Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Vuslat Sona erdi
2005/12/18 02:50
Vuslat Sona erdi
Bir çok ırk ve dinden insanı bir araya getiren törenlerde, Mevlana'nın hoşgörü ve sevgi felsefesi tüm dünyaya yayıldı.

Bir çok ırk ve dinden insanı bir araya getiren törenlerde, Mevlana'nın hoşgörü ve sevgi felsefesi tüm dünyaya yayıldı.

Her sene 17 Aralık tarihinde Hz. Mevlana'nın ölümü dolayısıyla düzenlen Şeb-i Arus törenlerine bu sene katılım oldukça yüksekti. Mevlana'nın gel çağrısına uyan onlarca ırk ve dinden Mevlana aşığı Hz. Mevlana'yı ölümünün 732. yıldönümünde yalnız bırakmadı.

Bu seneki törenlere devlet erkanı da büyük ilgi gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve Ana Muhalefet Partisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da törenlerde hazır bulundu. Ayrıca Cezayir, Sudan ve Suriye'nin kültür bakanları da Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un özel konuğu olarak törenleri izledi. Daha önce katılacaklarını belirten Arnavutluk ve Tunus kültür bakanlarının ise son anda çıkan programları nedeniyle Konya programlarının iptal olduğu öğrenildi.

Törenlerin başlamasından hemen önce konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm dünyanın herşeyden daha çok barış ve hoşgörü kültürüne ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçildiğini dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mevlana kültürünün 730 yıl önce nasılsa günümüzde de o kadar diri olduğunu söyledi.

Dünyada tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar kültürlerin, ırkların ve ülkelerin birbirleri ile ilişkili olduğu bir dönem yaşandığını belirten Başbakan Erdoğan, ''İnsanlığın ortak aklını, ruhunu, vicdadını besleyen kaynak sularından biri hiç kuşsukuz Mevlana'dır. Farklılıklarımızı hoş görerek 'Kim olursan ol yine gel' diyen bu kutlu sese bu gün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Daha iyi bir dünya için mutlaka hepimiz Mevlana gibi şefkat ve hoşgörü ile kollarımız açmak zorundayız. Bu gün doğudan batıya güneyden kuzeye dünyanın vicdanı olmak isteyen bütün aydınlar bu evrensel mirası yeniden keşfetmenin heyecanını yaşıyorlar.'' dedi.

Türkiye'nin çatışmaları, gerilimleri, kutuplaşmaları, kin ve nefreti ortadan kaldırma misyonunu üstlendiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin de bu misyonun bir parçası olduğunu dile getirdi. Erdoğan şöyle konuştu: ''Dünyanın bu gün şiddetle ihtiyaç duyduğu medeniyetler ittifakı için başlattığımız girişim işte bu amaca hizmet etmektedir. Mevlana'dan ilham alarak diyoruz ki insanlık için faydalı olan farklılıkları derinleştirmek değil farklılıkları muhafaza ederken insanlık temelinde buluşup bir arada yaşabilmektir.''

Mevlana'nın manevi huzurunda söylenecek her sözün sorumluluklarını biraz daha artıracağını belirten Erdoğan, konuşmasını Mevlana'nın 7 öğüdünü okuyarak bitirdi.

Mevlana'nın ortaya koyduğu felsefe ve hoşgörü ile hemen tüm din ve ırktan insanlar tarafından taktir gördüğünü söyleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise, Mevlana'nın Allah ile kul arasında, kainat ile insan arasındaki bütünselliği kavrayarak ortaya koyan çok önemli bir düşünür olduğunu ifade etti.

Konuşmasında Hegel, Papa 23. Jean, İranlı Şair Cami ve Nazım Hikmet'in Mevlana hakkındaki görüşlerine yer veren Baykal, Nazım Hikmet'in Mevlana için yazdığı şiiri okudu.

Bir düğün gecesine daha katılmanın mutluluğunu yaşadığın belirten Baykal, şunları söyledi, ''Mevlana Celaleddin-i Rumi Moğol istilasının ve haçlı seferlerinin darmadağın ettiği Anadolu'da huzur kardeşlik söylemini herkese kabul ettirmeyi başarmış ve bu söylemi ile günümüze kadar hoşgörünün insan sevgisinin değerini giderek hepimize anlatmayı başarmış bir büyük insandır.'' dedi.

Konuşmaların ardından törenler Ahmet Özhan'ın Tasavvuf Musikisi sunumu ile devam ediyor. Program daha sonra sema gösterisi ve dua ile sona erecek.


MEVLANA MÜZESİ MEVLANA AŞIKLARIYLA DOLDU TAŞTI


Türkiye'nin Topkapı müzesinden sonra en çok ziyaret edilen müzesi olma özeliliğini taşıyan Mevlana Müzesi bu sene de ziyaretçi sayısınde rekora gidiyor. Geçen sene 1 milyon 300 bin kişinin ziyaret ettiği müze bu sene de Şeb-i Arus törenlerine kadar 1 milyon 312 bin kişi ziyaret etti. Aralık ayında ortalama 90 bin kişini ziyaret ettiği Mevlana müzesi bu sene yeni bir rekor kırmaya hazırlanıyor.



CİHAN
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com