Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Mevlana Vatikan'da anıldı
2007/06/06 16:21
Mevlana Vatikan'da anıldı

ROMA - UNESCO tarafından 2007'nin 'Dünya Mevlana Yılı' ilan edilmesinin ardından Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın yurt dışında düzenlediği etkinlikler sürüyor. İtalya'nın başkenti Roma'da Vatikan'a ait Cancelleria Sarayı'nda dün gece Mevlana'nın 800. doğum yıldönümü anısına sema gösterisi yapıldı. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğuna mensup semazenler, aralarında kardinallerin, piskoposların ve Vatikan nezdindeki diplomatik temsilcilerin de yer aldığı izleyicileri büyüledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığına ait etkinlik, Roma'da Vatikan nezdindeki Türkiye Büyükelçiliği ile Papalık Kültür Kurulu'nun işbirliğiyle yapıldı. Vatikan'a ait tarihi binalardan biri olan Cancelleria Sarayı'nın en büyük salonu konumundaki Riaria Salonu, sema gösterisine tahsis edildi. Riario Salonu'nun hemen bitişiğinde yer alan ve tüm duvarları 16. yüzyılın ünlü İtalyan ressamlarından Giorgio Vasari'nin freskleriyle bezenmiş olan Cento Giorni Salonu ise etkinlik öncesinde davetlilere kokteyl mekanı olarak kullanıldı. Gecede, Vatikan nezdindeki Türkiye Büyükelçisi Muammer Doğan Akdur ve eşi Rüya Akdur konukları ağırlama, Papalık Kültür Kurulu Başkanı Kardinal Paul Poupard ise mekan tahsisi açısından ev sahibi konumundaydı. Etkinlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör başkanlığındaki 33 kişilik bir heyet de yer aldı.

Yaklaşık 300 kişilik davetliler arasında, Papalık Gregorius Üniversitesi'nden öğretim üyesi papaz profesörler, ayrıca Vatikan'dan üst düzey yetkililer de vardı. Kardinal Poupard'ın yanı sıra, 1994'e dek yaklaşık 10 yıl boyunca Ankara'da Vatikan Büyükelçisi olarak da görev yapmış olan Ekonomik İşler Kurulu Başkanı Kardinal Sergio Sebastiani, Devlet İşleri Sekreteryası (Başbakanlık) yetkililerinden Piskopos Julio Murat, Yabancı Devletlerle İlişkiler Sekreteryası Müsteşarı Piskopos Pietro Parolin, Genel İşler Sekreteryası Müsteşarı Piskopos Gabriele Giordano Caccia, dikkatleri üzerlerinde toplayan davetlilerden bazılarıydı. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere yaklaşık 40 ülkenin Vatikan nezdindeki büyükelçilerinin de katıldığı etkinlik, İtalyan basınından da büyük ilgi gördü.

'İRANLI MEVLANA' GAFI
Davetlilerin, kokteyli müteakip Riario Salonu'daki yerlerini almalarının ardından, Büyükelçi Akdur ve Kardinal Poupard kısa birer konuşma yaptı. Büyükelçi Akdur, konuşmasında, Mevlana'nın doğum yıl dönümünün Vatikan'a ait bir sarayda kutlanmasının kültürler ve dinler arası diyalog çerçevesinde değerlendirilebilecek bir etkinlik olduğunu belirterek, ''Papa 16. Benediktus'un Türkiye ziyaretinden yaklaşık altı ay sonra, burada Mevlana'yı anmak için toplanmış bulunuyoruz. Papa'nın Sultanahmet Camii'ne yaptığı ziyaret halen hafızalarımızda. O ziyaret, dinler arası diyalog için esin kaynağı olmaya devam etmektedir'' dedi.

Kardinal Poupard ise konuşmasında Mevlana için 'İranlı' diye bir niteleme kullanarak gaf yaptı. Poupard, ''Kültürler arası diyalog, çoğu kez dinler arası diyalogu da bünyesinde barındırmaktadır. Büyük İranlı şairlerden biri olan Mevlana'nın 800. doğum yıl dönümünde, bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapmamızın uygun olacağını düşündük'' diye konuştu. ''Müzik ve dans, evrensel lisandır'' diyen Poupard, Mevlana'nın kurduğu Mevlevilik tarikatındaki sema gösterisini izleyecek davetlilerin, ''kültürler arası alışverişin ve medeniyetler arası diyalogun güzelliğini tatma'' imkanı bulabileceklerini belirtti. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. İsmail Taşpınar ise Mevlana ve sema töreni konusunda bilgi verdi. Semazenler, gösterinin izleyicilerden uzun ve coşkulu alkış aldılar. -

PAPA'YA MESNEVİ VE BAKLAVA
Etkinliğe katılan herkese, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Mevlana'yı tanıtma amacıyla hazırlanmış rozet, kolye, pul, CD ve broşürlerle dolu birer hediye torbası da dağıtıldı. Kardinal ve piskopos konumunda olan üst düzey yetkililere, hediye torbasının yanı sıra Mesnevi'nin 6 ciltlik İtalyanca tercümesi ile baklavalar takdim edildi. Ayrıca baklava ve bir adet Mesnevi çevirisi de Papa 16. Benediktus'a ulaştırılmak üzere Kardinal Poupard'a teslim edildi. (AA)

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com