Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Yeni Kapadokya Kilistra
2005/07/22 16:04
Yeni Kapadokya Kilistra
Meram ilçesine bağlı Kilistra köyü, Kapadokya'yı aratmıyor. Buram buram tarih kokan köye, tanıtımsızlık yüzünden ilgi az. Arkadaşımız Halil Sağırkaya, yeni Kapadokya'yı yerinde araştırdı.

Eski adıyla Kilistra yeni adıyla Gökyurt, turizmin merkezlerinden olması gerekirken yalnızlığa terk edilmiş durumda. Kapadokya’nın bir benzerini andıran Kilistra köyü, yetkililerin ilgisini bekliyor.

Konya’nın 49 km güneybatısında yer alan, yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Hellenistik ve Roma çağında yerleşimin başladığı tespit edilen Kilistra köyü, insanlar tarafından bilinmiyor. Kilistra, Bizans devrinde yoğun bir şekilde Kapadokya benzeri kaya oyuğu yerleşmelerine sahne olmuş ve kaya oyuğu yerleşimi şeklindeki kentin kuruluşunda ve yapılaşmasında gizlilik esas alınmış. Kilistra mimarisinde: şapel ve kilise gibi dini yapılara; gözetleme kulesi, garnizon ve sığınaklar gibi savunma amaçlı yapılara ve mesken, sarnıç, çeşme, şaraphane gibi sosyal amaçlı tarihi yapılara sıkça rastlanıyor.
Bu antik köyde, Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Paulos'un yaşadığı da söyleniyor. Burası hıristiyanlar tarafından kutsal sayılıyor diyen köy muhtarı Ahmet Dinç Alp; “İncil’de sözü edilen Aziz Paulos’un burada yaşadığı ve hatta buradan bir kadınla evlendiği anlatılıyor. Onun mektuplar gönderdiği Timoteos isimli kadın Lystralı. Araştıran hıristiyanlar buraya gelip, kiliseleri ziyaret ediyorlar. Kazı çalışmaları esnasında temizliği yapılan Sümbül'ini Kilise'nin bulunduğu mevkiye halen yöre halkının ‘Paulönü’ demesi Aziz Paulos'un buralarda yaşadığını bir kanıtı olabilir” şeklinde ifade kullanıyor. Bize köy hakkında bilgiler sunan köy eşrafından Ali Kadıoğlu, Listra’dan (Hatunsaray) gelip Mistiya'ya (Beysehir) doğru devam eden tarihi kral yolunun buradan geçtiğini söylüyor. Köyün en ilginç yerlerinden birinin de haç planlı Şapel Kilisesi olduğunu söyleyen Kadıoğlu; “Buranın güneyinde yer alan Haç Planlı Şapel, içten ve dıştan yekpare kayaya oyulmuş benzeri az, enteresan bir yapı. Şapelin çevresinde tamamlayıcı yapılar da bulunuyor. Buradan batıya devam eden Kral Yolu’nun diğer girişine ait gözcü kulesi, karakol ve sarnıç ile Kapçı İni diye tabir edilen yer vardır. Buraların her yanı tarih kokuyor. Fakat ilgisizlikten sanki sıradan bir yapıymış gibi algılanıyor. Buralar eğer Avrupa’da olsaydı, adamlar buranın her yanını değerlendirirdi” diye konuşuyor. Bu yerleşkenin 1987 yılında sit alanı ilan edildiğini fakat o zamandan bu zamana kadar hiçbir çalışmanın yapılmadığını söyleyen muhtar Ahmet Dinç Alp, “Sadece mağaraların kapılarına kilit vurdular ve içerisini hafif temizlediler. Onun haricinde hiçbir çalışma yapılmadı. Sit alanı ilan edildiği içinde bize tapularımızı vermiyorlar. Buralar bize ecdadımızdan kalmış yerler. Yeni yerleşim yerleri değil. Hem sit alanı ilan ediyorlar hem de hiçbir şey yapmıyorlar. Bu büyük bir çelişki, biz tapularımızı almak için mahkemeye gideceğiz” şeklinde konuşuyor. Buraya yatırım yapılması gerektiğini ve turizme açılması gerektiğini ifade eden köy eşrafından Şevket Bulut ise, buraya her sene belli bir miktar ödenek ayrıldığını fakat kendilerinin burası için yapılmış bir şey görmediklerini belirtiyor. Haziran’ın ilk haftası burada şenlik yaptıklarını söyleyen köylüler, insanların burayı görmeleri gerektiğini ifade ediyorlar.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com