Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

İslam serbest piyasayı öngörür
2007/08/05 11:10
İslam serbest piyasayı öngörür
Hamdi Döndüren, toplumda sağlıklı ticaretin oluşabilmesi için ön şartın ahlak olduğunu söyledi


MÜSİAD Konya Şubesinde bu hafta Cuma Konferansında Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren vardı, Prof. Dr. Hamdi Döndüren’in konferansının konusu ‘Günümüz Ticari Meseleleri Üzerine Değerlendirme’ idi.
Konyalı İş Adamlarının yoğun ilgi gösterdiği konferansta daha çok katılımcıların günümüz ticari meseleleri ile ilgili sorularına yanıtlar veren Prof Dr Hamdi Döndüren, İslami Ticaretin temelinde güvenin var olduğunu söyledi. Müslüman’ın sözünün eri bir kişi olması gerektiğini belirten Hamdi Döndüren, toplumda sağlıklı ticaretin oluşabilmesi için ön şartın ahlak olduğunu ve Müslüman’ında ahlaklı ticaret yapmakla yükümlü olduğunu ifade etti.
İslam Dininin Peygamber Efendimiz dönemindeki ticari hayatı öngörerek ticari kurallar oluşturduğunu belirten Hamdi Döndüren ‘İslam dini hicaz bölgesindeki ticareti öngörerek ticari kurallar oluşturmuştur. İslam dini gelirken o gün var olan ticari hayatı yok edip yeni bir ticari hayat da oluşturmamıştır. Daha çok ticaretin ahlakını ve dürüstlüğü ön gören yeni bir sistemle bu ticareti yönlendirmiştir, haksız kazanç önlenmiştir. İslam dini her şeyden önce ticarette ahlaklılığı öngörmektedir. Onun için Müslümanlar sözlerine güvenilen insanlar olmalıdır.’ dedi
İslam dininin piyasayı çok önemsediğini belirten Prof Dr Hamdi Döndüren “ben İslam dininin kesinlikle serbest piyasa ekonomisi öngördüğüne inanıyorum. Peygamberimiz her malın değerinin piyasa tarafından belirlenmesini istiyor. İslam dininin ekonomik modelinin serbest piyasa ekonomisi olduğu kesindir” dedi. Prof. Dr. Döndüren hiçbir zaman Peygamberimizin, talep geldiği halde bir ürüne narh koymadığını, fiyat belirlemediğini, serbest piyasada rakamların belirlenmesini istediğini kaydetti. Hatta bu konuda Ashabın çok yoğun ısrarda bulunduğunda ise ‘ben haksız bir kazanca vesile olmaktan Allah’a sığınırım. Dua edin Allah elinizi bollaştırsın, belki de bu kadar fiyatların yükselmesi Allahtan’dır’ diyerek piyasada fiyat oluşumuna müdahale etmekten kaçındığını belirtti.
İslam dininin karaborsacılığı net bir şekilde Haram kıldığını söyleyen Prof Dr Hamdi Döndüren bu konuda Peygamber Efendimiz; ‘biriniz bir malın pahalanması için onu birkaç ay saklarsa, sonra onu piyasaya sürerse ve hatta tamamını fakirlere bedelsiz verse bile, kazanacağı sevap kazandığı günahtan azdır’ diyerek konunun önemini anlattığını belirtti. Hamdi Döndüren, İslam dininde asıl olanın piyasada fiyatın belirlenmesi olduğunu söyledi.
İslam dininin kesinlikle haksız kazancı yasakladığını belirten Hamdi Döndüren; “Faiz, haksız kazançlar, karaborsacılık, fırsatçılık İslam dininde kesinlikle yasaklanmıştır” dedi.
Katılımcılardan daha çok kredi ve kredi kartı kullanımı ile ilgili sorular gelirken, Prof Dr Hamdi döndüren yaptığı açıklamada kredi kullanmanın faizli olduğu için İslam’a uygun olmadığını, kredi kartının ise borcunun zamanında ödenmesi koşuluyla İslam dinince kullanılmasında bir mahzur olmadığını belirtti.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com