Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Teknoloji ne işe yarar?
2005/05/30 13:00
Teknoloji ne işe yarar?
Türkiye Yazarlar Birliği’nin konuğu Prof. Dr. Yasin Aktay, metaya dönüşen bilgi insan ilişkisinin topluma fayda sağlamayacağını söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin konuğu Prof. Dr. Yasin Aktay, metaya dönüşen bilgi insan ilişkisinin topluma fayda sağlamayacağını söyledi.

Prof. Dr. Yasin Aktay, ileri teknoloji kullanan ülkelerde nitelikli suçların arttığını kaydetti. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2005 yılı kültürel etkinlikleri programının bu haftaki konuğu olan Prof. Yasin Aktay, insanlara sorulmadan toplumun nasıl yaşaması gerektiğine karar verildiğini söyledi. Türkiye Yazarlar Birliği’nin Konya Evi’nde ‘İleri Bilgi Topulunda Erdem ve Siyasetin Krizi’ konulu sunum yapan Prof. Dr. Aktay, “Erdem ve siyaset arasındaki ilişki eski bir ilişkidir. Siyaset şu an da krizde. Çünkü siyasetin nerde başlayıp nerde bittiği bilinmiyor. Toplum yönetimi teknokratlara devredildi. Toplumun nasıl olması gerektiği ile ilgili kararlarda bilim adamları etkin değil. İnsanlara sorulmadan nasıl yaşamaları gerektiğini karar veriliyor” dedi.
Dünyada ekonominin nasıl işleyeceği konusunda alınmış kararlar olduğunu ve bunun dışına çıkılmasına izin verilmediğini savunan Prof. Dr. Aktay, siyasi partilerin ekonomik programları ve vaatleri arasında fark olmadığını kaydetti.

Konuşmasında siyaset, bilgi ve erdem bağlantısına değinen Prof. Dr. Aktay, şunları söyledi: “Aydınlanmış ve bilgiye ulaşmış insanın erdemli ve ahlaklı olacağı söyleniyordu. Ancak görüyoruz ki, erdem ve ahlak sorunu ileri teknoloji ile birlikte artıyor. En büyük suçlar bilişim suçları olmuş durumda ve bu suçları eğitimli insanlar işliyor. Bilgi ile ilişkimiz bir metaya dönüşürse bu bilginin bize bir faydası olmaz. Bilgiden para kazanmayı beklememek gerekir.”
Prof. Dr. Aktay, Sokrates’in dünya görüşünden ve yaşantısından örnekler vererek devam ettiği konuşmasında, “Beklenti içinde olmak insanı mutsuz kılıyor. Beklentiler birilerine muhtaç olmayı gerektiriyor ve bu muhtaçlık özgürlüğümüzü azaltıyor. Hayat standartlarımızı yükseltmek için çabalarken özgürlüğümüzü kaybediyoruz ve hayatı çekilmez hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com