Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Çağdaş Eğitimciler Misyonerlik yapmış
2007/09/09 17:49
Çağdaş Eğitimciler Misyonerlik yapmış

Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV)'nın Protestan misyonerlik faaliyetlerine destek verdiğini iddia eden araştırmacı Yılmaz Dikbaş, mahkemeye sunulan MİT raporunda aynı bilgilerin yer alması üzerine beraat etti.

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV)'nın araştırmacı Yılmaz Dikbaş aleyhine açtığı davayı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) raporunu gerekçe göstererek reddetti. Dikbaş'ın, 'ÇEV'in misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğu ve üyelerinden topladığı paraları misyoner örgütlere aktardığı' yönündeki iddiaların MİT raporunda da yer aldığını belirten mahkeme, davanın reddine karar verdi. Üsküdar Gazetesi sahibi Adnan Odabaş da Sağlık Eğitim Vakfı'nın (SEV) açtığı 30 bin yeni liralık tazminat davasından Milli İstihbarat Teşkilatı raporu sayesinde kurtulmuştu.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şubesi Üyesi Yılmaz Dikbaş, geçtiğimiz yıl basına yaptığı açıklamada, Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV), ÇEV ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)'nin Protestan misyonerliği yaptığını, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin de bu vakıfları desteklediğini gündeme getirdi. Dikbaş, bu örgütlerin yönetimindeki kişilerin ADD'yi de ele geçirdiğini ve Atatürkçülüğü kalkan olarak kullandığını söyledi. Dikbaş'ın açıklamalarının basında yer alması üzerine Çağdaş Eğitim Vakfı, araştırmacı Yılmaz Dikbaş ve yaptığı açıklamaları yayımlayan basın kuruluşları aleyhine 20 bin YTL'lik tazminat davası açtı. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava ÇEV'in aleyhine sonuçlandı.

Mahkeme kararında, Dikbaş'ın gündeme getirdiği iddiaların MİT ve Emniyet'ten gelen yazılarla doğrulandığı ve dile getirdiklerinde gerçeğe aykırılık olmadığı kaydedildi. MİT Müsteşarlığı'nın 30 Kasım 2006 tarihli yazılarında ve ekindeki İçişleri Bakanlığı'na hitaben yazılmış yazı örneğinde, Dünya Kiliseler Birliği'nin ülkemizdeki Hıristiyanlaştırma faaliyetleri çerçevesinde bazı dernek ve vakıflar vasıtasıyla topladıkları paraları Hıristiyan dünyasına hizmet amacıyla kullandığına işaret edilen kararda şöyle denildi: ''Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki kimsesiz ve zeki çocuklara burs verilerek Hıristiyanlaşmasına hizmet edecek kadroların oluştuğu belirtilerek konuya ilişkin yapılan araştırma sonucu hazırlanan ve eklenen bilgi notunda Çağdaş Eğitim Vakfı'nın Amerikan Board Heyeti ile sevk-koordinasyon içerisinde olup bölgesinde eğitim ve öğretim projesi hazırlayarak Amerikan Board'dan yardım talebinde bulunduğu, ÇEV'in ayrıca '3 bine yakın öğrenciye burs vermektedir.' raporunun yer aldığı görülmüştür.'' denildi. Karar metninde Dikbaş'ın açıklamalarında gerçeğe aykırı bir durum olmadığı, hukuka aykırılık teşkil etmediği, bu sebeple beraatine ve tazminat isteminin reddine karar verildiği belirtildi.

O dönem halen ADD üyesi olan Yılmaz Dikbaş, Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV), ÇEV ile ÇYDD'nin Protestan misyonerliği yaptığını belirtmişti. Dikbaş, bu örgütlerin yönetimindeki kişilerin ADD'yi de ele geçirdiğini ve Atatürkçülüğü de kalkan olarak kullandığını savunmuştu. Yazılı açıklamasında söz konusu örgütlerin yönetim kurullarında yer alan isimleri sıralayan Dikbaş, Yaşar Yaşer başkanlığındaki SEV'in 2006'da AB'den 191 bin Euro hibe aldığını öne sürdü. SEV'in Türkiye'de Protestan misyonerliği yaptığını iddia eden Dikbaş, bunun da Adnan Odabaş'ın sahibi olduğu Üsküdar Gazetesi'nde çıkan haber üzerine, SEV'in tazminat için yargıya başvurmasının ardından, MİT'in mahkemeye gönderdiği raporlarla resmileştiğini ifade etti.

Atatürk'ün adını kullanıyorlar

Dikbaş, yine Adnan Odabaş'ın kitabını kaynak göstererek Yaşar Yaşer'in başkanlığını yaptığı SEV, eşi Gülseven Yaşer'in başkanlığını yaptığı ÇEV ve Türkan Saylan başkanlığındaki ÇYDD'nin birlikte çalıştığını iddia etti. Bu örgütlerin Atatürk'ü kalkan olarak kullanıp birçok kişi ve kuruluştan yardım adı altında para topladığı, ilgili bakanlıklardan izin almaksızın yurtdışından parasal yardım aldıkları bilgilerine yer verdi. Dikbaş, aynı kaynağa dayanarak Türkan Saylan'ın Hıristiyan kökenli olduğunu öne sürdü. Dikbaş, son olarak ÇEV'in MİT raporunda Protestan misyonerliği yaptığının kesinleştiğini ve bu vakfın 2. başkanlığını 25 Haziran 2006'dan beri emekli Orgeneral Şener Eruygur'un yaptığını hatırlattı.

ADD Genel Başkanı Eruygur ve Genel Başkan Yardımcısı Serter'e yönelik şok iddialarla da gündeme gelen Dikbaş, ADD'den ihraç edilmişti. AB fonlarından 400 bin Euro aldığı iddia edilen Eruygur ve Serter'i misyonerlik faaliyetlerine destek olmakla suçlayan Dikbaş'ın, bu açıklamaların hemen ardından ihraç edilmesi dikkat çekmişti. Kararı değerlendiren Dikbaş, ''Gerçeklerin su yüzüne çıkması, AB mandacılarını ve misyonerleri rahatsız etti.'' derken, Şener Eruygur ve Nur Serter, Dikbaş'a ayrı ayrı tazminat davaları açmışlardı.


Kaynak: Zaman
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Eğitim Haberleri
[:.:]
Konya'ya yeni rektörler
Lokman Koyuncuoğlu
Recep Konuk’da bir öğretmenmiş
Taner Aydın
2016 da ne olacak?
Mustafa Azılıoğlu
Bu kitaplar kaça?-1
Memduh Nihat Ada
İnsan yetiştirmek zor iş
Hakan Bahçeci
Şehitliği Akif ve Çanakkale ruhuyla anlamak
Alev Ayyıldız
Elit Üniversiteler…
Dr.Ali Can
SALI 20:30 KINALI KUZULAR
Nadide Ü.Altıparmak
Yanlış Hatalar Yapıyoruz :)
Dr.Erdinç Yücel
Zamane gençliği
H.Tekin Gökmenoğlu
Ziya Gökalp ve Felsefe Dersleri
Mustafa Kara
DEVLET OLMAK VE GELİŞİM
Abdullah Öksüz
Bu üniversitenin rektörü kim?
Mustafa Tatlısu
ÖSS' ye 6 önemli tavsiye.
Murat Can
Konya'daki Eğitim Başarısı ve YÖK gölgesi
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com