Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Karikatürcüler gazetelerden kovuluyor
2005/06/15 14:42
Karikatürcüler gazetelerden kovuluyor
Türkiye ve dünya basın tarihinde farklı bir yeri olan karikatür, iletişim olanakları artmasına rağmen eski popülaritesini koruyamıyor. Gazeteler karikatürlerden korkuyorlar.

Türkiye ve dünya basın tarihinde farklı bir yeri olan karikatür, iletişim olanakları artmasına rağmen eski popülaritesini koruyamıyor. Çizdiği karikatürleri çeşitli karikatür dergilerinde ve karikatür üzerine yazılmış kitaplarda yayınlanan Veysel Karakuş, medya organlarının karikatüre karşı ilgisizliklerinden şikayetçi.

Olaylara ve fikirlere farklı bakış açısı sağlayan karikatür, yayın organlarının söylemlerinin birbirine benzediği, farklılıkların yok edildiği bir dönemde, kendine okuyucu bulmakta zorlanıyor. Bazı gazetelere karikatürlerini yayınlatabilmek ve karikatürist olarak çalışabilmek için başvuran Veysel Karakuş, ekonomik sebepler bahane edilerek karikatürün gözardı edildiğini söylüyor. Karikatürün ulusal basında kendine çok az yer bulduğunu, yerel basında ise neredeyse hiç yer almadığını belirten Karakuş; “Ben Konya’daki yerel gazetelere karikatür çizmek için başvurdum. Karikatürlerimin yayınlanabileceğini, ancak etliye sütlüye karışmayacak karikatürler olması gerektiğini söylediler. Bazıları ise ekonomik sebepleri bahane göstererek hiçbir ücret ödemeden yayınlayabileceklerini söylediler. Bugün medyanın durumu içler acısı. Eleştiri gibi bir özelliği olan karikatür, medya sahiplerini rahatsız ediyor. Oysa basın tarihine baktığımızda bir dönem bazı gazeteler manşetlerinin büyük çoğunluğunu karikatürlerden oluşturmuşlardır. Gazeteler karikatürler sayesinde tekdüze olmaktan kurtulur aslında” şeklinde ifade kullanıyor. Mizahın insan yaşamında önemli bir yeri olduğunu ve insanın önüne çıkan sorunlar karşısında yaşadığı ruhsal bunalımları atlatması ve bir boşalımın gerçekleşmesi için egosunun geliştirdiği bir savunma mekanizması olduğunu ifade eden Karakuş, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Turgut Özal’ın karikatüristlere ayrı bir önem verdiğini ve beğendiği karikatürleri duvarına astığını söylüyor. Elinin kalem tutmaya başladığından beri karikatür çizdiğini ve sosyal hayatta karşılaştığı problemleri somutlaştırmak ve kişisel tepkisini koyabilmek için karikatür çizdiğini söyleyen Veysel Karakuş, karikatürün kendine okuyucu bulabilmek adına, okuyucuyu zorlamayacak, rahatsız etmeyecek ürünlerle basında yer aldığını ifade ediyor. Karikatürlerinin en son Doç. Dr. Bilal Arık’ın editörlüğünü yaptığı ‘Kral Çıplak’ kitabında yayınlandığını söyleyen Karakuş, karikatüre karşı bütün olumsuz bakışlara rağmen çizmeye devam ettiğini kaydediyor.


Halil Sağırkaya-Konya



Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com