Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Tarım mamulü ihracatı büyük sorun
2007/06/20 13:59
Tarım mamulü ihracatı büyük sorun

Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (OAİB) Başkanı Turgut Ünlü, regülasyon görevini üstlenen TMO'nun, kuraklığa karşı acil tedbirler alıp, gerekli hazırlıkları yapmış olması gerektiğini söyledi.
OAİB Başkanı Ünlü ile yönetim kurulu üyeleri, Selva Gıda AŞ'nin ev sahipliğinde Bera Mevlana Otel'de düzenlenen toplantıda, Konya ve Karaman bölgesi ihracatçılarıyla bir araya geldi.
Basına kapalı düzenlenen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Ünlü, yönetim kurulu olarak sorumluluk alanlarında bulunan illerde toplantılar yaptıklarını bildirdi.
Türkiye'nin tarım ve tarıma dayalı sanayi ihracatının 6 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu bildiren Ünlü, alınacak bazı tedbirlerle bunu 10-15 milyar dolara çıkarmanın mümkün olduğunu vurguladı.
Bu yılın kurak geçeceğinin ve buğdayın az olacağının aşikar olduğunu ifade eden Ünlü, şöyle konuştu:
''Türkiye, yüzde 100 katma değerle ihracat yapmıyor. Türkiye'nin dünya birincisi olduğu ihracat kalemlerinden birisi un. Kuraklığa karşı, regülasyon görevini üstlenen TMO'nun acil tedbirler alıp, gerekli hazırlıkları yapmış olması gerekiyor. İç piyasa regülasyonu anlamında da TMO'nun hazırlıklı olması gerekiyor.''
İhracatçının, ihracat yapma noktasına geldiğinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile yüz yüze geldiğini belirten Ünlü, ''Bakanlığın, Başbakanın mayıs ayında yayımladığı genelgeye uygun olmayan uygulamaları mevcut. Bu konuda gerekli girişimlerde bulunuyoruz, ancak henüz istediğimiz sonucu elde edebilmiş değiliz'' dedi.
AB sürecinde Türkiye ile ilgili 80 bin sayfalık tutanağın 40 bin sayfasının tarıma ayrıldığına işaret eden Ünlü, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin yüzde 100 katma değerle ihracat yapıyor olması gerekiyor. Tarım Bakanlığının da ihracatçıya ek yük getirmemesi lazım. Tarım ve tarıma dayalı sanayi ihracatında, şekerleme, çikolata, bisküvi ihracatı da bulunuyor. Yılda 300 milyon dolar civarında bir ihracat söz konusu. Ancak bunların da ciddi sıkıntıları mevcut. İhracatçı, ek yük, ek finansman uygulayıp pazarlarını kaybettiren, kendilerini batma noktasına getiren yüklerle muhatap olmaya başladı. Bir an önce gerekli tedbirler alınıp, ihracatçı pazarda rekabet edebilecek duruma getirilmeli. Bürokrasi engeliyle yüz yüze kalmamalıyız. Bu durum giderilirse, ihracatımızın önü açılacaktır
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com