Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Gayrimenkul almanın tam zamanı
2009/01/24 12:21
Gayrimenkul almanın tam zamanı
Dünyada yaşanın ekonomik krizle birlikte Türkiye'de gayrimenkul fiyatları önemli ölçüde ucuzladı.


Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı H. Ali Taylan, kullanım veya yatırım amaçlı konut edinmenin her zaman vatandaşlar için birinci öncelik olduğunu belirterek, ''Gayrimenkul almak için doğru bir dönemde olduğumuz söylenebilir. Bugün alan gelecekte tartışmasız kazançlı çıkacaktır'' dedi.

Dünyada yaşanın ekonomik krizle birlikte Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntıları değerlendiren Taylan, özelikle bankacılık sektöründe etkin olan 'mortgage kaynaklı finansal kriz' diye adlandıran ekonomik olumsuz gelişmelerin bu günlerde Türkiye'yi az da olsa etkilediğini ifade etti.

2001 yılında yaşanan krizinden çıkarılan derslerin özellikle bankacılık sektörünü bugün daha sağlam hale getirdiğini ve bu global krizin çok büyük boyutta yaşanmasını engellediğini kaydeden Taylan, ''Türkiye'de gayrimenkul sektöründe bir süredir yaşanan durgunluğu bugün için bu krizle ilişkilendirmek kanımca çok doğru değildir. Türkiye'de toplam yatırımların yaklaşık yüzde 50'sini inşaat sektörü oluşturmaktadır. Yine sektörün yüzde 75'ini konut inşaatları oluşturmaktadır. İnşaat sektörü kendisine bağlı 200'den fazla alt sektörde yaklaşık 1 milyon kişiyi istihdam etmektedir. 2005 yılında yüzde 21.5, 2006'da yüzde 18.5 ve 2007'de yüzde 5.7 büyüme rakamları ile son 3-4 yılda gayrimenkul ve inşaat sektörünün yıllık bazda önemli bir büyüme kaydettiği görülmektedir. Bu oranlar ile tüm sektörler arasında yine ekonominin lokomotifi olmuştur'' dedi.

2007 yılında herkesin durgun diye ifade ettiği bir dönemde büyüme rakamı düşük çıkmasına rağmen gayrimenkul alım ve satımlarında 1 milyon 383 bin 647 adet işlem sayısı ile son 20 yılın zirvesinin gerçekleştiğini belirten Taylan, ''Bugüne kadar kullandırılan konut kredilerinin GSMH oranı yüzde 8'ler seviyesinde telaffuz edilmekte, oysa Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 30-45 arasında gerçekleşmektedir. Demek ki, hala burada konuta yönelik ciddi bir kredilendirmenin önümüzdeki dönem içinde gerçekleşmesi muhtemeldir. Böylesine hacimli bir sektörün, diğer sektörlerle de olan yakın bağlantısı nedeniyle krizlerden her zaman en çok etkilenen ve birazda gecikmeli toparlanan bir sektör olması da elbette kaçınılmazdır.

Gayrimenkule her zaman uzun dönemli bakılmalıdır. Sektör zamansal durağanlıklar yaşasa da uzun vadede bakıldığında kazandıran tek yatırım aracı olma özelliğini de bugüne kadar hiç kaybetmemiştir. Gayrimenkul sektörü kendi iç dinamikleri ile zaman zaman önüne çıkan bu yapay dirençleri hep kırmış, bundan sonra da kıracağından kimsenin şüphesi olmamalıdır'' diye konuştu. Vatandaşların yastık altında ve bankalarda uzun zamandır beklettiği dövizin bu son yükselişte büyük bir bölümünün bozulduğu varsayılırsa, bu paranın akış yönünün gayrimenkulden başka bir alternatifi olmayacağını ifade eden Taylan, şunları kaydetti:

''Hükümetimizin de bu dönemde yaşanan durağanlığı aşmak ve piyasaya hareketlilik katmak adına bize göre atması gereken bazı önemli adımlar vardır. Alım-satım işlemlerinde tapu harçları düşürülmelidir. Kredili satışlarda ipotekte olduğu gibi harç muafiyeti getirilmelidir. Konut alım satımında belli bir dönem içinde yılına bakılmadan alım ve satımlarda gelir vergisi muafiyeti getirilmelidir. TOKİ'ye tanınan bazı haklar özel sektöre de tanınmalıdır. Hazine arazilerinin özel sektörün konut yapmasına olanak sağlanması için uygun şartlarda tahsisin yapılması için ucuz arsa üretilmelidir. TOKİ'nin yine pazarlamayı tek elden değil geniş bir alanda emlak müşavirleri kanalıyla birlikte pazarlamaya çalışması ve tanıtması da sektörün ivme kazanmasında etkin olacaktır.''

Taylan, gayrimenkul ve inşaat sektörüne yön veren üst noktadaki yöneticilerin sosyal sorumluluk bilinci içinde üretim, pazarlama, tüketiciyi yönlendirmesi, bu konudaki görüş ve düşüncelerini kişisel beklentilerden uzak doğru bir biçimde şekillendirmesi, sorumsuzca davranmaması, durağanlığı olduğundan büyük göstermekten kaçınması ve kamuoyuna yönelik beyanatlarında daha dikkatli davranması gerektiğini belirtti.

Taylan, ''Sektörü daha doğru analiz etmelerinin yanında, sektöre uzun dönemli bir bakışla projeler hazırlamalıdırlar. Kullanım veya yatırım amaçlı konut edinmek her zaman vatandaşlarımız için birinci öncelik olmuş, bundan sonra da öyle olacaktır. Bugün gayrimenkul alıcıları için gayrimenkul piyasasında çeşitli avantajlı fırsatlar mevcuttur. Emlak danışmanları öncülüğünde bu fırsatlar değerlendirilmelidir. Tüm bu noktalardan hareketle gayrimenkul almak için doğru bir dönemde olduğumuz söylenebilir. Bugün alan gelecekte tartışmasız kazançlı çıkacaktır'' ifadelerini kullandı.

(İHA)

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com