Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Arabaşı da kuş gribine yenildi
2006/01/21 16:31
Arabaşı da kuş gribine yenildi
Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, genellikle tavuk etinden yapılan ve uzun kış gecelerinde sohbet toplantılarında içilen geleneksel arapaşı çorbasının, bu kış kuş gribi nedeniyle yapılamadığını belirtti

Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, genellikle tavuk etinden yapılan ve uzun kış gecelerinde sohbet toplantılarında içilen geleneksel arapaşı çorbasının, bu kış kuş gribi nedeniyle yapılamadığını belirtti.
Karamercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya, Kayseri gibi Orta Anadolu illerinde, uzun kış gecelerinde sohbetlere renk katan unsurlardan birinin ise arapaşı çorbası olduğunu belirtti.
Arapaşının, hazırlanışı tüketilişinin diğer çorbalardan çok farklı olduğunu anlatan Karamercan, ''Genellikle acılı bir çorba olan arapaşı, kavrulmuş un, tereyağı, kırmızı biber ile tavuk ya da avlanan kuş etinin pişirilmesiyle yapılır. Genel olarak da yaban kazı, yaban ördeği, boz yaban tavşanı tercih edilir'' dedi. Bu yemeğin ön önemli özelliklerinden birini ise çorbanın, katık olarak ekmek yerine büyük sinilere dökülen hamur eşliğinde yenmesi olduğunu vurgulayan Karamercan, şunları kaydetti:
''Kökü yüzyıllar öncesine dayanan bu çorba Konya'da lokantalarda ve evlerde kış gecelerinin vazgeçilmez yiyeceği olurdu. Ancak gelenek, bu yıl ne yazık ki kuş gribine yenik düştü. Genellikle tavuk ya da avlanan kuş etinden yapılan ve uzun kış gecelerinde sohbet toplantılarında içilen arapaşı çorbası, bu kış kuş gribi nedeniyle yapılmıyor. Bundan avın tamamen yasaklanması ile beyaz et ve ürünlerinden kaçışın büyük etkisi oldu. Orta Anadolu'ya özgü çiğ hamurla yenen arapaşı çorbasını içemeyen pek çok kişinin yakınmalarıyla karşılaşıyoruz.'' Ancak bu konuda ellerinden gelen bir şey olmadığını belirten Karamercan, ''Bilim adamları ve devlet yetkilileri, ısrarla, vatandaşlara entegre tesiste üretilen tavukların korkmadan tüketilebileceğini söylüyor. Ancak, bu açıklamalar bile ortaya çıkan kuş gribi tedirginliğini ortadan kaldırmaya yetmiyor'' diye konuştu.
Karamercan, bu kış Konyalılar'ın arapaşı çorbasından mahrum kaldığını, ancak alınan önlemler sayesinde kuş gribinin gündemden düşmesinin ardından, vatandaşların önümüzdeki kış doya doya bu geleneksel damak tadından yararlanacağını umduklarını sözlerine ekledi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com