Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Susuz kalan tarlalar değer kaybetti
2007/08/14 15:24
Susuz kalan tarlalar değer kaybetti



Konya'da yer altı suları azaldığı için artık sulu tarım yapılamaz hale gelen tarlaların fiyatları önemli oranda geriledi.
Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, Türkiye'nin ''Hububat Ambarı'' olarak nitelenen Konya Ovası'nda yaşanan kuraklığın çiftçileri olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini belirtti.
Sulama olanakları azaldığı için arpa, buğday ve pancar başta olmak üzere hemen her üründe rekoltenin düştüğünü ifade eden Çöklü, ''Konya'da gerek içme suyu gerekse tarımsal su ihtiyacının büyük bölümü yer altından karşılanıyor. Ancak, yer altı suyu da hızla azalıyor. Bu nedenle, kuyularından artık su çekemedikleri için daha derin sondaj yapan çiftçilerin bir kısmı yine de suya ulaşamıyor'' dedi.
Yer altı sularındaki azalma sorununun önüne bir türlü geçilemediğini, suyun tehlikeli şekilde azalmaya devam ettiğini anlatan Çöklü, ''Yer altı suyunun azalmasında tek suçlu, tarımsal sulama yapan çiftçi değil. Bir milyonu aşkın nüfusa sahip Konya'nın içme ve kullanma suyunun tamamına yakını da yer altından karşılanıyor. Bu durum da göz ardı edilmemelidir'' diye konuştu.
Yer altı suyunun seviyesindeki düşmenin ilk net sonuçlarının görülmeye başlandığını vurgulayan Çöklü, şunları kaydetti:
''Artık yer altı suyu çıkmayan yerlerde sulu tarım yapılamıyor. Buralarda eskisi gibi verimli tarım yapılamayınca da çiftçilerin geliri düştü. Buna bağlı olarak suyun artık çıkmadığı tarlaların değeri de önemli oranda düştü. 2 bin 500 metrekareden oluşan bir dönüm tarla, su çıkarken 2-3 bin YTL'ye satılırken, bu tarlalar şu an dönümü bin YTL'den rahatlıkla alınabiliyor. Bu durum, Konya Ovası'nda kuraklığın artarak devam etmesinin ne gibi büyük sorunlara yol açabileceğinin çok somut bir göstergesidir.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com