Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

KOBİ’lere yeni yol
2007/07/30 12:00
KOBİ’lere yeni yol



Esnek yapıları ve hızlı hareket edebilme yetenekleri ile ülke ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’lerin önemine değinen Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez; “Dünya ekonomilerine yeni bir boyut getiren küreselleşme ile birlikte özellikle yerel platformda faaliyet gösteren KOBİ’lerimiz hiç alışkın olmadıkları bir rekabet ortamı ile karşı karşıya kaldılar. Önceleri rakipleri aynı alanda faaliyet gösteren dükkan komşusuydu, oysa şimdi ismini bile duymadıkları ülkelerde rakipleri var. Böyle bir rekabet ortamında ayakta kalabilmenin en önemli yolu stratejik işbirlikleridir. “dedi.

Üzülmez; “Gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir sonucu olan küreselleşme rüzgarı aldı başını gidiyor. Bundan kaçmak veya uzak durmak mümkün değil. Bu değişim rüzgarını karşımıza değil arkamıza almalıyız. Bunun da yolu işbirliğinden geçer. Dünya ekonomisini rakamsal olarak değerlendirirsek en büyük 100 güçten 51 tanesi artık özel sektör. Yani büyük işletmeler. O halde KOBİ’lerimiz mutlaka işbirliklerine giderek büyümenin yollarını aramalıdırlar.” Dedi.
Dünyadaki bu hızlı değişimin ve özellikle mal ve hizmetlerin kalitesi ve kullanılabilirliğinin artmasındaki en önemli unsurun “araştırma ve geliştirme” faaliyetleri olduğunu belirten Üzülmez; “AR-GE artık işletmelerimizin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Herhangi bir ürün veya hizmetin özelliklerini ve kalitesini sürekli geliştirmezseniz rakiplerinize yenik duruma düşersiniz. Sürekli büyümeyi yakalamış işletmeleri incelerseniz, ar-ge çalışmalarını ciddi kaynaklar aktardıklarını görürsünüz. Zaten başarı olanı üretip satmakta değil, olmayanı tasarlayıp pazarlayabilmektedir.”
Üzülmez şöyle devam etti; “Artık az iş yapıp çok kar etme dönemi bitmiştir. Bundan sonra aynı kar oranı için daha fazla çalışıp daha kaliteli üretmek gerekmektedir. Çünkü dünyanın herhangi bir noktasında aynı işi daha ucuza yapan bir işletme mutlaka vardır. bu bakımdan bir işletme gerekirse hem tedarikçi firması hem de dağıtımcı firması ile stratejik işbirliklerine gitmelidir. Amaç maliyeti düşürmek olmalı. Biz birbirimizin üzerinden kar etme anlayışı ile devam edersek, dünyadaki bu yarışta en arkada kalırız.”
Son dönemde KOBİ’ye ve hatta KOBİ’nin ihtiyacına göre kredilerin bankalar tarafından düzenlenmeye başlamasının bankaların KOBİ’lerin önemini kavramasının bir göstergesi olduğunu belirten Üzülmez; “Bu tip KOBİ’lere özel krediler sevindirici ancak kredilerin KOBİ’lerin büyümesini teşvik edici olması daha önemli. Çalışmaların bu yönde yapılması gerekiyor.” Dedi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com