Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Adalet hepimize her zaman
2005/09/07 12:44
Adalet hepimize her zaman
Adaletin hızlı, yaygın ve eşit dağıtılmasının bir zaruret olduğunu kaydeden Şenalp, yaygın hızlı bir adalet sisteminin toplumda huzurun ve güvenin kaynağı olduğunu belirtti

Konya Baro Başkanı Avukat Hasip Şenalp, yeni adli yılın açılışı dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. Adalet mekanizmasının önemine vurgu yapan ve Adaletin hızlı, yaygın ve eşit dağıtılmasının bir zaruret olduğunu kaydeden Şenalp, yaygın hızlı bir adalet sisteminin toplumda huzurun ve güvenin kaynağı olduğunu belirtti.

Adalet Bakanlığı'nın ayrıntılı istatistiklerle adaletin fotoğrafını çekerek illere göre suç haritası çıkarttığını anımsatan Şenalp, buna göre hırsızlık, yaralama, mal beyanında bulunmamanın en fazla işlenen suçlar olduğunu bildirdi. Son on yılda suç ve ceza davası adedinin yüzde 50 oranında arttığına işaret eden Şenalp, suç sıralamasında İstanbul, Ankara ve İzmir'in ilk üç sırada yeraldığını ifade etti.



Hırsızlığın en fazla işlenen suç olduğunu anlatan Şenalp, Hukuk Mahkemelerinde boşanma davalarının birinci sırada yer aldığını belirtti. Değişen Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) ceza davalarında hem delilsiz dava açamama hem de muhakemenin çabuklaştırılması açısından önemli değişiklikler getirdiğini vurgulayan Şenalp, ''Bu değişikliklerle bahsi geçen oranların adaletin tecellisi lehine kısa sürede düşüşe geçmesini beklemekteyiz'' diye konuştu.

Mahkemelerdeki iş yükü sebebiyle dava sürelerinin uzadığının altını çizen Şenalp, ''Cumhuriyet Başsavcılığı'nda bir dosyanın soruşturması ortalama 243 gün sürmektedir. Ceza mahkemelerinde dava açıldıktan sonra ortalama 241 günde karar çıkmaktadır. Temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay Başsavcılığı'nda ortalama 192 gün, ceza dairelerinde ortalama 283 gün, ceza genel kurulunda ise ortalama 43 gün beklemektedir. Bu da göstermektedir ki Ceza Mahkemelerinde davalar ortalama üç sene, Hukuk Mahkemeleri'nde ise temyiz süresi dahil davalar bir senede sonuçlanmaktadır.''

Adalet Bakanlığı'nın, personelinin bir bölümüne Kamu Görevlileri Etik Kurulu Yasası uyarınca etik sözleşmesi imzalama zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Şenalp, adli personelin bu imzalarına sadık kalabilmesi için ekonomik sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini ima etti. Şenalp, adaletin üç saç ayağından biri olan savunma mesleği avukatlığın, bu adli yıla da aşılamamış hukuki ve ekonomik sorunlarla girdiğini belirtti. Avukatların büyük kısmı ve genç avukatların yasal düzenleme eksikliğinden dolayı asgari ücrete yakın bir seviyede, dar bir gelir dilimi içerinsinde bulunduğunu söyleyen Şenalp, avukatların ekonomik durumlarının iyileştirilmesini istedi.

Avukatlara yasalarla tanınan bilgi edinme, kimlik, bazı hallerde vekalet sorulmama kanuni haklarının kullanılmasının önünde yasal olmayan engeller bulunduğunu dile getiren Şenalp, bu sorunları zorunlu mücadele gerekmedikçe çağdaş ve dmokratik yol olan uzlaşma ile çözme niyetinde olduklarını sözlerine ekledi. Şenalp, yeni adli yılın esenlikler ve huzur dolu, adil bir sene olması dileklerinde bulundu.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Eğitim Haberleri
[:.:]
Konya'ya yeni rektörler
Lokman Koyuncuoğlu
Recep Konuk’da bir öğretmenmiş
Taner Aydın
2016 da ne olacak?
Mustafa Azılıoğlu
Bu kitaplar kaça?-1
Memduh Nihat Ada
İnsan yetiştirmek zor iş
Hakan Bahçeci
Şehitliği Akif ve Çanakkale ruhuyla anlamak
Alev Ayyıldız
Elit Üniversiteler…
Dr.Ali Can
SALI 20:30 KINALI KUZULAR
Nadide Ü.Altıparmak
Yanlış Hatalar Yapıyoruz :)
Dr.Erdinç Yücel
Zamane gençliği
H.Tekin Gökmenoğlu
Ziya Gökalp ve Felsefe Dersleri
Mustafa Kara
DEVLET OLMAK VE GELİŞİM
Abdullah Öksüz
Bu üniversitenin rektörü kim?
Mustafa Tatlısu
ÖSS' ye 6 önemli tavsiye.
Murat Can
Konya'daki Eğitim Başarısı ve YÖK gölgesi
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com