Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Konya'da Kuran günleri
2006/04/16 01:03
Konya'da Kuran günleri

9. Kur’an Sempozyumu’nda; toplumsal dirilişin, imanî ve ahlakî dirilişle başlayacağını, bunu sağlayacak tek kaynağın ise Kur’an-ı Kerim olduğu belirtildi

SÖMÜRÜLMEKTEN KURTULMALIYIZ
Fecr Yayınevi’nin geleneksel olarak düzenlediği Kur’an Sempozyumu’nun dokuzuncusu Çınar Eğitim- Kültür ve Dayanışma Derneği’nin katkıları ile Alaaddin Keykubat Salonu’nda yapıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Fecr Yayınları Editörü Tuncer Namlı, ülkemizin çağdaş sömürgeciliğin oyuncağı haline getirilmeye çalışıldığını belirterek, “ Bu durumdan kurtuluş Kur’an ve sünnetin gereklerini yerine getirerek sağlanabilir” dedi.
DEĞERLERİMİZE GERİ DÖNMELİYİZ
İnsanların dini ve ahlaki değerlerini öğrenmesinin engellendiğini vurgulayan Namlı, “Bu değerlerden yoksunluk, hesap gününün unutulmasına, hak ve hukukun ayaklar altına alınmasına neden olmuştur” dedi. Namlı, dini ve ahlaki değerlerden uzaklaşma ile toplumu ayakta tutan hukuk ve siyaset gibi kurumların da alt yapısının çöktüğüne dikkat çekerek, kurtuluşun bu değerlere farklı bir bilinç ve azimle yeniden dönmeyle sağlanacağını ifade etti.
İNANCIMIZI HAYATIMIZA YANSITMALIYIZ
Sempozyuma konferans vermek için katılan Malezyalı Prof. Dr. Syed Muhammed Naquib al- Attas, İslam Dini’ne inanmanın tek başına yeterli olmadığını belirterek, “İnandığımız değerleri hayatımıza yansıtmıyorsak bir anlamı kalmaz” diye konuştu. İnsanlara dünyaya gelmeden önce Allah’ın ‘Ben sizin rabbiniz değil miyim?’ dediğini ve onlarında ‘Biz senin kulunuz’ diye cevapladığını ifade eden al-Attas, “İnsanların birçoğu verdiği sözü tutmuyor” dedi.

‘Kurtuluşun yolu
Kur’an ve sünnette’

Fecr Yayınevi’nin geleneksel hale getirdiği ve her sene Türkiye’nin farklı illerinde yapılan Kur’an Sempozyumu Çınar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin katkıları ile bu yıl Konya’da yapıldı.

Geçtiğimiz gün Alaaddin Keykubat Kültür Sarayı’nda başlayan 9. Kuran Sempozyumu’nun konusu Kur’an’da Ahlaki Değerler olarak belirlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, Konya’da Kutlu Doğum Haftası’nı bir bayram gibi kutladıklarını belirterek, sempozyumun burada yapılmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Daha sonra konuşma yapan Fecr Yayınları Editörü Tuncer Namlı, insanların inançlarının temel kaynaklarına ulaşmada yaşadığı sorunları çözmeye yönelik eserler yayınlamaya ve programlar düzenlemeye çalıştıklarını vurguladı. İslam Kültürü’nde din ve ahlakın birlikte zikredildiğine dikkat çeken Namlı, “Ahlak çöktüğü zaman dini değerler zaafa uğramakta, dini değerler gevşeyince ahlaki değerler erozyona uğramaktadır. Bu ikisi çöktüğü zaman ise hukuk ve siyaset gibi toplumsal kurumlar gerekli altyapıdan yoksun kalarak, boşluğa düşmektedir. İşte yüz yıldır yaşadığımız sıkıntıların temelinde de bu var” diye konuştu. Namlı, halkın din ve ahlaki değerlerinin soyutlanmaya çalışıldığını vurgulayarak, bu durumun milleti millet yapan tarihsel süreklilik şuurdan yoksun bırakıldığını kaydetti. Toplumsal dirilişin imani ve ahlaki dirilişle sağlanabileceğini ve bunun yegane dinamiğinin de Kur’an-ı Kerim olduğunu söyleyen Namlı, “Bu gün Kur’an aramızda bizi yaşatan bir ruh olarak değil de sırf bir isim ver resim olarak yaşıyorsa Peygamber (AS), aramızda bir vahiy adam, örnek kişilik olarak değil de sırf bir anı olarak yaşıyorsa yazık! Yüz binlerce insanımız kadın çocuk demeden toplu mezarlara gömülürken, nüfusu bir milyon olan koca bir ümmet kılı kıpırdamadan bekliyorsa yazık bu ümmete!” dedi. Çınar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Demirel, Kur’an’ın manevi ikliminden tüm katılımcı ve Konya halkının nispidar olmasını dilerken, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ahmet Önkal ise, Allah’ın insan hayatını düzenlemek vasıtasıyla peygamberi aracılığıyla ilahi kitabı gönderdiğini vurguladı. Konya’ya konferans vermek için gelen Malezyalı Bilim Adamı Prof. Dr. Syed Muhammed Napuib al- Attas ilahi dine Peygamber Efendimiz gibi sahip çıkmamız gerektiğini dile getirdi. İman ve hakikate rehberlerin yardımı ile ulaşılabileceğini vurgulayan Napuib al- Attlas “Bizler Peygamber Efendimizin rehberliğinden yararlanmalıyız. Allah tapılmaya layık tek varlıktır ve biz ona peygamber rehberliğinde kulluk görevimizi yerine getirmeliyiz. Tanrının varlığına inanıyorum demek ama onun isteklerini yerine getirmemek hiçbir şey ifade etmez. Önemli olan inancın gereklerini yerine getirmektir” diye konuştu.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com