Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Ali Kesiği büyük ilgi görüyor
2006/03/27 14:22
Ali Kesiği büyük ilgi görüyor

Konya'nın Derebucak İlçesi'ne bağlı Pınarbaşı Beldesi'nde, Lidyalılar döneminde kayaların elle kesilmesi suretiyle açıldığı belirtilen ''Ali Kesiği'' olarak bilinen tahliye kanalı görenleri hayrete düşürüyor.
Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Toklu, beldelerinin sınırlarını içerisinde yer alan ve Lidyalılar döneminden kalma olduğu bilinen su tahliyesinin yanı sıra, Gembos Ovası'na da ulaşımı sağlayan ''Ali Kesiği''nin yöreyi ziyaret edenlerin ilgisini çektiğini söyledi. Genişliği 4-5 metre, uzunluğu ise 30 metreyi bulan kayaların kesilmesi suretiyle açılan tahliye kanalının hayata geçirildiği dönemden itibaren günümüze kadar Gembos Ovası'nda büyük bir işlevi yerine getirdiğine dikkati çeken Başkan Toklu, ''Bu dev kayaların insan eliyle kesilmesiyle oluşturulan tahliye kanalı, aynı zamanda Pınarbaşı ve Yukarı Kayalar yöresinde yaşayan insanların Gembos Ovası'na ve Antalya güzergahına geçişini sağlayan bir yol olarak da kullanıldı. Bu kesikten küçüklüğümüzde kamyonların bile geçtiğine şahit olduk. 1970'li yıllarda kesiğin hemen yanına yapılan yeni yol ise hizmete girmesinin ardından Ali Kesiği'nin yol olarak kullanımına son verdi. Ama günümüzde, bu tahliye kanalı bölgedeki dağların eriyen kar sularını Gembos Ovası'na tahliye ederek yörede taşkın oluşmasına engel oluyor. Bu bakımdan büyük bir işlevi yerine getiriyor. Günümüzde bile insan eliyle bu kesiğin oluşturulması zor gibi görünürken, o dönemde bu dev kayaların bu kadar düzgün bir şekilde nasıl kesildiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Kesiğin üstünde duran ama günümüzde kullanılmayan ahşap kütükler ise eskiden insanların yaya geçişine yarayan köprü vazifesi görüyordu'' dedi.
Çukuröven mevkiinde yer alan Ali Kesiği bölgesinde tarihin birçok kalıntılarının da bulunduğunu ifade eden Toklu, ''Eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu bölgede, eski Tuz yolu başlangıcımız da var. Kilise yerleri, han yıkığı gibi tarihi örenlerin bulunduğu bu bölgenin Selçuk Üniversitesi'nden gelecek arkeologlar tarafından araştırılmasını öneriyoruz. Bu bölgenin tarihi dokusunun konusunun uzmanı kişiler tarafından yapılacak inceleme ve araştırmalar sonunda ortaya çıkarılmasını çok istiyoruz'' şeklinde konuştu.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Yaşam Haberleri
[:.:]
İnsanlığın namusunu kurtaran adam
Lokman Koyuncuoğlu
Davos Krizi; Erdoğan milat attı, Perez yavuz hırsız.
Taner Aydın
Affan Dede'ye para saydım
Mustafa Azılıoğlu
Çokeşliliğe “hayır” mı diyorsunuz?
Mert Aslan
Otur oturduğun yerde
Memduh Nihat Ada
Göçmen Kuştu Kalbim
Hakan Bahçeci
Anlatma Sanatı
Alev Ayyıldız
Boya boya çek
Huriye Karnap
Medyada manipülasyon örneği Ergenekon
Dr.Ali Can
“Biri Şu Kadına Haddini Bildirsin!”
Aydoğan Deveci
Her ıslanan anlamaz!
Semra Hoyraz
Yapboz
Nadide Ü.Altıparmak
“Vefa” Sadece Bir Semtin Adı Değilmiş…
Dr.Erdinç Yücel
Kurtlar Vadisi ‘DERİN’ olmadığı için kaybetti...
Durmuş Atalay
Bereketli, Hareketli, Heyecanlı Temmuz
H.Tekin Gökmenoğlu
Ve ben yazmıyorum
Halil Sağırkaya
2 önemli konu
Mustafa Kara
Cesaretin kaynağı...
Abdullah Öksüz
SABANCI OLSAYDI!
Mustafa Tatlısu
Fıstık’ın yararları…
Murat Can
Çifte kavrulmuş, çifte kutlama
Ahmet Ergan
Sizin cazibe merkeziniz neresi?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com