vardır ki o dönemin Avusturya-Macaristan imparatorluğu ve Osmanlı arasındaki yakınlaşma ve kader birliği göz önünde bulundurulduğunda, Her iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında önemli ipuçları çıkarmak mümkündür.

Eğitimci-Yazar Âdem Zengin,1913 yılının tarihi siyasi şartları üzerinde aydınlatıcı bilgiler verdikten sonra konuşmasının sonunda şunları söyledi.
“Bizim insanımız engin bir tevazu ve hoşgörü yanında asırlardan beri gelen misafir severliği ile herkese kendini kabul ettirmiş mazlum yaradılışının altında bir aslan karakteri barındırır. Onu Çanak kalede, Seddülbahirde, Yemen’de, Trablusgarb’da, Viyana önlerinde, İstanbul surlarında, kahraman gazi, şehit kılan bu ondaki gizli aslan karakterinin ortaya çıkmış halidir. Bu yüzden insanımızı Macar Araştırmacı Bela, Çok güzel etüd ve tahlil etmiştir.”

Konuşmanı sonunda, her hafta Cuma Kültür Sohbetlerinin dernek binasında saat 19 da yapılmaya devam edeceğini söyleyen Dernek Başkanı Mustafa Nazım Mete, konuşmacı Adem Zengin’e teşekkür etti.




Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com