Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Ney sesi Amerika'dan geliyor
2007/09/06 17:59
Ney sesi Amerika'dan geliyor


Konya'da memur olarak çalışan Ali Erol, işten arta kalan vakitlerinde ilk kez lisede sesini duyup hayran olduğu neyin imalatını yaparak, sipariş üzerine ABD ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine gönderiyor.
Ney ustası 45 yaşındaki Ali Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır ney üflediğini, 8-9 yıldır da kurduğu atölyede ney imalatı yaptığını söyledi.
Neyle ilk kez lisede öğrenciyken müzik öğretmeni sayesinde tanıştığını belirten Erol, ''Neyin sesini ilk duyduğumda, içimi yaktı kavurdu. O günden sonra belki ney sesi duyarım diye radyoyu kucağıma alıp uyumaya başladım'' dedi.
Bulduğu metal boruları ve plastik hortumu delip üfleyerek, neyden duyduğu sesi yakalamaya çalıştığını ifade eden Erol, ''Gerçek ney kamıştan yapılır ama o zaman imkanlarım ölçüsünde metal ve plastik boruları deniyordum. O dönem Konya'da ney üfleyen ya da yapan birini bilmiyordum. 1979 yılında belediye konservatuvarının kurulacağı ilanını görünce, neyi tanıma imkanını bulacağımı düşünerek çok sevindim'' dedi.
Burada dünya çapında yaşayan en usta neyzenlerden Sadrettin Özçimi ile tanıştığını bildiren Erol, şöyle konuştu:
''Özçimi'nin Konyalı olması büyük bir şanstı. Kendisiyle tanışınca dünyalar benim oldu. Neyleri getirip bize ilk verdiğinde, daha önceden metal boru ve hortumdan bile ses çıkarmama rağmen dudaklarım titredi, heyecandan çalamadım. Ama müzik yeteneğim vardı, kısa sürede ney üflemeyi öğrendim. Konservatuvarımız 2 yıl sonra kapanmasına rağmen hocamı bırakmadım. Hocamızın evinde, konservatuvardan diğer arkadaşlarla Türk musikisi, tasavvuf musikisi ve Mevlevi ayinleri icra ettik.''
Konya Musiki Derneğinin üyesi olarak ney üfleyemeye devam ettiğini belirten Erol, dernek ve Kültür Bakanlığı adına ABD, Avustralya ve Hollanda, Almanya, Belçika, Danimarka, İsviçre ve Fransa gibi çeşitli Avrupa ülkelerinde Türk müziği ve tasavvuf müziği konserleri verdiklerini söyledi.

-ÖĞLE ARASINDA BİLE ATÖLYEDE-

Bundan 8-9 yıl önce de kurduğu atölyede ney imalatı yapmaya başladığını belirten Erol, ''Ney yapımına, hocam Sadrettin Özçimi'nin vasıtasıyla aşinaydım. Daha sonra deneme yanılma yöntemiyle doğru ney yapmayı öğrendim'' dedi.
Atölyesinin iş yerine yakın olduğunu, öğle aralarında ve iş çıkışlarında atölyeye gelip ney yaptığını ifade eden Erol, ''Bazen gece geç vakitlere kadar atölyemde çalışıyorum. Benim için yorucu değil, çünkü ney yaparken dinleniyorum'' diye konuştu.
Ney imalatına hobi olarak başladığını ifade eden Erol, Mevlana törenleri için gelen turistlerin talebi üzerine imal ettiği neyleri yurt dışına da göndermeye başladığını bildirdi.
ABD ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden ney siparişi aldığını belirten Erol, kamışın ve kullanılan malzemenin kalitesine göre neylerin 100-300 YTL arasında satıldığını kaydetti.

-''NEYLERİ KENDİM ÜFLEYECEKMİŞİM GİBİ SEVEREK YAPIYORUM''-

Ney imalatında kullandığı kamışın Hatay bölgesinden getirildiğini bildiren Erol, şunları kaydetti:
''Bu kamışlar, Hatay, Adana, İzmir ve Antalya gibi sıcak iklim bölgelerinde yetişiyor. Ama neylik kamış, Hatay bölgesinde daha kaliteli. Yine de her kamıştan ney yapılmaz. Bu nedenle toplayıcılar, verdiğimiz şablonlara göre kamış toplayıp getiriyor. Enstrüman çaldığım için hangi kamıştan nasıl verim alabileceğimi biliyorum. Gelen kamışları 1 yıl kadar kurumaya bırakıyorum. Kuruduktan sonra ateşle ısıtarak, eğri yerlerini doğrultuyorum. Daha sonra, bir takım aparatlarla doğrulan kamışın içini boşaltılıyorum.''
Daha sonra neyin deliklerinin açıldığını ve uç kısmına parazvane (metal halka) yerleştirildiğini bildiren Erol, uç kısmına da camız boynuzundan yapılan başparenin (ağızlık) takılmasıyla neyin tamamlandığını ifade etti.
Neyleri kendi üfleyecekmiş gibi severek yaptığını vurgulayan Erol, ayrıca hevesli ve yetenekli kişilere ney çalma dersleri verdiğini ve merak edenlere de neyin yapımını anlatıp, bu enstrümanı tanıtmaya çalıştığını kaydetti.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com