Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Gül gibi başladı
2007/08/29 04:49
Gül gibi başladı
Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül oldu

Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı Dışişleri Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül oldu. Meclis Genel Kurulu'nda dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül, 339 milletvekilinin oyunu alarak cumhurbaşkanı seçildi. Ahmet Necdet Sezer ise 330 milletvekilinin oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. CHP milletvekilleri Meclis'teki oylamaya yine katılmadı.
YOKLAMA YAPTI

TBMM Genel Kurulu cumhurbaşkanlığı seçiminini 3. tur oylaması için saat 15.00'de TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın başkanlığında toplandı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, cumhurbaşkanlığı seçimine geçmeden önce yoklama yaptı. Yapılan yoklamada 456 milletvekilinin Genel Kurul'da olduğu tespit edildi. Ancak çok sayıda milletvekilinin pusula göndermesi nedeniyle mükerrer yoklama kaydı olduğu belirtildi.

REKOR OYLA SEÇİLDİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. tur oylamasında Abdullah Gül oylamaya katılan 448 milletvekilinin 339'nun oyunu alarak cumhurbaşkanı seçildi. MHP'nin adayı Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP'nin adayı Tayfun İçli ise 13 oy aldı. Oylamada 24 boş, 2 oy ise geçersiz çıktı.

AYAKTA ALKIŞLANDI

Yapılan oylamanın ardından sonucu açıklayan TBMM Başkanı Köksal Toptan, 448 milletvekilinin oylamaya katıldığını, Gül'ün 339, Çakmakoğlu'nun 70, İçli'nin 13 oy aldığını açıkladı. Oylamada 24 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz çıktı. Toptan sonuçları, “Üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanmıştır ve Sayın Abdullah Gül, 339 oyla Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kendilerini kutluyor ve hayırlı olsun diyorum” açıklamasında bulundu. Sonuç, AK Partili milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.

AK PARTİ FİRE VERDİ

Cumhurbaşkanlığı oylamasının üçüncü turunda AK Parti yine fire verdi. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu oylamaya katılarak Abdullah Gül'e oy verdi. Gül'ün oylamaya katılan 340 AK Parti milletvekilinin oyunu da alması halinde 342 oy alması gerekiyordu. Gül'e 339 oy çıkması nedeniyle AK Parti'den 3 miletvekilinin Gül'e oy vermediği belirtiliyor. Oylamada çıkan 2 geçersiz ile boş oylardan 1'inin AK Partili milletvekillerine ait olduğu belirtiliyor.

ANITKABİR'DE İLK MESAJ

Abdullah Gül Meclis'te yemin ettikten sonra ilk durağı Anıtkabir oldu. Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan ve şeref defterini imzalayan Gül, Anıtkabir ÖzelDefteri'ne şunları yazdı: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yüceltmek, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek,milli birliğimizi ve beraberliğimizi güçlendirmek, Cumhuriyetin, demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti niteliklerini pekiştirmek kararlılığıyla yola çıkmış bulunuyorum. Ülkemizi gösterdiğiniz hedeflere ulaştırmak ve bize bıraktığınız emaneti daima yükseklere taşımak için bütün gücümle çalışacağım.”

SEZER'İ UĞURLADI

Abdullah Gül, daha sonra Çanka'ya çıkarak görevi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den devraldı. Köşk'teki törenin son derece sade bir şekilde yapıldığı belirtilirken Sezer'in, Abdullah Gül'ü yeni görevi için kutladığı belirtildi.





Sezer'den daha çok oy aldı

Abdullah Gül, cumhurbaşkanları arasında en çok oyla seçilen milletvekili oldu. Merhum Turgut Özal 285 milletvekilinin oyuyla seçildi. Süleyman Demirel 244 milletvekilinin oyuyla seçilirken Ahmet Necdet Sezer ise 330 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Özal ve Demirel'in seçilmesi sırasında milletvekili sayısı 450 iken, Sezer'in seçilmesi sırasında ise milletvekili sayısı 550 idi.


NOTLAR


Meclis Genel Kurulu'nda Gül'ü Kayserililer yalnız bırakmadı. Eski Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, sendika ve sivim toplum kuruluşları temsilcileri de seçimleri izledi.

Genel Kurul Salonu'na CHP milletvekilleri yine katılmazken, AK Parti, MHP, DSP, DTP, ÖDP, BBP milletvekilleri katıldı.

5 kişilik oy tasnif kuruluna iki bakanın isminin kurayla çıkması gülüşmelere neden oldu. Beşir Atalay ile Atilla Koç tasnif komisyonunda hazır bulundu. Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım da tasnif komisyonunda görev yaptı.

Cumhurbaşkanı ve askeri yetkililere ayrılan yerler de boş kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. turuna Abdullah Gül'ün küçük oğlu Mehmet Gül ile kuzeni Ahmet Gül geldi.

22 Temmuz seçimleri öncesinde milletvekili olarak oylamaya katılan çok sayıda AK Parti milletvekili de Meclis'teki oylamayı loca veya kulisten takip etti. Eski milletvekilleri “Geçen dönem Abdullah Bey'i seçmemize izin vermediler. Ama şimdi seçilmesini görmeye ve tarihe tanıklık etmeye geldik” dediler.



Köşk'te ilk resepsiyon

Cumhurbaşkanı Gül, Sezer'den görevi devraldıktan sonra dün akşam saat 20.00'de Köşk'te bir resepsiyon vererek tebrikleri kabul etti. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan, kabine üyeleri, çok sayıda milletvekili ile aralarından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Sinan Aygün gibi isimlerin de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının başkanları da resepsiyona katıldı.

Basın mensuplarının isteği üzerine Köşk'te ilk pozunu veren Gül'ün yanında TBMM Başkanı Toptan ile Başbakan Erdoğan da yeraldı. Resepsiyonda Gül ailesinin hazır bulunmadığı da gözlendi.



Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com