Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

İşte Konya'nın ihracat rakamları
2009/02/03 21:33
İşte Konya'nın ihracat rakamları


Konya Ticaret Odası'nın hazırladığı rapora göre, 1996 yılında toplam 62 milyon 550 bin dolarlık ihracat yapılan Konya'da, bu rakam yaklaşık 25 kat artarak, 2008 yılında 1,6 milyar dolar sınırını aştı.

Rapora göre, ülkeler bazında Konyalı firmaların gerçekleştirdiği ihracat ele alındığında en fazla ihracat, 46 milyon 104 bin dolar ile Irak'a gerçekleştiriliyor. Irak'ı 38 milyon dolar ile Almanya, 34 milyon dolar ile İran ve Suriye takip ediyor.

Bu ülkeleri sırasıyla, Rusya, Suudi Arabistan, Avusturya, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, İtalya, Romanya ve Birleşik Arap Emirlikleri izliyor. Avrupa'dan Asya'ya, Amerika'dan Afrika'ya kadar 6 kıtaya ihracat gerçekleştiren Konyalı üreticilerin, Uganda, Tanzanya, Somali, Benin, Ruanda ve Burkina Faso da ürünlerini pazarlamayı başardığı ülkeler arasında yer alıyor. 68 farklı ihracat kategorisi içerisinde kazan, makine, mekanik cihaz ve aksamı en fazla ihracatı yapılan ürünler arasında yer alıyor. İhracatın ikinci sırasında ise demir ve çelikten eşyalar, üçüncü sırada ise hububat, un ve pastacılık ürünleri bulunuyor. Plastik ürünler, şeker ve şeker mamulleri, mobilya, alüminyum, elektrikli materyaller, değirmencilik ürünleri, süt ürünleri, yumurta, bal, hayvansal ve bitkisel yağlar ihracat kalemleri arasında yer alan diğer mamuller arasında.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, Konya'nın ihracatını bir başarı öyküsü olarak nitelendirdiğini ve ihracatı 62 milyon dolardan aldıklarını hatırlatarak, bugün ise 1,6 milyar dolar sınırını aştıklarını belirtti. Konyalı firmaların dünyaya açılması ve yeni pazarlar bulması için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden üzülmez, ''Konya'ya kazandırdığımız uluslararası fuar merkezi bunun en önemli kanıtı. Bu merkez sayesinde Konya artık bir fuar şehri olarak da anılmaya başlandı. Burada düzenlenen fuarlarla firmalarımız dünyaya açılma şansı yakalıyor'' dedi.

DIŞ TİCARET FAZLASI VERİYOR
Üzülmez, Konya'nın dış ticaret fazlası veren ender iller arasında yer aldığını, ihracatın daha da geliştirilmesi için önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, şunları kaydetti: İhracatçı firmalar için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Dış Ticaret Eğitim Seminerleri veriyoruz. Dış ticaret konusunda büyük eksiklik duyulan kalifiye elemanları yetiştirmek için düzenlediğimiz kurslar var. Dış ticaret servisimiz firmalar için pazar tespitleri yapıyor. Yurt dışına çıkışlarda vize kolaylığı sağlıyoruz. İhracat yapmak isteyen firmalara her türlü katkıyı sağlayama hazırız.

İhracatın 12 yılda geldiği noktanın çok önemli olduğunu belirten Üzülmez, ''Konya ihracat konusunda çok fazla mesafe aldı. Ancak biz bunu kesinlikle yeterli görmüyoruz. Hedefimiz, dünyadaki her ülkeye Konya'da üretilmiş bir ürün ihraç etmek'' dedi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com