Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Karar o gece alındı
2007/08/08 02:45
Karar o gece alındı
Kabine listesinin Cumhurbaşkanı Sezer'e değil de yeni dönem parlamentosunun seçeceği 11. Cumhurbaşkanı'na verilmesi kararının seçim gecesi alındığı ortaya çıktı.

ABDÜLKADİR SELVİ
Kabine listesinin Cumhurbaşkanı Sezer'e değil de yeni dönem parlamentosunun seçeceği 11. Cumhurbaşkanı'na verilmesi kararının seçim gecesi alındığı ortaya çıktı.

Seçimlerden AK Parti'nin yüzde 47 oy oranı ve tek başına iktidarını koruyarak çıkmasının kesinleşmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı seçimi, Meclis Başkanlığı seçimi ve yeni hükümetin kurulması başta olmak üzere gelecek 5 yıla ilişkin değerlendirmeler yapıldığı öğrenildi.

Seçim gecesi AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yanısıra Devlet Bakanı Beşir Atalay, Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu, Genel Başkan Yardımcıları Necati Çetinkaya, Reha Denemeç ve Bülent Gedikli bulunuyordu.

İŞARETİ ÇANKAYA'DA VERDİ

6 Ağustos Pazartesi günü Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den hükümeti kurma görevini alan Başbakan Erdoğan, burada yaptığı açıklamada anayasal takvime dikkat çekmişti. Anayasa'nın 116. Maddesi'ne göre hükümet kuruluşuyla ilgili olarak Erdoğan'ın elinde 45 günlük süre bulunuyor.

Başbakan Erdoğan önceliklerinin TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu belirterek, “Anayasal takvim süreci içerisinde çalışmalarımızı, Bakanlar Kurulu'nda yer alan isimleri tespit edip, sunacağız” demişti. Erdoğan, “Yeni kabineyi yeni Cumhurbaşkanı'na mı sunacak sınız?” sorusuna da, “Anayasal takvimi işleteceğiz” karşılığını vermişti.

İADE GEREKÇESİ ETKİLİ

Cumhurbaşkanı Sezer'in son dönemde gönderilen kararnameleri, seçim nedeniyle geri çevirerek, “yeni dönemde yeni hükümete” bırakması üzerine hükümetin de, 16 Mayıs'ta görev süresi dolan Cumhurbaşkanı'na kabine listesini sunmayı tercih etmediği öğrenildi. Bu nedenle, görev süresini dolduran Cumhurbaşkanı yerine TBMM'de yeni seçilecek olan Cumhurbaşkanı'na Bakanlar Kurulu listesinin sunulması kararının alındığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Sezer başta MGK Genel Sekreterliği'ne yapılacak atama olmak üzere son dönemde gönderilen kararnameleri, seçimlerden sonra oluşacak olan yeni hükümete bırakılması gerekçesiyle iade etmişti.

Sezer'in veto gerekçesi hükümetin yeni kabineyi yeni Cumhurbaşkanı'na bırakma formülüne ilham kaynağı oldu.

22 Temmuz seçim gecesi AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan değerlendirmede gerçekleştirilemeyen Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ileri sürülen gerekçelerin ortadan kalktığına dikkat çekildi. Meclis'in görev süresinin dolduğu, yüzde 34 oy oranı ile yüzde 65'lik temsilin olduğu, sadece iki partinin bulunduğu Meclis'in Türkiye'nin tüm kesimlerinin temsilini sağlamadığı yönündeki gerekçelerin 22 Temmuz'da 7 parti 4 parti grubunun oluştuğu parlamento aritmatiğinde gerekçesini kaybettiği noktası üzerinde duruldu.

BAKAN ÇİZMESİ RAHATSIZLIK VERDİ

Cumhurbaşkanı Sezer'in Abdullah Gül'ün kurduğu 58. Hükümet ve Erdoğan'ın Başbakanlığı'ndaki 59'uncu hükümetinin kuruluşu aşamasında kendisine sunulan bakanlar kurulu listesinde bazı isimlere itiraz etmesi, özgeçmişlerini isteyerek değişiklik yapılması talebinde bulunması da bu kararın alınmasında etkili oldu.

Sezer'in sunulacak olan kabinedeki bazı isimleri veto etmesi durumunda Başbakan Erdoğan'ın yeni döneme planladığı kabine ile başlayamayacağ tehlikesinin doğacağı, yeni Cumhurbaşkanı'nın seçilmesinden sonra bu isimleri değiştirmenin ise olumsuz etki yapacağı düşünüldü.

Bu nedenle yeni döneme, “firesiz kabine” ile başlanılabilmesi için yeni Cumhurbaşkanı'nın seçiminin beklenmesi kararı alındı.


Hükümet için 45 günü var

Prof. Dr. Ergun Özbudun: Elbette yeni Cumhurbaşkanı'na sunabilir. 45 gün içinde bu işlemi dilediği zaman yapmak kendisinin takdirindedir. Bu süre içinde yeni Cumhurbaşkanı seçilirse, elbette ki yeni Cumhurbaşkanı'na sunabilir. Bunda kuşku yok.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com