Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Uzman öğretmenlik için 8 yıl kıdem öngörülüyor.
2004/08/09 15:08
Uzman öğretmenlik için 8 yıl kıdem öngörülüyor.
Öğretmenlerin 'uzman' statüsünü kazanmak için açılacak sınava girebilmelerinde en az 8 yıl kıdem aranacak. Bu süre doktora yapmış öğretmenlerde 5 yıla kadar düşecek

En az 6 yıl uzman öğretmenlik yapanlar başöğretmenlik sınavına girebilecek, doktoralı adaylarda bu sürenin yarısı yeterli olacak. Adayların bilgi ve iletişim teknolojisini kullanabilmesi de gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenliğin kademelendirilmesine ilişkin yasanın ardından buna ilişkin yönetmelik çalışmalarını tamamladı. ''Öğretmenlik Mesleğinin Kariyer Basamaklarında Yükselme''yi düzenleyen yönetmelik taslağına göre, adaylık döneminin ardından öğretmen olanlar, belli koşulları sağlamaları durumunda uzman ve başöğretmenliğe geçiş sınavlarına girebilecek. Sınavlardan 100 tam puan üzerinden en az 60 alınması gerekecek. Uzman öğretmenler için sınavda Türkçe, genel kültür, pedagojik formasyan ve özel alan bilgisine ilişkin sorular yöneltilirken; başöğretmen adaylarına sorulacak sorularda insan hakları, demokrasi eğitimi, çevre eğitim, kamu yönetim, milli güvenlik konuları da yer alacak.

DOKTORASI OLANA KOLAYLIK

Uzman öğretmenlik sınavına girebilmek için bir öğretmenin yükseköğrenimi tamamladıktan sonra öğretmen olarak en az 8 yıl çalışmış olması gerekiyor. Alanı ya da eğitim bilimleri alanı dışında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlamış öğretmenler ile ikinci yabancı dilde olmak üzere KPDS'de en az (c) düzeyinde belge sahibi almış yabancı dil öğretmenleri için en az 7 yıl olarak belilendi. Alanında ya da eğitimbilimleri alanı dışında doktora öğrenimini tamamlamış bir öğretmenin ise uzman öğretmenlik sınavına başvurmak için 5 yıl kıdeme sahip olması yetecek. Uzman öğretmenlik için aranacak eğitim koşulları ise 10 kredilik iki hizmet içi eğitim etkinliğini tamamlamak, alanı ya eğitim bilimleri alanı dışında en az tezli yüksek lisans yapmış olmak ve en az 10 kredilik bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilme olarak belirlendi. Başöğretmenlik için ise adayların en az 6 yıl uzman öğretmen olarak çalışmış olması gerekirken, bu süre doktorası olanlar da 3 yıla kadar düşecek. Başöğretmenlik için eğitim şartları içinde ise doktorasını yapmış olma bulunuyor.

DANIŞMA KURULU

Yönetmelikte, sınavların esas ve usullerinin oluşturulacak Danışma Kurulu tarafından belirlenmesi hükmü yer alacak. Danışma Kurulu'nda bakanlığın çeşitli birimlerinden temsilciler bulunması benimsenirken, eğitim alanında en fazla üyesi bulunan sendikanın temsilcisi de bulunacak. Öte yandan branşlar temelinde uzman öğretmen ve başöğretmen sayıları belirlenirken, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısı temel alınacak. Her branşın toplam serbest öğretmen kadro sayısı içindeki oranı bulunacak ve uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayılarının branşlara göre dağılım gerçekleştirilecek. (nethaber)

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Eğitim Haberleri
[:.:]
Konya'ya yeni rektörler
Lokman Koyuncuoğlu
Recep Konuk’da bir öğretmenmiş
Taner Aydın
2016 da ne olacak?
Mustafa Azılıoğlu
Bu kitaplar kaça?-1
Memduh Nihat Ada
İnsan yetiştirmek zor iş
Hakan Bahçeci
Şehitliği Akif ve Çanakkale ruhuyla anlamak
Alev Ayyıldız
Elit Üniversiteler…
Dr.Ali Can
SALI 20:30 KINALI KUZULAR
Nadide Ü.Altıparmak
Yanlış Hatalar Yapıyoruz :)
Dr.Erdinç Yücel
Zamane gençliği
H.Tekin Gökmenoğlu
Ziya Gökalp ve Felsefe Dersleri
Mustafa Kara
DEVLET OLMAK VE GELİŞİM
Abdullah Öksüz
Bu üniversitenin rektörü kim?
Mustafa Tatlısu
ÖSS' ye 6 önemli tavsiye.
Murat Can
Konya'daki Eğitim Başarısı ve YÖK gölgesi
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com