Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Otoda hurda indirimi
2009/01/27 12:31
Otoda hurda indirimi


Otomotive destek amacıyla hazırlanan hurda indirimine ilişkin tasarı imzaya açıldı. Ancak tasarıda hurda indirimi sadece 30 yaş üzeri araçlar ile sınırlı kaldı. Tasarıda araç değişiminde indirim tutarı ise yer almıyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, kamuoyunda merakla beklenen hurda indirimine ilişkin yasa tasarısını ele alarak, Meclis’e sevkedilmesini kararlaştırdı. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ekonomik ömrünü tamamlayan hurda araçların tasfiyesine ilişkin yasal düzenleme yapılacağını söyledi. Bu arada Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan tasarıda, beklentilerinin aksine, 1978 ve daha eski modeldeki araçların vergilerinin ve gecikme cezalarının silinmesi öngörüldü. Tasarıya göre, söz konusu araçların vergilerinin silinmesi için, devlete teslim edilmesi gerekiyor. 1998 yılından önceki modeller için de, kullanılamaz durumda olmaları halinde yine vergi borçlarının dörtte birinin ödenmesi getirildi. Aynı tasarıyla, kaybolan araçların da vergi borçlarının silinmesi öngörüldü. Tasarıda, 30 yaşın üzerindeki araçların teslimi halinde yeni araçlarda indirim yapılacağına ilişkin düzenlemeye ise yer verilmedi. 2003 yılında çıkarılan yasada bu kapsamdaki araçlara 3.5 bin TL’lik indirime tabi tutulması getirilmişti.

İNTERNET VERGİSİ % 5

AYRICA Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapan tasarı ile internet üzerindeki özel iletişim vergisinin de düşürülmesi sağlandı. Buna göre, internet üzerindeki özel işlem vergisi yüzde 15’ten yüzde 5’e düşürülecek. Bakanlar Kurulu, Gelir Vergisi Yasa Tasarısı’nın dışında, küresel krizle birlikte gündeme gelen, ‘çek rızam dışında kesildi’ denilerek, piyasanın kilitlenmesine neden olan, sıkıntıya yönelik de bir düzenlemeyi kabul etti. Çek Yasası’nda değişiklik öngören yasa ile, çek cinleri olarak nitelendirilen kişilere yönelik tedbirler alındı. ANKARA star

Otocular ve hurda toplayanlar şokta

HURDA indirimine ilişkin yasa tasarısının 1978 yılı ve daha eski modeldeki araçları kapsamasının planlanması otomotiv sektöründe tam bir hayal kırıklığı yarattı. Aylardan beri hurda teşviğinin çıkarılması için Ankara’nın kapısını aşındıran otomotivciler, hurda kapsamının 16 yaş ve üzerindeki araçlar için geçerli olmasını, hurda ve yeni araç değişiminde ÖTV indiriminin de 4-5 bin lira düzeyinde olmasını istiyor. Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, tasarının 1978 yılı ve daha eski modeldeki araçları kapsamasının bir anlamı olmadığını belirterek ‘Çıkarmasınlar daha iyi’ dedi. Öte yandan hurda indirimi beklentisiyle yatırım için hurda araç toplayanlar da şoka uğradı. Bu kişilerin büyük ölçüde zarara uğraması bekleniyor.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com