Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Türkiye'den 3 büyük adım!
2009/02/12 09:10
Türkiye'den 3 büyük adım!


İşte Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtacak olan o 3 büyük proje...


Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, Sakarya Elektrik Dağıtım’ın AkCez ortaklığına devriyle elektrik dağıtımında özel sektörün payının yüzde 20’ye yükseldiğini söyledi.

Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş’nin, AkCez Konsorsiyumu’na devir sözleşmesi, dün imzalandı. Bu toplantıda bir konuşma yapan Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Metin Kilci, SEDAŞ’ın 600 milyon dolar bedelle AkCez’e devrinin gerçekleştirildiğini belirterek, böylece Bolu, Sakarya, Kocaeli ve Düzce’de, 1,3 milyon aboneye sunulan dağıtım ve perakende satış hizmetinin, özelleştirildiğini anlattı.

2009’DA 1 MİLYAR $

2 hafta önce Başkent Elektrik’in de özel sektöre devredildiğini hatırlatan Kilci, “SEDAŞ’ın devri ile dağıtım sektöründe Türkiye’de özel sektörün payı yüzde 20’ye yükseldi” dedi. Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman da, bundan sonra stratejik ortakları CEZ ile Türkiye’deki elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı, toptan ve perakende ticareti geliştirme yolunda kararlılıkla ilerleyeceğini söyledi. Berkman, grup olarak enerji sektörüne 2009 yılında, yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi. Konsorsiyum, SEDAŞ için 300 milyon dolar peşin ödedi.

Enerjide üç önemli adım

Aynı toplantıya katılan Enerji Bakanı Hilmi Güler, bundan sonra Bakanlık olarak 3 tane daha hedefleri olduğunu bildirerek, “O üç hedefi de gerçekleştirirsek o zaman artık Enerji Bakanlığı bir rutine girmiş olacak. Bunlar nükleer enerji, Nabucco Projesi ve Karadeniz’de kendi doğalgaz ve petrolümü bulmak” dedi.

Zorlu enerji hedef değiştirmedi

Z orlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, global finans krizine rağmen grubun 2015’te 4 bin 200 Megawattlık (MW) elektrik üretim kurulu gücüne sahip olmak için planladığı 6-8 milyar dolarlık yatırım hedefinden vazgeçmediğini belirtti.

İSRAİL’E YATIRIM

Yatırımlar arasında İsrail’de 1050 MW gücünde 4 adet doğalgaz santralinden ilki olan 800 MW gücündeki santral için İsrailli 2 bankayla yaptıkları kredi görüşmelerinin olumlu gittiğini belirten Bursa, “Bizim 1 milyar dolara mal olmasını beklediğimiz 800 MW kapasitedeki Dorad santrali için kredi bu yaz tamamlanır ve inşaat yılın ikinci yarısında başlar” dedi.

Bursa, ayrıca zelleştirme ihalesiyle geçen yıl 510 milyon dolara aldıkları, toplam 141 MW kapasitedeki 9 küçük santrale sahip Ankara doğal santrallerine 2010’dan başlayarak 3 yılda 170-200 milyon dolar yatırım yapmayı ve burada da kapasiteyi 30 MW daha artırmak istediklerini belirtti.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com