Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

ÖSS'de kritik yıl: 2008
2005/06/09 19:18
ÖSS'de kritik yıl: 2008
Liselerin 4 yıla çıkarılması, 2008 ile 2009 yıllarındaki Üniversite Seçme Sınavı'nı önemli ölçüde etkileyecek.

Önümüzdeki yıl liseye başlayacaklar dört yıl okuyacağı için üniversiteye girişte 2008 yılı da kritik bir önem kazandı.

2008'de genel liseler mezun vermeyecek ve üniversite sınavına giren öğrenci sayısı yarı yarıya azalacak. Sınava, Anadolu Lisesi son sınıf öğrencileri, önceki yıllarda sınavı kazanamayan adaylar veya üniversite öğrencileri ile mezunları katılacak.

Bu da, katılımın yaklaşık yüzde 40 oranında düşmesi anlamına geliyor. Bu durum, 2009 yılındaki ÖSS'yi de etkileyecek. 2009'da üniversite kapısında yığılma bekleniyor.

2004-2008 mukayesesi

2004 yılında ÖSS'ye giren öğrencilerden 1 milyon 727 bin 957'sinin sınavı geçerli sayıldı. Sınavı geçerli sayılan adaylardan sadece yüzde 41.2'si lise son sınıf öğrencisiydi.

HÜSEYİN ÇELİK
''Lise reformu gecikmiş bir karar''
''Lise eğitiminin dört yıla çıkarılması, geçikmiş bir karar. Bu konuda derslik yetişmemesi gibi bir problem olmayacak, bunun hesapları milimetrik olarak yapılmıştır''
''Dört yıl sonra ek dersliğe ihtiyaç olacak ancak bu dört yıllık sürede bu dersliklerin yapılacak, yeni okullar da inşa edilecek''
''Bu kararı almadan önce, en olumsuz şeylerin bile hesabı yapıldı. Ufak tefek eksiklikler elbette olabilir. Bizim vazifemiz de, onlara müdahale edip meseleyi rayına sokmaktır. Herkes müsterih olsun''


Yüzde 58.8 oranında üniversite sınavını daha önce kazanamayanlar, üniversite öğrencileri ya da mezunları girdi. 2004 yılında herhangi bir üniversiteye yerleşenlerin sayısı ise 574 bin 867'de kaldı.

Bu rakamlar 2008 yılına uyarlanırsa sınava katılım yüzde 40 oranında düşecek. Yaklaşık 2 milyon öğrencinin yerine 1 milyonun biraz üzerindeki sayıda öğrenci sınava girecek. Ancak 2004 yılında sınava girenlerin yaklaşık yüzde 30'u üniversiteye yerleşmişti. 2008'de bu oran yüzde 50'ye yaklaşacak.

2008'de şansını değerlendiremeyen öğrencilerin ise işi zor. Çünkü bir yıl sonra sınava girenlerin sayısının iki milyonun üzerinde olması, sınava girenlerin ancak yüzde 20'sinin bir üniversiteye yerleşmesi bekleniyor.

Liselerde eğitimin dört yıla çıkarılması

Milli Eğitim Bakanı Çelik, öğretim süresinin dört yıla çıkarılmasına ilişkin kararı dün onayladı. Dört yıla çıkarılan lise eğitiminin esaslarına ilişkin bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Çelik düzenleme için, ''AB perspektifi bunu gerektiyor'' dedi.

Bakan Çelik'in dikkat çektiği bazı esaslar şöyle:


Dört yıl uygulaması, liseye yeni kayıt olacak öğrenciler için geçerli. Yeni kayıt olan öğrenciler söz konusu okulları dört yılda tamamlayacak. Şu an devam eden öğrenciler için 'dört yıl uygulaması' geçerli değil.
Öğrenim süresi hazırlık artı üç yıl olan okullar, hazırlık sınıfı olmaksızın dört yıl olacak
Uygulamaya kademeli olarak geçilecek
Yabancı dil eğitimi, ilköğretim okullarında 4'üncü sınıftan itibaren başlayacak ve 5, 6 ve 7'nci sınıflarda devam edecek. Yabancı dili günlük hayatta aktif kılmak üzere program belirlenecek.
Öğrenci alımları birbirinin benzeri olan Anadolu liseleri ile yabancı dil eğitimi veren ve 'süper liseler' olarak ifade edilen okullar, 'Anadolu liseleri' olarak tek bir isim altında birleştirilecek. Birleştirme 2005-2006 öğretim yılında, bu okullara kayıt hakkı kazanan öğrenciler için uygulanacak.
Fen, Anadolu, Anadolu güzel sanatlar, spor, Anadolu öğretmen liseleri, teknik liseler, İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip liselerinin yeniden yapılandırılmalarında kendi statüleri göz önünde bulundurulacak.
(Cnntr)
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Eğitim Haberleri
[:.:]
Konya'ya yeni rektörler
Lokman Koyuncuoğlu
Recep Konuk’da bir öğretmenmiş
Taner Aydın
2016 da ne olacak?
Mustafa Azılıoğlu
Bu kitaplar kaça?-1
Memduh Nihat Ada
İnsan yetiştirmek zor iş
Hakan Bahçeci
Şehitliği Akif ve Çanakkale ruhuyla anlamak
Alev Ayyıldız
Elit Üniversiteler…
Dr.Ali Can
SALI 20:30 KINALI KUZULAR
Nadide Ü.Altıparmak
Yanlış Hatalar Yapıyoruz :)
Dr.Erdinç Yücel
Zamane gençliği
H.Tekin Gökmenoğlu
Ziya Gökalp ve Felsefe Dersleri
Mustafa Kara
DEVLET OLMAK VE GELİŞİM
Abdullah Öksüz
Bu üniversitenin rektörü kim?
Mustafa Tatlısu
ÖSS' ye 6 önemli tavsiye.
Murat Can
Konya'daki Eğitim Başarısı ve YÖK gölgesi
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com