Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Buğday fiyatı iki katına çıkar
2007/07/24 14:30
Buğday fiyatı iki katına çıkar

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mehmet Kara, stratejik bir ürün olan buğdayın değerinin, mısır ve şeker pancarı gibi biyodizel üretiminde kullanıldığı için dünya pazarındaki değerinin daha da artacağını belirtti.
Kara, tarımsal üretim içinde önemli bir yere sahip olan buğdayın, dünyada pirinçle birlikte en temel 2 bitkisel gıdadan birini oluşturduğunu söyledi.
Besin değeri çok yüksek olan buğdayın öneminin her yıl biraz daha arttığını anlatan Kara, Türkiye'nin yıllık ortalama buğday üretim miktarının 20 milyon ton civarında olduğunu, sulama imkanlarının genişletilmesiyle bu oranın daha da artırılabileceğini vurguladı.
Dünyada fiyatı son yıllarda giderek artan buğdayın mısır ve şeker pancarı gibi biyobenzin üretiminde ham madde olarak kullanıldığına dikkati çeken Kara, AB'de biyobenzinin belli oranlarda kullanımının zorunlu hale getirildiğini, bunun da buğdayın önümüzdeki yıllarda değerinin daha da artacağı anlamına geldiğini belirtti.
Buğdayın ülkemizde ve dünyada hem un hem de yem sektöründe yoğun şekilde kullanıldığı için, üretim miktarlarının talebe göre yetersiz kalmaya başladığını dile getiren Kara, şunları kaydetti:
''Ülkemizde buğday açığı, yaygın şekilde biyobenzin üretiminde kullanılmaya başladığında daha da artacak. AB ülkelerinde, fosil kökenli benzine, mısır ve şeker pancarı başta olmak üzere bitkilerden üretilen biyobenzinden yaklaşık yüzde 6 oranında karıştırılması zorunlu hale getirildi. 2010 yılında bu oranın yüzde 10'u bulması bekleniyor. Çevrecilik esasına dayanan bu uygulama, fiyatı zaten uluslararası piyasalarda yüksek seyreden buğdayın fiyatını daha artıracak, daha fazla talep olacağı için de daha değerli hale gelecek. Bu nedenle buğday üretiminin ülkemiz için önemini iyi bilmek, buna göre tarımsal politikalar uygulamak gerekiyor.''

-ÜRETİM NASIL ARTIRILACAK?-

Bu nedenle, Türkiye'nin buğday üretimini artırmasının yolunun öncelikle, verimi artırmaktan geçtiğini anlatan Kara, ''Gelişmiş ülkelere göre Türkiye'nin dekardan alınan buğday verimi oldukça düşük. Sulama olanaklarını geliştirip, buğdayı sulak alanlarda yetiştirirsek önce verim, buna paralel olarak da ürün miktarı artacaktır. Bu şekilde hububatta üretim miktarının artırılması sağlanabilir'' diye konuştu.
Kara, Türkiye gibi üretim potansiyeli çok yüksek olan bir ülkenin halen buğday üretiminin, ihtiyacını karşılayacak düzeyde olmadığını, Türkiye'nin her yıl zorunlu olarak buğday ithalatı yapar durumda bulunduğunu sözlerine ekledi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com